Krwawa historia smaku

Ocena: 0 (0 głosów)

Czy wiesz, że mongolscy pasterze piją herbatę z mlekiem i solą, Tybetańczycy do herbaty dorzucają masło, a Kazachowie zachwycają się słoną herbatą ze śmietaną? A słyszałeś, że cynamon był droższy niż złoto i toczono o niego bój równie krwawy jak o goździki czy gałkę muszkatołową? Jeśli jeszcze tego nie wiesz, najnowsza książka Piotra Adamczewskiego jest właśnie dla Ciebie.

"Krwawa historia smaku" to książka kulinarna z szeregiem różnorodnych przepisów na wyśmienite potrawy, którymi zachwycić się może nawet najwybredniejszy smakosz. Jednak to nie wszystko. Autor jak zwykle nas zaskakuje. Tym razem przepis na tort kawowy z orzechami czy kawową babkę poprzedza obszerny rozdział poświęcony historii czerwonych kulek z etiopskich krzewów. Bo, jak pisze Piotr Adamczewski: "nic nie może zastąpić czarnego jak smoła, gorącego jak piekło i słodkiego jak miłość płynu zwanego dziś espresso".

Książka nie zawiedzie, gdy oprócz przygotowania smacznych dań, chcesz zaskoczyć najbliższych znajomością historii (czasem krwawej) danej przyprawy. Pozycja godna polecenia wszystkim, którzy chcą wiedzieć więcej o dziejach chili, soli czy kakao, a przy okazji przyrządzić z ich dodatkiem wspaniałych dań. Dodatkowym atutem "Krwawej historii smaku" jest alfabet ulubionych win, którym autor, wielki znawca tych trunków, zamyka książkę.

Informacje dodatkowe o Krwawa historia smaku:

Wydawnictwo: Nowy Świat
Data wydania: 2006 (data przybliżona)
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 83-7386-228-5
Liczba stron: 127
Język oryginału: polski
Tłumaczenie: brak

więcej

Kup książkę Krwawa historia smaku

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Krwawa historia smaku - opinie o książce

Inne książki autora
Wielka księga drinków i koktajli
Piotr Adamczewski 0
Okładka ksiązki - Wielka księga drinków i koktajli

Z myślą o zwolennikach mieszanych alkoholi, autor prezentuje sto przepisów na różnorodne drinki. Zainteresowany czytelnik znajdzie tu receptury na klasyczne...

Smakosz wędrowny
Piotr Adamczewski0
Okładka ksiązki - Smakosz wędrowny

,,Smakosz wędrowny" jest rezultatem podróży reporterskich po wielu krajach i kontynentach, a także podróży w głąb historii. We wszystkich tekstach dominuje...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Smolarz
Przemysław Piotrowski
Smolarz
Babcie na ratunek
Małgosia Librowska
Babcie na ratunek
Wszyscy zakochani nocą
Mieko Kawakami
Wszyscy zakochani nocą
Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk
 Baśka. Łobuzerka
Zaniedbany ogród
Laurencja Wons
Zaniedbany ogród
Dziennik Rut
Miriam Synger
Dziennik Rut
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy