Lista recenzji

Od ponad 20 lat w serwisie Granice.pl piszemy dla Was o książkach. W naszej bazie znajdziesz już 13335 recenzji. Recenzujemy kryminały, powieści obyczajowe, książki dla dzieci, młodzieży, romanse, fantastykę, biografie oraz literaturę faktu. Mamy recenzje książek znanych i lubianych, ale też pozycji kontrowersyjnych. Są książki starsze i nowości wydawnicze. Jest "Imię Róży" Umberto Eco oraz "Gwiazd naszych wina" Johna Greena. Rzetelne, konkretne, merytoryczne, tworzone przez profesjonalistów recenzje książek z pewnością spełnią wszystkie Wasze oczekiwania. Zapraszamy do lektury.
przesuń tabelę
Okładka książki - Moc słabości. Z zachwytu nad życiem
Moc słabości. Z zachwytu nad życiem
Anna H. Niemczynow Wydawnictwo: Marginesy Recenzent: Danuta Szelejewska

Cechą niezwykle wartościową jest wytrwałość, a ponieważ – zgodnie ze słowami świętego Pawła Moc w słabości się doskonali (2 Kor 12,9), potrzeba, aby w zwykłym, szarym życiu wytrwale walczyć z przeciwnościami czytaj dalej

Okładka książki - Portret mordercy. Świąteczna opowieść kryminalna
Portret mordercy. Świąteczna opowieść kryminalna
Anne Meredith Wydawnictwo: Zysk i S-ka Recenzent: Magdalena Galiczek-Krempa

Wiele powieści kryminalnych sprzed niemal stu lat nic nie traci, gdy czyta się je współcześnie. Gdyby nie data publikacji w stopce redakcyjnej, można by było odnieść wrażenie, że Portret mordercy. Świąteczna czytaj dalej

Okładka książki - Dobra koleżanka
Dobra koleżanka
Freida McFadden Wydawnictwo: Czwarta Strona Recenzent: truskawka2

Dawn Shiff pracuje jako księgowa w firmie produkującej i sprzedającej suplementy diety. Ma dwie obsesje: żółwie oraz punktualność. Według jej rozkładu dnia można regulować zegarki (nawet do toalety chodzi dokładnie czytaj dalej

Okładka książki - Rewolucja francuska...i co poszło nie tak
Rewolucja francuska...i co poszło nie tak
Stephen Clarke Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Recenzent: Danuta Szelejewska

Francja, należąca przed rewolucją do najpotężniejszych państw świata (monarchia absolutna), rządzona była przez wpływającą przez stulecia na losy Europy królewską dynastię Burbonów. Potrzeba głębokich zmian czytaj dalej

Okładka książki - Ja, diablica
Ja, diablica
Katarzyna Berenika Miszczuk ; Wydawnictwo: Mięta Recenzent: Danuta Awolusi

A gdyby tak zatrudnić się w Piekle i pracować nawet po śmierci? Warto się przekonać jak to jest, bo powieść Katarzyny Bereniki Miszczuk Ja, diablica pozwala spojrzeć na taki problem z ciekawej perspektywy! czytaj dalej

Okładka książki - Żywa cisza
Żywa cisza
Joanna Maurer Wydawnictwo: JanKa Recenzent: truskawka2

Troje starszych ludzi, którzy w przeszłości byli związani emocjonalnie, ale ich drogi się rozeszły. Hanka. Gustaw – jej były mąż. Honza – jej jednorazowy kochanek. Po długim czasie niewidzenia się czytaj dalej

Okładka książki - Pamiętnik z getta w Krakowie
Pamiętnik z getta w Krakowie
Halina Nelken Wydawnictwo: W.A.B. Recenzent: Danuta Szelejewska

Okres II wojny światowej pozostawił niezatarte znamię w dziejach narodu żydowskiego (całkowitą liczbę ofiar Holocaustu trudno dzisiaj oszacować). Książka Pamiętnik z getta w Krakowie to dokument ukazujący nie czytaj dalej

Okładka książki - Nexus. Krótka historia informacji
Nexus. Krótka historia informacji
Yuval Noah Harari Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie Recenzent: Danuta Szelejewska

Międzyludzkie relacje nierozerwalnie związane są z wymianą informacji, a te – towarzysząc człowiekowi od zarania dziejów – przekazywane są na różne sposoby. Przeplatające się w książce Nexus. Krótka czytaj dalej

Okładka książki - Dom masek
Dom masek
Ann Fraistat Wydawnictwo: HarperKids Recenzent: truskawka2

Libby to nastolatka, która ma za sobą ciężkie przeżycia. Po próbie samobójczej trafiła do szpitala psychiatrycznego. Rozpoznano u niej chorobę dwubiegunową (epizody na przemian euforii i depresji). Matka, żeby czytaj dalej

Okładka książki - Virion. Legenda Miecza. Ona
Virion. Legenda Miecza. Ona
Andrzej Ziemiański ; Wydawnictwo: Fabryka Słów Recenzent: Danuta Awolusi

Virion. Ona to kolejna część cyklu Andrzeja Ziemiańskiego, która z pewnością przyciągnie zarówno stałych fanów, jak i nowych czytelników. Autor wprowadza nas w świat pełen monumentalnych bitew oraz kameralnych czytaj dalej