Praca w kuchni, dla wielu – przykry i raczej rutynowy obowiązek, dzięki licznym poradnikom i nietypowym książkom kucharskim może nabrać nowych odcieni. „Miód. Potrawy na każdą okazję” to ciekawa propozycja na wprowadzenie do własnego jadłospisu zupełnie nowych przepisów, urozmaicenie powszednich dań i odkrycie niepowtarzalnych i nieznanych dotąd smaków.
Miód, niezwykle smaczny i słodki produkt , wytwarzany jest przede wszystkim przez pszczoły. Owady te produkują go poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego lub innych słodkich soków roślinnych. Następnie gromadzony jest on w plastrze i ulega dojrzewaniu. W zależności od użytego surowca wyróżnia się miody: jednokwiatowe (lipowe, lawendowe, wrzosowe) oraz wielokwiatowe (z kwiatów leśnych, stepowych czy górskich). Autorka, Ulrike Skadow, w swojej publikacji doradza, jak w ciekawy i nietuzinkowy sposób wykorzystać zarówno doskonały smak, jak i aromat tego wspaniałego produktu spożywczego.
W publikacji „Miód. Potrawy na każdą okazję” czytelnik znajdzie przepisy zarówno na dania główne, jak i na desery, a także napoje. Przepisy przedstawione przez autorkę zostały w książce uszeregowane w ciekawy sposób. Ulrike Skadow posłużyła się bowiem nie typami posiłku (zupy, ciasta itd.), ale smakami. I tak wyróżniamy w publikacji smaki słodko-kwaśne i kwaskowe, korzenne oraz słodkie. Prezentowane przez autorkę przepisy z pewnością wzbudzą w niejednym czytelniku wilczy apetyt. Na szczególną uwagę zasługuje przepis na przepiórki z miodem i winogronami oraz szaszłyki z krewetek z miodem, papryką i limonką. Dla wielbicieli bardziej tradycyjnych smaków autorka przygotowała kurczaka z miodem i rozmarynem oraz czerwoną kapustę z rodzynkami i miodem.
Tym, co na wstępie warto zaznaczyć, jest fakt, że za oryginalnością prezentowanych potraw stoi także problem ze zdobyciem niektórych potrzebnych do ich przygotowania składników. Im bardziej wykwintne danie, tym większej ilości niecodziennych dodatków trzeba użyć do jego przygotowania. Trudno wyobrazić sobie, by w osiedlowym sklepie móc nabyć miód kasztanowy czy nasiona szyszki sosny pinii. Nie mówiąc już o kosztach przygotowania niektórych ciekawych posiłków.
Poza tym jednym, niestety, dość poważnym mankamentem, książka Ulrike Skadow jest zbiorem raczej prostych, niewymagających szczególnych umiejętności przepisów. Receptury napisane są jasnym i prostym językiem, prowadzącym często niedoświadczonych kucharzy po wyboistych, ale niezwykle aromatycznych kuchennych ścieżkach. Oczywiście, jak na profesjonalną książkę kucharską przystało, „Miód. Przepisy na każdą okazję” opatrzony jest dużymi, kolorowymi fotografiami kulinarnych rezultatów, przygotowanych zgodnie z przepisami autorki.
„Miód. Przepisy na każdą okazję” to książka dla wszystkich mających trochę wolnego czasu i lubiących eksperymentować w kuchni. Warto sięgnąć po publikację Ulrike Skadow, by zaskoczyć gości nietypowym, aromatycznym daniem bądź uświetnić organizowane w domu przyjęcia. Nie jest to jednak poradnik dla kuchennych żółtodziobów i amatorów oraz czytelników grasujących w kuchni raczej z przymusu niż z własnej, przynoszącej wiele przyjemności, decyzji. „Miód. Przepisy na każdą okazję” z pewnością urozmaicą podawane dotychczas dania oraz przyniosą wiele satysfakcji przygotowującym je osobom.