Kim był Lukullus i co lubił jeść? Co robił Rossini, gdy nie komponował, i Talleyrand, który długie lata mącił w polityce europejskiej? Co łączy admirała Nelsona z doktorem Przypkowskim lub pianistę Rubinsteina z pisarzem Balzakiem?
Otóż wszystkich tych panów charakteryzuje fascynacja kuchnią i stołem. Jedni z nich tylko jedli, inni o kuchni pisali, a jeszcze inni także komponowali nowe przepisy i gotowali. Ta książka przedstawia krótkie biografie największych światowych smakoszy, a także podaje ich ulubione potrawy. Każdy Czytelnik może zaś po lekturze stanąć przy kuchni i zrobić pierwszy (a potem i następne) krok w pasjonującym męskim zawodzie: kucharstwie! Lekcje gotowania są także egzaminem z wyobraźni, fantazji i odwagi.
Przejście tego kursu pozwoli odważnemu Czytelnikowi zostać dyplomowanym kucharzem-amatorem z certyfikatem potwierdzonym przez autora. Panowie, do rondla!
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2005 (data przybliżona)
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 136
Język oryginału: polski
Tłumaczenie: brak
Nowy poradnik popularnego krytyka kulinarnego i znawcy polskiej kuchni. Opatrzona ilustracjami publikacja stanowi cenne źródło informacji o rodowodzie...
Terminologia informatyczna w pigułce Komputer to chyba najczęściej spotykany w przedsiębiorstwach sprzęt biurowy. Urządzenie to stało się niezbędnym...
Chcę przeczytać,