Przenieśmy się do Hiszpanii, do lat 70-tych XIX wieku. Salvador Valldanno, bogaty dyplomata w starszym wieku, zakochuje się w biednej jak mysz kościelna, ale niezwykle urodziwej Teresie Goday. Jest ona córką czytaj dalej
Na łuku długości dwunastu tysięcy kilometrów usytuowanych jest dwadzieścia krajów wchodzących w skład Ameryki Łacińskiej. Krajów radykalnych kontrastów, w których obok bogactwa, gołym okiem dostrzec można skrajne czytaj dalej
Przeminęło z wiatrem, serial Północ Południe – to klasyki, które uczyły nas, Polaków, jak wyglądała historia Ameryki. Agata Suchocka proponuje czytelnikom powieść, która również pokazuje oblicze tamtych czytaj dalej
W stworzonym z łakoci Królestwie Słodyczy mieszka Cukrowy Wieszczek (nawet buty ma zawiązane lukrecjowymi sznurowadłami). Spokój całego królestwa zakłóca Mysi Król, planujący… machlojki. Ponieważ najbardziej czytaj dalej
Rakowiska to wieś koło Białej Podlaskiej. Wielu bogatych mieszkańców Białej kupiło tam domy. Do 2014 r. można było mówić o Rakowiskach, używając słów Kochanowskiego: wsi spokojna, wsi wesoła. Jednak spokój czytaj dalej
Jakub Ćwiek to taki autor w prozie polskiej, po którego książki można sięgać w ciemno i zawsze mieć pewność, że to będzie bardzo dobry strzał. I tak się dzieje w przypadku sensacyjnej powieści Sues Dei, która czytaj dalej
W noc Bożego Narodzenia przyszedł na świat Boży Syn. Przyjmując postać Dziecka, Bóg objawił światu swoją miłość. Pięknie wydana książka Moc Bożego Narodzenia to prawda biblijna przedstawiona w sposób ciekawy czytaj dalej
Ernest Cunningham, autor poradników dla początkujących twórców powieści kryminalnych, dorastał w specyficznej rodzinie. Każdy z jej członków ma, w różnych okolicznościach, co najmniej jedno życie na sumieniu czytaj dalej
Są takie książki, które uśmiechają się do nas już z daleka. Kolorowa okładka zapowiada coś wyjątkowego, a środek… przerasta oczekiwania. Tak się dzieje w przypadku powieści Stasiek, jeszcze chwilkę autorstwa czytaj dalej
Ile problemów może skrywać jedna rodzina? I co musi się wydarzyć, by człowiek mógł w końcu stanąć z prawdą twarzą w twarz? Powieść Rodzinne bezdroża Moniki Chodorowskiej skłania do tego, by spróbować się nad czytaj dalej