Kuchenne rewolucje - restauracja Na Winklu. Jak wypadły zmiany w Nowym Targu?

Data: 2024-03-28 18:57:21 | Ten artykuł przeczytasz w 4 min. Autor: Piotr Piekarski
udostępnij Tweet

Ostatnie rewolucje Magdy Gessler nie były szczególnie udane. Ani warszawska knajpa U Ceprów, ani rybnicka rewolucja w restauracji Don Martinez nie wzbudziły zachwytu wybitnej restauratorki. Czas na wyprawę na Podhale. Kuchenne rewolucje przeniosą się do miejscowości nieodległej od Zakopanego. Na wsparcie czeka bardzo elegancka restauracja Na Winklu w Nowym Targu, prowadzona przez dwóch przyjaciół. Czy będą oni gotowi na przyjęcie pomocy, którą zaproponuje im Magda Gessler?

Kuchenne rewolucje –sezon 28. Na Winklu, Magda Gessler na planie programu
fot. TVN mat. prasowe x-news

Kuchenne rewolucje: Na Winklu – opis. Co się wydarzy? 

Nowy Targ to miasto, które mijają niemal wszyscy turyści podróżujący na Podhale – do Zakopanego. To także jedna ze stolic kuchni podhalańskiej. Niestety, właściciele restauracji Na Winklu postanowili zerwać z tradycją. Zadbali o bardzo eleganckie wnętrze i bardzo elegancki sposób podawania dań. Restaurację prowadzi dwóch przyjaciół. Jeden z nich, Kamil, od dłuższego czasu inwestuje w Restaurację Na Winklu. Niestety, inwestycja nie chce się zwrócić, mimo iż drugi z przyjaciół, również imieniem Kamil, robi co może. Gości jest niewielu, potrzeba coraz więcej pieniędzy na prowadzenie tego miejsca, tym bardziej, że koszty pracowników z roku na rok rosną. Czy Magda Gessler znajdzie przepis na problemy restauracji?

Czytaj również: Dzikie pszczoły: Mirsini zawalczy o swoją rodzinę... Co wydarzy się w odcinkach 230 - 234?

Trzeba powiedzieć, że tym razem w samej restauracji nie będzie tak wiele do roboty. Przede wszystkim bowiem restauracja Na Winklu jest bardzo czysta i zadbana. Również kucharz, Kamil, ma całkiem spore umiejętności. Tyle, że jest coraz bardziej wypalony i zmęczony, doskwiera mu brak urlopu, bo musi dopilnować właściwego przygotowania wszystkich potraw. Na dodatek karta jest nieco za duża i nie ze wszystkimi daniami Kamil potrafi sobie poradzić. 

Kuchenne rewolucje: Na Winklu – gdzie i kiedy obejrzeć odcinek?

4 odcinek 28 serii programu Kuchenne rewolucje: Na Winklu zobaczymy w czwartek, 28 marca 2024 o 21.35 w TVN.

 Czytaj również: Kuchenne Rewolucje. Rumiane i Pieczyste - menu, ceny, gdzie jest?

Ale jeśli przygotowania świąteczne nie pozwolą Wam obejrzeć odcinka w telewizji, zajrzyjcie do serwisu Player.pl – tam dla abonentów będzie on dostępny jeszcze przed premierą, a dla wszystkich użytkowników - w dowolnym momencie.

Kuchenne rewolucje: Na Winklu – gdzie to?

Restauracja Na Winklu - po zmianach Szynk Rumiane i Pieczyste - znajduje się w Nowym Targu na ulicy Słowackiego 15/1. Magda Gessler zaproponowała, by serwować tu dania tradycyjne – przede wszystkim pieczone mięsa.

Kuchenne rewolucje: Na Winklu – menu

Przed rewolucjami Na Winklu zjeść można było przede wszystkim kuchnię polską w eleganckim, nowoczesnym wydaniu. Była ona jednak nie zawsze dopracowana, czasem odbiegała od oczekiwań gości. Po zmianach zjemy tu między innymi tatara, sałatkę z kurczakiem i cukinią oraz panierowany oscypek z boczkiem. Jest i bulion z hałuskami (tradycyjnymi góralskimi kluskami) czy krem grzybowy z pieczonym ziemniakiem. W menu są pierogi, makarony, sznycel, stek czy żeberko. 

Przeczytaj także:


Ale to nie wszystko. Szynk Rumiane i Pieczyste proponuje też dania z menu przygotowanego przez Magdę Gessler. Przede wszystkim jest to żur z borowikami, pieczeń cielęca w sosie własnym z puree chrzanowym i duszonymi warzywami, pieczeń wieprzowa w sosie własnym z kluskami śląskimi i colesławem z czerwonej kapusty, pieczeń barania w sobie własnym z hałuskami i kiszoną kapustą z miodem. Na deser proponowany jest torcik piernikowy, ale jest też sernik z białej czekolady czy nowoczesna monoporcja z gorzkiej czekolady.

Kuchenne rewolucje: Na Winklu – czy rewolucja się udała?

Ostatnio restauracje po Kuchennych Rewolucjach nie radzą sobie idealnie. Karczmie u Ceprów poległa – Magda Gessler prosiła, by każdy z widzów sam ocenił, czy się tu wybierze. Jeszcze gorzej było w restauracji Don Martinez - po zmianach Siała Baba Mak – którą Magda Gessler oceniła jako zupełnie nieudaną. Restauratorzy wciąż jednak próbują sobie jakoś radzić. Inaczej było w Szynku Rumiane i Pieczyste. Magda Gessler go widzom poleca, choć wyraźnie zaznaczyła, że menu wymaga jeszcze drobnych poprawek. Warto więc w drodze na Podhale, do Zakopanego, zatrzymać się choć na chwilę w Nowym Targu. Smaczna kuchnia, tradycyjne dania z nowoczesnym twistem zapewne Wam zasmakują. 

Tagi: kuchenne rewolucje, programy reality show, kulinarne,

REKLAMA

Zobacz także

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Książka
Magda
Dominik Linowski2
Okładka książki - Magda

MAGDA Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas...

dodaj do biblioteczki
Reklamy
Recenzje miesiąca
Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;
Z pamiętnika jeża Emeryka
Obca kobieta
Katarzyna Kielecka
Obca kobieta
Katar duszy
Joanna Bartoń
Katar duszy
Oczy Mony
Thomas Schlesser
Oczy Mony
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Rok szarańczy
Terry Hayes
Rok szarańczy
Pokaż wszystkie recenzje