Recenzja książki: Zmiana klimatu

Recenzuje: Danuta Awolusi

Jeżeli tradycyjne powieści świąteczne Wam się przejadły, mam wyjątkową propozycję: Zmiana klimatu Kariny Kozikowskiej-Ulmanen to niezwykła, inspirowana życiem autorki opowieść o życiu w Finlandii. Po tej lekturze można pomarzyć o tym, by sypnęło śniegiem. I to tak naprawdę.

recenzja Zmiana klimatu

Kamila kocha ciepłe kraje. I pracuje jako rezydentka na Wyspach Kanaryjskich (przyznaję, zazdroszczę). To właśnie tam poznaje przystojnego Fina, dla którego decyduje się porzucić dotychczasowe życie i zamieszkać z nim w Finlandii. Po przeprowadzce okazuje się, że do zmiany klimatu trzeba przywyknąć. Czy związek z Tomim przetrwa próbę?

Ta powieść ma w sobie mnóstwo niewymuszonego uroku i ciepła. Kamilę i Tomiego łączy szczere uczucie, ale na pewno jest ono wystawione na kilka prób. Kamila jest w mniej uprzywilejowanej pozycji – trafia do obcego kraju, który wita ją zachwycającymi widokami, ale też zimnem. Różnice kulturowe między Polakami a Finami są znaczące i kiedy Kamila pyta ukochanego po powrocie z podróży, czy za nią tęsknił, on odpowiada szczerze: Nic a nic. Padłam! O tych różnicach ciekawie opowiada sama bohaterka:

- O czym tak rozmyślasz?

- O tym, jak pięknie się różnimy. To znaczy nie ty i ja, ale my Polacy i wy, Finowie. Zawsze wydawało mi się, że bliżej nam do krajów północnych, na co wskazywałoby położenie geograficzne, ale teraz jestem przekonana, że temperament i mentalność Polaków są stanowczo południowe. Na przykład nasze luźne podejście do punktualności (…). Albo to, że zawsze wiemy lepiej.

Życie z Finem ma wiele zalet, ale wymaga od Kamili przystosowania się do pewnych zachowań. Kamila na przykład początkowo nie rozumiała, że mąż mało się odzywa, a już zwłaszcza rano. Dla niego to naturalna sprawa – to kwestia potrzeby wyciszenia, ale też oszczędności w słowach. Kamila zaś lubi ćwierkać już od śniadania… Małe rzeczy, ale jak mocno mogą wpływać na rzeczywistość! Jednak Kamila potrafi szukać kompromisów, nie jest zatwardziała w poglądach. Tomi również się otwiera i dzięki temu możemy obserwować, jak się wzajemnie docierają. A życie w krainie śniegu, reniferów, świętego Mikołaja na pewno ma w sobie magię. Trzeba się jednak nieco wysilić, by dostrzec ją na co dzień.

Karina Kozikowska-Ulmanen wspaniale opisuje to, jak ważna jest rodzina i jak piękna jest nasza tradycja polskiej Wigilii. Urzekło mnie to, że bliscy Kamili są tak otwarci i życzliwi (podobnie, jak teściowa). Zmiana klimatu to piękna historia, naprawdę wciągająca, pełna zaskoczeń, wzruszeń. Polecam z całego serca. Lektura zimą dostarczy dodatkowej frajdy! Uważajcie jednak – możecie po tej książce zapragnąć odwiedzić Finlandię. Choć powieść jest szczera i pokazuje zarówno wady, jak i zalety, w sercu i tak dalej będziecie zapewne nieco romantyzować ten kraj. W końcu nie pozostanie więc nic innego, jak pojechać i samemu się przekonać, jaka jest Finlandia. Uwielbiam, gdy książki są tak inspirujące.

Kup książkę Zmiana klimatu

Zobacz opinie o książce Zmiana klimatu
Książka
Zmiana klimatu
Karina Kozikowska-Ulmanen
Ucieczka na Wyspy Szczęśliwe
Karina Kozikowska-Ulmanen0
Okładka ksiązki - Ucieczka na Wyspy Szczęśliwe

Kamila, oszukana przez mężczyznę, który miał być miłością jej życia, chce uciec jak najdalej od niego. Jako przedstawicielka biura podróży leci na Wyspy...

Serce z plaży Afrodyty
Karina Kozikowska-Ulmanen0
Okładka ksiązki - Serce z plaży Afrodyty

Kamila jest znużona studencką egzystencją i rozczarowana mężczyznami, których los stawia na jej drodze. Gdy pojawia się możliwość udziału w kursie pilotów-rezydentów...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;