Lista recenzji

Od ponad 20 lat w serwisie Granice.pl piszemy dla Was o książkach. W naszej bazie znajdziesz już 13247 recenzji. Recenzujemy kryminały, powieści obyczajowe, książki dla dzieci, młodzieży, romanse, fantastykę, biografie oraz literaturę faktu. Mamy recenzje książek znanych i lubianych, ale też pozycji kontrowersyjnych. Są książki starsze i nowości wydawnicze. Jest "Imię Róży" Umberto Eco oraz "Gwiazd naszych wina" Johna Greena. Rzetelne, konkretne, merytoryczne, tworzone przez profesjonalistów recenzje książek z pewnością spełnią wszystkie Wasze oczekiwania. Zapraszamy do lektury.
przesuń tabelę
Okładka książki - Rozbite lustro
Rozbite lustro
Merce Rodoreda Wydawnictwo: Marginesy Recenzent: truskawka2

Przenieśmy się do Hiszpanii, do lat 70-tych XIX wieku. Salvador Valldanno, bogaty dyplomata w starszym wieku, zakochuje się w biednej jak mysz kościelna, ale niezwykle urodziwej Teresie Goday. Jest ona córką czytaj dalej

Okładka książki - Rewolucja nie ma końca. Podróże w krainie buntu i nadziei
Rewolucja nie ma końca. Podróże w krainie buntu i nadziei
Artur Domosławski Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie Recenzent: Danuta Szelejewska

Na łuku długości dwunastu tysięcy kilometrów usytuowanych jest dwadzieścia krajów wchodzących w skład Ameryki Łacińskiej. Krajów radykalnych kontrastów, w których obok bogactwa, gołym okiem dostrzec można skrajne czytaj dalej

Okładka książki - Grzechy Południa
Grzechy Południa
Agata Suchocka ; Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Silver Recenzent: Danuta Awolusi

Przeminęło z wiatrem, serial Północ Południe – to klasyki, które uczyły nas, Polaków, jak wyglądała historia Ameryki. Agata Suchocka proponuje czytelnikom powieść, która również pokazuje oblicze tamtych czytaj dalej

Okładka książki - Dziadek do orzechów i świąteczne machlojki Mysiego Króla
Dziadek do orzechów i świąteczne machlojki Mysiego Króla
Alex T. Smith Wydawnictwo: Kobiece Recenzent: Danuta Szelejewska

W stworzonym z łakoci Królestwie Słodyczy mieszka Cukrowy Wieszczek (nawet buty ma zawiązane lukrecjowymi sznurowadłami). Spokój całego królestwa zakłóca Mysi Król, planujący… machlojki. Ponieważ najbardziej czytaj dalej

Okładka książki - Rakowiska
Rakowiska
Magdalena Majcher Wydawnictwo: W.A.B. Recenzent: truskawka2

Rakowiska to wieś koło Białej Podlaskiej. Wielu bogatych mieszkańców Białej kupiło tam domy. Do 2014 r. można było mówić o Rakowiskach, używając słów Kochanowskiego: wsi spokojna, wsi wesoła. Jednak spokój czytaj dalej

Okładka książki - Sues Dei
Sues Dei
Jakub Ćwiek ; Wydawnictwo: PulpBooks Recenzent: Danuta Awolusi

Jakub Ćwiek to taki autor w prozie polskiej, po którego książki można sięgać w ciemno i zawsze mieć pewność, że to będzie bardzo dobry strzał. I tak się dzieje w przypadku sensacyjnej powieści Sues Dei, która czytaj dalej

Okładka książki - Moc Bożego Narodzenia
Moc Bożego Narodzenia
Suzy Senior; Milena Jahier Wydawnictwo: Promic Recenzent: Danuta Szelejewska

W noc Bożego Narodzenia przyszedł na świat Boży Syn. Przyjmując postać Dziecka, Bóg objawił światu swoją miłość. Pięknie wydana książka Moc Bożego Narodzenia to prawda biblijna przedstawiona w sposób ciekawy czytaj dalej

Okładka książki - W mojej rodzinie każdy kogoś zabił
W mojej rodzinie każdy kogoś zabił
Benjamin Stevenson Wydawnictwo: W.A.B. Recenzent: truskawka2

Ernest Cunningham, autor poradników dla początkujących twórców powieści kryminalnych, dorastał w specyficznej rodzinie. Każdy z jej członków ma, w różnych okolicznościach, co najmniej jedno życie na sumieniu czytaj dalej

Okładka książki - Stasiek, jeszcze chwilkę
Stasiek, jeszcze chwilkę
Małgorzata Zielaskiewicz Wydawnictwo: Mięta Recenzent: Danuta Awolusi

Są takie książki, które uśmiechają się do nas już z daleka. Kolorowa okładka zapowiada coś wyjątkowego, a środek… przerasta oczekiwania. Tak się dzieje w przypadku powieści Stasiek, jeszcze chwilkę autorstwa czytaj dalej

Okładka książki - Rodzinne bezdroża
Rodzinne bezdroża
Monika Chodorowska ; Wydawnictwo: Lucky Recenzent: Danuta Awolusi

Ile problemów może skrywać jedna rodzina? I co musi się wydarzyć, by człowiek mógł w końcu stanąć z prawdą twarzą w twarz? Powieść Rodzinne bezdroża Moniki Chodorowskiej skłania do tego, by spróbować się nad czytaj dalej