Kim był Lukullus i co lubił jeść? Co robił Rossini, gdy nie komponował, i Talleyrand, który długie lata mącił w polityce europejskiej? Co łączy admirała Nelsona z doktorem Przypkowskim lub pianistę Rubinsteina z pisarzem Balzakiem?
Otóż wszystkich tych panów charakteryzuje fascynacja kuchnią i stołem. Jedni z nich tylko jedli, inni o kuchni pisali, a jeszcze inni także komponowali nowe przepisy i gotowali. Ta książka przedstawia krótkie biografie największych światowych smakoszy, a także podaje ich ulubione potrawy. Każdy Czytelnik może zaś po lekturze stanąć przy kuchni i zrobić pierwszy (a potem i następne) krok w pasjonującym męskim zawodzie: kucharstwie! Lekcje gotowania są także egzaminem z wyobraźni, fantazji i odwagi.
Przejście tego kursu pozwoli odważnemu Czytelnikowi zostać dyplomowanym kucharzem-amatorem z certyfikatem potwierdzonym przez autora. Panowie, do rondla!
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2005 (data przybliżona)
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 136
Język oryginału: polski
Tłumaczenie: brak
Ile razy zastanawialiśmy się jaką potrawę przyrządzić na uroczysty obiad, czy na kolację dla przyjaciół? Dodatkowym utrudnieniem w dokonaniu takiego wyboru...
,,Smakosz wędrowny" jest rezultatem podróży reporterskich po wielu krajach i kontynentach, a także podróży w głąb historii. We wszystkich tekstach dominuje...
Chcę przeczytać,