Książki - nowości - Kuchnia

przejdź do zapowiedzi wydawniczych

W serwisie Granice.pl znajdziesz już ponad 211234 książek. Tu łatwo znajdziesz książki, które powinny Cię zainteresować. Możesz sprawdzić najpopularniejsze gatunki książek i ich kategorie. Są wśród nich thrillery, romanse, powieści obyczajowe, kryminały, literatura piękna, książki dla dzieci, książki dla młodzieży, komiksy, fantastyka, horrory czy biografie i literatura faktu. Możesz wybrać interesujące Cię wydawnictwo lub datę premiery. Książkom dla dzieci często przypisujemy kategorie wiekowe. Znajdziesz u nas nowości i zapowiedzi, ale też starsze książki. Jeśli nie wiesz, w jakiej kolejności powinno się czytać książki ulubionych autorów, sprawdź cykle książek. Pod książkami znajdziesz opinie czytelników, ich oceny, a także starannie przygotowane przez naszą redakcję recenzje książek. Od cyklu o Harrym Potterze po nowe powieści Remigiusza Mroza. Życzymy przyjemnej lektury!

01 STYCZNIA 2006
Krwawa historia smaku
Piotr Adamczewski Wydawnictwo: Nowy Świat

Czy wiesz, że mongolscy pasterze piją herbatę z mlekiem i solą, Tybetańczycy do herbaty dorzucają masło, a Kazachowie zachwycają się słoną herbatą ze śmietaną? A słyszałeś, że cynamon był droższy niż złoto... czytaj dalej

Nowości na talerzu
Barbara Adamczewska Wydawnictwo: Nowy Świat

Wychodzę z założenia, że dobra kuchnia to również kuchnia pełna zdziwień, nowych, zaskakujących smaków i oryginalnych połączeń. A cóż może dawać lepszą okazję do zdziwienia niż nowości, jakie nie gościły dotąd... czytaj dalej

06 WRZEŚNIA 2005
Za stołem: Przewodnik po warszawskich restauracjach 2005/2006
Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki Wydawnictwo: Nowy Świat

"Smakosze żyją krócej, ale za to przyjemniej. Tak pisaliśmy przed laty, wydając szósty tomik recenzji "Za stołem". W tym roku, opracowując kolejne wydanie przewodnika po restauracjach, zdanie to modyfikujemy... czytaj dalej

14 CZERWCA 2005
Dżemy, konfitury, powidła
Halina Jachowska Wydawnictwo: Prószyński i S-ka

Początek lata to nie tylko długie i ciepłe dni, lecz także obfitość różnych owoców. Domowe przetwory nie tylko świetnie wzbogacają śniadaniowe menu czy podwieczorek, lecz często stanowią smakowity dodatek do... czytaj dalej

02 STYCZNIA 2005
Zupy wzmacniające według pięciu przemian
Schneider-Waldner Karola Wydawnictwo: Czerwony Słoń

Uzdrawiające i dające energię zupy według chińskiej medycyny dla kuchni zachodniej W książce autorka przedstawia ponad sto przepisów na przynoszące ulgę i działające terapeutycznie zupy. Doskonale przybliża... czytaj dalej

01 STYCZNIA 2005
Moje sekrety kulinarne
Bożena Dykiel Wydawnictwo: Publicat

Bożena Dykiel - znakomita aktorka i... doskonała Pani Domu, poleca sprawdzone przez siebie przepisy kuchni polskiej na każdą okazję: święta, przyjęcia rodzinne, codzienne obiady, śniadania i kolacje, pikniki... czytaj dalej

Potrawy z serami
Barbara Adamczewska Wydawnictwo: Prószyński i S-ka

Sery to produkty, które mają wszechstronne zastosowanie. Są bowiem doskonałe w zwykłej postaci, nadają się też do najrozmaitszych potraw, stanowiąc główny ich składnik lub tylko ważny dodatek. Zawsze jednak... czytaj dalej

Podręcznik robakożercy czyli jadalne bezkręgowce Środkowej Europy
Łukasz Łuczaj Wydawnictwo: inne

Jest to pierwszy w Polsce przewodnik kulinarny po mało znanym świecie jadalnych bezkręgowców. Pewien pilot strącony podczas wojny w Jugosławii przeżył wiele dni na wrogim terytorium, jak sam powiedział... czytaj dalej

Męskie gotowanie
Piotr Adamczewski Wydawnictwo: Prószyński i S-ka

Kim był Lukullus i co lubił jeść? Co robił Rossini, gdy nie komponował, i Talleyrand, który długie lata mącił w polityce europejskiej? Co łączy admirała Nelsona z doktorem Przypkowskim lub pianistę Rubinsteina... czytaj dalej

Esencja smaku
Robert Sowa Wydawnictwo: Jacek Santorski

Książka kucharska jakiej nie było! Robert Sowa, szef kuchni Hotelu Jan III Sobieski, kucharz piłkarskiej reprezentacji narodowej, laureat "Oskara Kulinarnego" postanowił podzielić się swoimi kulinarnymi sekretami... czytaj dalej