Lista recenzji

Od ponad 20 lat w serwisie Granice.pl piszemy dla Was o książkach. W naszej bazie znajdziesz już 13229 recenzji. Recenzujemy kryminały, powieści obyczajowe, książki dla dzieci, młodzieży, romanse, fantastykę, biografie oraz literaturę faktu. Mamy recenzje książek znanych i lubianych, ale też pozycji kontrowersyjnych. Są książki starsze i nowości wydawnicze. Jest "Imię Róży" Umberto Eco oraz "Gwiazd naszych wina" Johna Greena. Rzetelne, konkretne, merytoryczne, tworzone przez profesjonalistów recenzje książek z pewnością spełnią wszystkie Wasze oczekiwania. Zapraszamy do lektury.
przesuń tabelę
Okładka książki - Kobiety naukowców
Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak Wydawnictwo: Axis Mundi Recenzent: Danuta Awolusi

Słyszałam kiedyś, że za każdym wielkim sukcesem mężczyzny stoi kobieta. Książka Kobiety naukowców Aleksandry Glapy-Nowak w pewien sposób potwierdzają te słowa. Jakie były losy żon najsłynniejszych naukowców czytaj dalej

Okładka książki - Wyjątkowe święta Mani i Tynia. Świąteczna opowieść z okienkami
Wyjątkowe święta Mani i Tynia. Świąteczna opowieść z okienkami
Magdalena Młodnicka Wydawnictwo: Jupi jo! Recenzent: Danuta Szelejewska

Wszechobecna życzliwość, dobroć i radość to nieodzowne elementy świąt Bożego Narodzenia. I nic w tym dziwnego, bowiem Nowonarodzony Jezus przyniósł światu pokój oraz miłość. W świąteczną atmosferę wprowadza czytaj dalej

Okładka książki - Szpital św. Judy
Szpital św. Judy
M.M. Perr Wydawnictwo: Prozami Recenzent: Danuta Awolusi

M.M. Perr opowiada historię, która robi wrażenie. Świetny temat, ciekawy bohater, imponujące tło historyczne. I ta jedna rzecz, którą tak trudno uchwycić: klimat tajemniczości, czegoś zagadkowego. Szpital św czytaj dalej

Okładka książki - 25. grudnia
25. grudnia
K.K. Smiths Wydawnictwo: Jaguar Recenzent: Danuta Awolusi

Łatwo zapomnieć o tym, że Boże Narodzenie niesie ze sobą nie tylko radość, ale też zgryzotę, samotność, poczucie porzucenia. Często osoby, które tego doświadczają, wolą być niewidoczne, nie proszą o pomoc czy czytaj dalej

Okładka książki - Krypta trzech mistrzów
Krypta trzech mistrzów
Marcin Przewoźniak Wydawnictwo: Literatura Recenzent: Magdalena Galiczek-Krempa

Co wspólnego mają Pan Samochodzik, sztuczna inteligencja i Michał Archanioł? Odpowiedź jest prosta. To książka Marcina Przewoźniaka Krypta Trzech Mistrzów! Jeśli lubicie szalone przygody, fascynuje was szukanie czytaj dalej

Okładka książki - Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło Wydawnictwo: Axis Mundi Recenzent: Danuta Awolusi

Życie to zawsze fascynująca opowieść. Czasem jednak pojawia się ktoś, kto doświadczył kilku żyć. A to jeszcze nie wszystko! Autobiografia Aldony Anny Skirgiełło to lektura, która jest tego dowodem. [obrazek] Aldonę czytaj dalej

Okładka książki - Smugi
Smugi
Małgorzata Starosta ; Wydawnictwo: Labreto Recenzent: Danuta Awolusi

Pewne historie, te prawdziwe, czekają na osobę, która będzie potrafiła je opowiedzieć. Z odpowiednią wrażliwością. Małgorzata Starosta zdecydowała się oprzeć powieść na prawdziwej zbrodni i zrobiła to świetnie czytaj dalej

Okładka książki - Należy do mnie
Należy do mnie
Anna H. Niemczynow Wydawnictwo: Luna Recenzent: Danuta Awolusi

Anna H. Niemczynow przyzwyczaiła już czytelników, że jej książki są emocjonalnym rollercasterem, który wciąga i na końcu pozostawia z mętlikiem w głowie. Trzeba ochłonąć i poukładać sobie w sercu wszystko, czytaj dalej

Okładka książki - Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ; Wydawnictwo: Fabryka Słów Recenzent: Danuta Awolusi

Z wielką przyjemnością i niekłamaną ekscytacją przystąpiłam do lektury powieści Andrzeja Pupina Rozbłyski ciemności. A to dlatego, że część pierwsza – Szepty ciemności – była doskonała. To opowieść czytaj dalej

Okładka książki - Serce Lodu
Serce Lodu
Arkady Saulski Wydawnictwo: Fabryka Słów Recenzent: Damian Kopeć

Magiczny przedmiot pożądania Czasami to, co niezbyt zaskakujące, a solidnie wykonane, jest w zupełności wystarczające. Może nie zachwyca, nie powala na kolana, ale daje odpowiedni poziom zadowolenia, satysfakcji czytaj dalej