Recenzja książki: Jak zostałem królem. Bolesław Chrobry

Recenzuje: Magdalena Galiczek-Krempa

Nauka historii to niełatwa sprawa. Daty, imiona i przydomki władców, bitwy oraz zagarniane i tracone tereny, a przy tym skomplikowany ciąg przyczynowo-skutkowy potrafią przyprawić o ból głowy niejednego ucznia. Co by było, gdyby o historii opowiedzieć w przystępny sposób? Współczesnym językiem i w dodatku z punktu widzenia króla, który jest głównym bohaterem opisywanych wydarzeń? Wówczas otrzymamy książkę Pawła Wakuły Jak zostałem królem. Bolesław Chrobry, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Literatura.

recenzja Jak zostałem królem. Bolesław Chrobry

Cofamy się do przełomu wieków: X i XI. Poznajemy chłopca, do którego matka i ojciec zwracają się „Bolko". Chłopiec ten opowiada o swoim dzieciństwie, siostrze i dorastaniu. Dowiadujemy się też, gdzie upłynęły Bolkowi młodzieńcze lata i jak zareagował na drugi ożenek swojego ojca, Mieszka. Towarzyszymy przyszłemu pierwszemu królowi Polski w licznych podbojach, walkach i wojnach. Jesteśmy świadkami jego spektakularnych zwycięstw, ale też porażek. Autor uchyla także rąbka prywatnych tajemnic Bolesława – mówi o jego relacjach z kobietami, ożenkach i potomkach. Towarzyszymy Bolesławowi niemal od dnia narodzin aż po kres dni. Jest to podróż fascynująca, zapierająca dech w piersiach, ale też niezwykle przystępnie opisana.

I właśnie przystępność wyróżnia książkę Pawła Wakuły pośród setek publikacji poświęconych pierwszemu królowi Polski. Naukowe, historyczne czy nawet popularyzujące wiedzę książki zawsze obfitują w trudną i niezrozumiałą dla przeciętnego czytelnika terminologię. Zwykle potrzebna jest też spora wiedza, by zrozumieć historyczny kontekst omawianych wydarzeń. W książce Pawła Wakuły Jak zostałem królem. Bolesław Chrobry czytelnik wszystko dostaje jak na tacy. Prosty język, wytłumaczenie bardziej zawiłych wydarzeń i osadzenie zdarzeń w jasno zarysowanym kontekście sprawiają, że odbiorca bez najmniejszego problemu, wręcz z przyjemnością, przyswoi wiele informacji. Warto też dodać, że Paweł Wakuła często posługuje się żartami i dowcipem, co z jednej strony rozładowuje momentami napiętą atmosferę (bitwy, śmierć, tortury), a z drugiej – przypomina, że książka ma być przyjemną i lekką lekturą dla czytelnika w każdym wieku.

Książka Jak zostałem królem. Bolesław Chrobry została znakomicie zilustrowana przez Mikołaja Kamlera. Rysunki przypominają kreskówki lub komiksy, a bohaterowie zostali przedstawieni z przymrużeniem oka. Całość utrzymana jest w pełnej kolorystyce.

Książka Pawła Wakuły Jak zostałem królem. Bolesław Chrobry to świetny sposób na to, by zainteresować dzieci historią. Lekki styl, współczesny język i wciągająca narracja, a do tego ilustracje, które wręcz chce się oglądać sprawiają, że wiedza dotycząca panowania Bolesława Chrobrego zostanie przez młodego czytelnika opanowana na szóstkę.

Tagi: Opowieści historyczne dla dzieci i młodzieży Opowiadania dla dzieci i młodzieży Biografie fabularyzowane dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

Kup książkę Jak zostałem królem. Bolesław Chrobry

Zobacz opinie o książce Jak zostałem królem. Bolesław Chrobry
Bjorn. Syn burzy
Paweł Wakuła0
Okładka ksiązki - Bjorn. Syn burzy

Ruiny klasztoru na wyspie Lindisfarne skrywają groźną tajemnicę. Król Knut Wielki każe zamieszkać w nich garstce mnichów, a niedługo potem...

Na tropie sześcioptaka
Paweł Wakuła0
Okładka ksiązki - Na tropie sześcioptaka

Nie znosi nieekologicznych wandali, niezałatwionych spraw i kiepskich żartów. Wszystkie niestety się zdarzają w przyrodzie, także tej bardziej leśnej,...