Lista recenzji

Od ponad 20 lat w serwisie Granice.pl piszemy dla Was o książkach. W naszej bazie znajdziesz już 13201 recenzji. Recenzujemy kryminały, powieści obyczajowe, książki dla dzieci, młodzieży, romanse, fantastykę, biografie oraz literaturę faktu. Mamy recenzje książek znanych i lubianych, ale też pozycji kontrowersyjnych. Są książki starsze i nowości wydawnicze. Jest "Imię Róży" Umberto Eco oraz "Gwiazd naszych wina" Johna Greena. Rzetelne, konkretne, merytoryczne, tworzone przez profesjonalistów recenzje książek z pewnością spełnią wszystkie Wasze oczekiwania. Zapraszamy do lektury.
przesuń tabelę
Okładka książki -  Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski Wydawnictwo: Novae Res Recenzent: Danuta Awolusi

Szpieg, który przede wszystkim jest dziadkiem? Człowiek o niezwykłej przeszłości, który nie zawaha się użyć wszystkich swoich zdolności, by walczyć o życie najbliższej osoby? Taki właśnie jest Jan Skórzewski czytaj dalej

Okładka książki - Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski Wydawnictwo: Szara Godzina Recenzent: Danuta Szelejewska

Różnie odbierany okres PRL-u trzeba dokładnie poznać. Umożliwia to treść książki Jak ograłem PRL. Na scenie (poprzednie tomy cyklu to Jak ograłem PRL. Na rowerze oraz Jak ograłem PRL. Z gitarą) przenosząc czytelnika czytaj dalej

Okładka książki - Dziewięć czerwonych iksów
Dziewięć czerwonych iksów
Paweł Beręsewicz Wydawnictwo: Literatura Recenzent: Magdalena Galiczek-Krempa

Jednym z lęków może być strach przed zniknięciem. Zagubieniem, zgubieniem się, porwaniem. Boimy się, że w wyniku dziwnych zbiegów okoliczności możemy stracić grunt pod nogami, zgubić się tak bardzo, że nie czytaj dalej

Okładka książki - Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ; Wydawnictwo: Novae Res Recenzent: Danuta Awolusi

Muszę przyznać, że mam słabość do pióra Edwarda Łysiaka. To pisarz, który ma dar zamieniania historii w opowieści pełne emocji. Tym razem jestem wręcz oszołomiona, bo jego najnowsza książka Srebrny łańcuszek czytaj dalej

Okładka książki - Pomiędzy wiarą a przekleństwem
Pomiędzy wiarą a przekleństwem
Joanna Kurek Wydawnictwo: BookEdit Recenzent: Danuta Awolusi

Lubię, gdy fantasy czerpie z mitologii, gdy nie brakuje w nim emocji, ale też uniwersum, w którym chce się zostać na dłużej. Joanna Kurek w powieści Pomiędzy wiarą a przekleństwem funduje czytelniczą ucztę czytaj dalej

Okładka książki - Cień bogów
John Gwynne Wydawnictwo: Fabryka Słów Recenzent: Damian Kopeć

Pot i krew Elvara pragnie sławy. Bitewnej sławy, dzięki której zyska wieczne życie. Związała się ze Zwiastunami Śmierci, którym przewodzi Agnar. Varg jest byłym niewolnikiem, którego ściga syn jego pana. Sława czytaj dalej

Okładka książki - Boże, Beata! Ta jedna ciotka
Boże, Beata! Ta jedna ciotka
Mateusz Glen Wydawnictwo: Znak Recenzent: truskawka2

Ciotka (nie poznajemy jej imienia, wszyscy bliscy nazywają ją po prostu ciotką) to kobieta energiczna i znająca się na wszystkim – przynajmniej tak ciotka uważa. Bliskim i obcym stale udziela, nieproszona czytaj dalej

Okładka książki - Pierwsza dama. Jolanta Kwaśniewska w rozmowie z Emilią Padoł
Pierwsza dama. Jolanta Kwaśniewska w rozmowie z Emilią Padoł
Emilia Padoł; Jolanta Kwaśniewska Wydawnictwo: W.A.B. Recenzent: Danuta Szelejewska

Rola żon prezydentów jest ważna. Wyniki sondażów oceniających ich działalność na pierwszym miejscu nieprzerwanie stawiają Jolantę Kwaśniewską. To właśnie wydarzenia z jej życia wypełniają karty Pierwszej damy czytaj dalej

Okładka książki - Egzamin na ojca
Danka Braun ; Wydawnictwo: Prozami Recenzent: Danuta Awolusi

W Polsce kult matki jest wyjątkowo silny. Matki mają mnóstwo powinności, a kiedy przesadzają, stają się madkami. I tak źle, i tak niedobrze. Tymczasem Danka Braun w najnowszej powieści bierze pod lupę ojców czytaj dalej

Okładka książki - Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska Wydawnictwo: Literatura Recenzent: Magdalena Galiczek-Krempa

Nieczęsto się zdarza, by książkę można było polecić zarówno babci, mamie, jak i nastoletniej córce. Oczywiście z zapewnieniem, że każda z pań świetnie się będzie przy lekturze bawić. Taką ponadczasową i kierowaną czytaj dalej