Podobno skłonność do wszelkiego rodzaju uzależnień najczęściej pojawia się u tych, którzy w okresie dzieciństwa nie nauczyli się rozładowywania napięcia ani odreagowywania sytuacji stresowych. Treść poradnika Nie rób dramy, ucząc Jak wyjść z uzależnienia od kryzysu i chaosu, udowadnia, że nigdy nie jest za późno na wprowadzenie zmian.
Zagadnienie pragnienia dramy oraz uzależnienia od niej zostało przez Scotta Lyonsa opracowane w najdrobniejszych szczegółach. Trzy części książki są niczym trzy etapy drogi, na końcu której czeka uzdrowienie: już na starcie czytelnik ma okazję skorzystać z popartego osiągnięciami nauki osobistego doświadczenia autora (Scott zmierzył się z uzależnieniem). Rozpoczynając od mechanizmu uzdrowienia, autor definiuje uzależnienie, wymienia jego cechy charakterystyczne, wylicza przyczyny, objawy i skutki, a także analizuje zewnętrzny obraz osoby uzależnionej oraz jej zachowania. Poświęca uwagę międzyludzkim relacjom (cykl tworzenia i destrukcji), stresowi przeciwstawia mechanizmy obronne (strategia przetrwania również może stać się uzależnieniem), a cyklowi dramatu przyporządkowuje konkretne fazy. Przy procesie uzdrawiania omawia etapy (wraz z cechami świadczącymi o jego trwaniu bądź zakończeniu).
Zawarte w Przedmowie osobiste wyznanie Scotta Lyonsa stanowi znakomite wprowadzenie wyjaśniające uzależnienie od dramatu, które – u autora – doprowadziło do niewydolności układu krążenia, a to pokazuje, jak bardzo niebezpieczne może być zjawisko uzależnienia, a także, jak bardzo potrzebny jest opublikowany nakładem Domu Wydawniczego Rebis poradnik. Na jego przydatność wpływają, oprócz wiedzy podstawowej, liczne wskazówki, uzasadnienia, wnioski (na końcu każdego rozdziału), modele, teorie, kwestionariusze, ćwiczenia, sposoby osiągania celu, diagramy, wyliczenia, wypunktowania, a także obrazowe opisy sytuacji, przypadki zachowań konkretnych osób oraz wyliczone (i opisane), a ważne w procesie uzdrawiania osób uzależnionych od dramatu archetypy (każdemu autor przyporządkował wspierające proces uzdrawiania – zachowania, wzorce myślowe, pytania pomocnicze, komentarz terapeuty, obserwacje, ćwiczenia, afirmacje uzdrawiające). Wszystko to pokazuje, że Scott Lyons chce pomóc nie tylko samym uzależnionym, ale również osobom z ich otoczenia (obszerny zbiór ćwiczeń ułatwiających przetrwanie). Pomocą służą przypisy końcowe (do niektórych rozdziałów), bibliografia (pozycje tradycyjne i internetowe), alfabetyczny indeks oraz aneks (Ćwiczenia i wskazówki w procesie uzdrawiania z uzależnienia od dramatu).
Ponieważ kształtowanie naszej codzienności w dużej mierze zależy od nas samych, sięgnięcie po książkę Nie rób dramy pomoże …wyjść z uzależnienia od kryzysu i chaosu. A o to bez wątpienia warto się postarać.