Szalom Alejchem „A Moniek Przepiórko wciąż śpiewał na schodach o różach i burzach i pięknych pogodach”- pamiętacie tę rzewną piosenkę z repertuaru STS-u? Jeśli tak, to wiecie czytaj dalej
To ty jesteś szefem (kuchni) Wąchać, smakować, delektować się. Cieszyć się każdym kęsem, celebrować tworzenie i jedzenie. Nie poddawać się i nie wątpić w swoje umiejętności. I cokolwiek działoby się w kuchni czytaj dalej
Piątek jest dniem, który dla chrześcijanina ma szczególne znaczenie. Nawiązując bezpośrednio do męki i śmierci Jezusa Chrystusa nakazuje powstrzymywanie się od pokarmów mięsnych. Również czytaj dalej
Watykan, stanowiący siedzibę najwyższych władz Kościoła katolickiego, jest państwem-miastem odwiedzanym przez licznych pielgrzymów. Owo wyjątkowe miejsce słynie z doskonałej kuchni, łączącej elementy bogatej czytaj dalej
Praca w kuchni, dla wielu – przykry i raczej rutynowy obowiązek, dzięki licznym poradnikom i nietypowym książkom kucharskim może nabrać nowych odcieni. „Miód. Potrawy na każdą okazję” czytaj dalej
Pamiętam scenę z „Przeklętej bariery” Joanny Chmielewskiej: przedstawicielka płci pięknej przeniesiona z XIX wieku do współczesności przyzwyczaja się do bycia kobietą luksusową. Kiedy z powrotem czytaj dalej
„Świętowanie w rodzinie” siostry Grażyny Małeckiej to wspaniały zbiór przepisów na 100 potraw, jakie podać można przy okazji poszczególnych świąt i uroczystości. To też interesujący czytaj dalej
Zdrowe odżywianie a zarazem przygotowanie potraw smacznych i przynoszących wiele przyjemności również dzięki ich apetycznemu wyglądowi. Niemożliwe? Wręcz przeciwnie – lecz by apetyczne i zdrowe czytaj dalej
To nie jest książka dla początkujących. Choć w pięknie wydanej, bogato ilustrowanej książce kucharskiej „W kuchni u Kręglickich” znaleźć można nie tylko dziesiątki przepisów na oryginalne czytaj dalej
Wydawnictwo Nowy Świat serwuje swoim czytelnikom kolejną kulinarną ucztę. Tym razem jest to książka „małżeństwa kulinarnych ekspertów” – Barbary i Piotrka Adamczewskich. „Wędrówka czytaj dalej