Jeżeli tradycyjne powieści świąteczne Wam się przejadły, mam wyjątkową propozycję: Zmiana klimatu Kariny Kozikowskiej-Ulmanen to niezwykła, inspirowana życiem autorki opowieść o życiu w Finlandii. Po tej lekturze czytaj dalej
Dobrze, gdy starania są doceniane. Niedobrze, jeżeli nieustannie towarzyszy człowiekowi niepokojące uczucie, że powinien dać z siebie jeszcze więcej. Autor poradnika Jesteś już wystarczająco dobry? podając czytaj dalej
Emerytowana policjantka, komisarz Klementyna Kopp, rusza w podróż do USA. Wbrew pierwotnym planom, zatrzymuje się w miasteczku Last Stop na Florydzie. Zaintrygowała ją nazwa – dosłownie Ostatni Przystanek czytaj dalej
Oszpicyn Krzysztofa A. Zajasa to powieść, która właśnie została wznowiona przez wydawnictwo PulpBooks. I znakomicie się złożyło, bo jest to książka nieoczywista, świetnie napisana, która pozostaje w pamięci czytaj dalej
Szesnastoletnia Klara budzi się rano w swoim domu, nieco skacowana po wczorajszej imprezie. Dziwi ją głucha cisza. Zwykle o tej porze rodzice szykowali śniadanie, a mała siostrzyczka, żywe srebro, uganiała czytaj dalej
Z roku na rok na półki polskich księgarń trafia coraz więcej powieści koreańskich. Literatura z tak dalekiego kręgu kulturowego potrafi nas niezwykle mocno fascynować i wciągać. Jedną z takich książek jest czytaj dalej
Uśmiech był, jest i będzie potrzebny każdemu. Zawsze, wszędzie, w każdej chwili i… najlepiej od zaraz. Dobry humor poprawia samopoczucie, a to z kolei sprawia, że człowiek mniej narzeka na zdrowie. Książka czytaj dalej
Przenieśmy się do Hiszpanii, do lat 70-tych XIX wieku. Salvador Valldanno, bogaty dyplomata w starszym wieku, zakochuje się w biednej jak mysz kościelna, ale niezwykle urodziwej Teresie Goday. Jest ona córką czytaj dalej
Na łuku długości dwunastu tysięcy kilometrów usytuowanych jest dwadzieścia krajów wchodzących w skład Ameryki Łacińskiej. Krajów radykalnych kontrastów, w których obok bogactwa, gołym okiem dostrzec można skrajne czytaj dalej
Przeminęło z wiatrem, serial Północ Południe – to klasyki, które uczyły nas, Polaków, jak wyglądała historia Ameryki. Agata Suchocka proponuje czytelnikom powieść, która również pokazuje oblicze tamtych czytaj dalej