Książki - nowości - Popularnonaukowe

przejdź do zapowiedzi wydawniczych

W serwisie Granice.pl znajdziesz już ponad 209773 książek. Tu łatwo znajdziesz książki, które powinny Cię zainteresować. Możesz sprawdzić najpopularniejsze gatunki książek i ich kategorie. Są wśród nich thrillery, romanse, powieści obyczajowe, kryminały, literatura piękna, książki dla dzieci, książki dla młodzieży, komiksy, fantastyka, horrory czy biografie i literatura faktu. Możesz wybrać interesujące Cię wydawnictwo lub datę premiery. Książkom dla dzieci często przypisujemy kategorie wiekowe. Znajdziesz u nas nowości i zapowiedzi, ale też starsze książki. Jeśli nie wiesz, w jakiej kolejności powinno się czytać książki ulubionych autorów, sprawdź cykle książek. Pod książkami znajdziesz opinie czytelników, ich oceny, a także starannie przygotowane przez naszą redakcję recenzje książek. Od cyklu o Harrym Potterze po nowe powieści Remigiusza Mroza. Życzymy przyjemnej lektury!

10 PAŹDZIERNIKA 2017
Chemia koordynacyjna metali w zastosowaniach
Anna Trzeciak Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN

Chemia koordynacyjna to dziedzina chemii obejmująca badania związków kompleksowych, głównie metali. Podręcznik ukazuje, oparte na najnowszej literaturze, aplikacyjne ujęcie problemów chemii koordynacyjnej... czytaj dalej

05 PAŹDZIERNIKA 2017
Wszechświat krok po kroku
Łukasz Lamża Wydawnictwo: Copernicus Center Press

Cytat z Norwida ,,odpowiednie dać rzeczy słowo" był wielokrotnie nadużywany do różnych celów. W odniesieniu do tej książki jest na swoim miejscu: ,,Rzeczą" jest piękno Wszechświata i wszystkich jego części... czytaj dalej

03 PAŹDZIERNIKA 2017
Nowy pragmatyzm kontra nowy nacjonalizm
Andrzej K. Koźmiński Wydawnictwo: Prószyński i S-ka

,,Zdecydowaliśmy się na opublikowanie naszej dyskusji, ponieważ sądzimy, że obowiązkiem intelektualistów jest prezentowanie na szerszym forum publicznym ostrzegawczych prognoz i refleksji nad procesami... czytaj dalej

01 PAŹDZIERNIKA 2017
Opakowania a środowisko. Wymagania, standardy, projektowanie, znakowanie
Hanna Żakowska Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN

Autorka podjęła się kompleksowej analizy i opisania problemu wzajemnych związków opakowań i środowiska. Zaprezentowane podejście do powiązanych obszarów badań i doskonalenia opakowań wpisuje się... czytaj dalej

29 WRZEŚNIA 2017
Miłość do wojny
James Hillman Wydawnictwo: MT Biznes

,,Właściwe zrozumienie zniewalająco potężnej ludzkiej fascynacji wojną może nigdy nie było równie ważne i istotne co dziś. Miłość do wojny to drastycznie szczera i bezkompromisowa książka na drastycznie... czytaj dalej

28 WRZEŚNIA 2017
Cząstki elementarne. W poszukiwaniu fundamentalnej natury rzeczywistości
Gavin Hesketh Wydawnictwo: Prószyński i S-ka

Ta książka opowiada o cząstkach, najbardziej fundamentalnych obiektach, jakie znamy, z których zbudowany jest cały nasz Wszechświat. Co prawda, najlepszym językiem do opisu świata cząstek jest matematyka... czytaj dalej

Stałe natury. O liczbach skrywających najgłębsze tajemnice Wszechświata
John D. Barrow Wydawnictwo: Copernicus Center Press

Co to są stałe przyrody? Czy naprawdę się nie zmieniają? Czy życie powstałoby, gdyby były one choć trochę inne? Rzeczywistością, jaką znamy, rządzi zbiór stałych - liczb i wartości określających działanie... czytaj dalej

21 WRZEŚNIA 2017
Emancypantki
Bolesław Prus Wydawnictwo: Bellona

Emancypantki należą do najgłośniejszych utworów Bolesława Prusa i są jedną z pierwszych powieści w polskiej literaturze, w której główną rolę odgrywa kobieta wraz z jej problemami. Akcja Emancypantek rozgrywa... czytaj dalej

18 WRZEŚNIA 2017
Chemia żywności t.2
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych... czytaj dalej

Chemia żywności t.1
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych... czytaj dalej