W czwartej odsłonie 28 sezonu Kuchennych rewolucji Magda Gessler odwiedzi Nowy Targ. Mogłoby się wydawać, że tak duże miasto na Podhalu będzie stolicą góralskiej kuchni. Niestety, właściciele restauracji Na Winklu zdecydowali się zerwać z kulinarną tradycją swojego regionu. Postawili na bardzo elegancki wystrój restauracji i dopracowane menu. Niestety, było ono nieco zbyt duże i niektóre dania nie były idealne. Miejscu brakowało wyrazistego charakteru, choć knajpa była bardzo czysta i schludna. Po Kuchennych Rewolucjach Restauracja Na Winklu zmieniła się w szynk Rumiane i Pieczyste. Czy knajpa dalej działa? Jak oceniła ją Magda Gessler i co sądzą klienci?
W Nowym Targu Magda Gessler odwiedziła restaurację Na Winklu, którą prowadziło dwóch przyjaciół. Co zabawne, każdy z nich miał na imię... Kamil. Jeden potrafił gotować, drugi dysponował większą sumą pieniędzy i był gotowy, by zainwestować we wspólny biznes. Obaj dbali wprawdzie o czystość i elegancki wystrój, jednak nie do końca mieli pomysł na promocję swojego biznesu. Gdy zaś przez kolejne miesiące nie przynosił on zysków, okazało się, że zapas pieniędzy Kamila - inwestora stopniowo się wyczerpywał. Wreszcie dwaj panowie wezwali na pomoc Magdę Gessler. Czy udało jej się przeprowadzić wspaniałą rewolucję?
Kuchenne Rewolucje: Rumiane i Pieczyste – opis
W kolejnym sezonie Kuchennych Rewolucji Magda Gessler przemierza cały kraj. Była już w Warszawie, gdzie pomogła stworzyć Karczmę u Ceprów, a także w Rybniku, gdzie współtworzyła szynk Siała Baba Mak. Teraz czas na wyprawę dużo dalej na południe Polski – na Podhale. Restauratorka nie odwiedziła jednak szalenie popularnego Zakopanego, ale nieco większy Nowy Targ, miejsce dużo mniej komercyjne i o mniej turystycznym charakterze.
Czytaj także: Przysięga - odc. 801 - streszczenie - Drugie badanie da pozytywne wyniki?
Niestety, właściciele w osobach dwóch Kamilów nie potrafili dotrzeć do okolicznych mieszkańców. Nie potrafili przekonać lokalsów do swojego przedsięwzięcia, nie mieli doświadczenia w prowadzeniu restauracji, przez co zdarzało im się popełniać drobne błędy. Jednym z nich była zdecydowanie zbyt duża karta. Była carbonara, był stek. Magda Gessler oceniła, że dania są całkiem niezłe – jedynie rosół nie znalazł jej uznania. W dodatku Kamil-inwestor nieco po macoszemu traktował swojego wspólnika, Kamila-kucharza. Czy panowie się dogadali? Czy ich biznes w końcu zaczął przynosić dochody? Jeśli jesteście ciekawi, odcinek emitowany jest na antenie TVN i dostępny jest w serwisie Player.pl
Kuchenne Rewolucje: Rumiane i Pieczyste – czy restauracja dalej istnieje?
Tak, Szynk Rumiane i Pieczyste istnieje i doskonale sobie radzi. Właściciele powinni przygotować się na prawdziwy najazd gości, bo Magda Gessler uznała tę rewolucję za całkiem udaną (choć nie bez zastrzeżeń). Właściciele i osoby prowadzące profil Rumiane i Pieczyste na Facebooku są wyraźnie podekscytowane nadchodzącą emisją programu. W dodatku widać, że twórcy nie ustają w poszukiwaniach kulinarnych, wymyślając coraz to nowe dania.
Kuchenne Rewolucje: Rumiane i Pieczyste – czy warto?
Większość nowszych opinii gości, którzy odwiedzili lokal już po Kuchennych Rewolucjach, jest pozytywna. Goście doceniają menu, świetną obsługę i wystrój. Równocześnie widać, że przed rewolucjami i tuż po wprowadzeniu zmian nie wszystko było idealne – zespół „docierał się" i oswajał z nowym menu. Ostatecznie ocena 4,5 w mapach Google i wysoka ocena samej restauratorki - Magdy Gessler - zdają się potwierdzać, że szynk Rumiane i Pieczyste to miejsce warte odwiedzenia.
Kuchenne Rewolucje: Rumiane i Pieczyste – lokalizacja, gdzie jest?
Szynk Rumiane i Pieczyste położony jest w Nowym Targu, przy ulicy Słowackiego 15/1.
Kuchenne Rewolucje: Rumiane i Pieczyste – parking
Wzdłuż okolicznych uliczek można znaleźć całkiem sporo miejsc parkingowych. Nieopodal mieści się również park, a tuż nad Dunajcem - spory parking (prawdopodobnie płatny). Goście nie powinni mieć więc zbyt dużych problemów, by znaleźć tu miejsce parkingowe.
Kuchenne Rewolucje: Rumiane i Pieczyste – menu
W szynku Rumiane i Pieczyste Magda Gessler zaproponowała serwowanie kuchni staropolskiej. Wśród propozycji po Kuchennych Rewolucjach jest żur z borowikami, pieczeń cielęca w sosie własnym, pieczeń wieprzowa oraz pieczeń barania. Na deser Magda Gessler zaproponowała torcik piernikowy.
Czytaj również: Kuchenne rewolucje - restauracja Pomylone Gary. Czy rewolucja w Poznaniu się uda?
To jednak, oczywiście, nie wszystkie propozycje. Wśród nowości są kiełbaski jagnięce z puree chrzanowym i pieczonym pomidorem, soczyste żeberko, pappardele z indykiem czy filet z sandacza. Wśród deserów proponowany jest tradycyjny sernik czy nowoczesna monoporcja.
Rumiane i Pieczyste – ceny
W szynku Rumiane i Pieczyste można zjeść potrawy na każdą kieszeń. Propozycje Magdy Gessler wypadają chyba najdrożej. Żur kosztuje aż 45 zł, choć borowiki mogą nieco usprawiedliwiać tak wysoką cenę. Najtańsza jest pieczeń wieprzowa w sosie własnym (39 zł), nieco droższa pieczeń cielęca - 58 zł, a najdroższa pieczeń barania - 75 zł. Deser Magdy Gessler - torcik piernikowy - to koszt 21 zł.
Ceny pozostałych dań również są zróżnicowane. Sznycel Wiedeński kosztuje 58 zł, bekon steak - 46 zł, żeberko pieczone 54 zł, kiełbaski jagnięce 38 zł, a rumiana pierś z kurczaka - 38 zł. Klasyczna carbonara sprzedawana jest w cenie 39 zł, a pierogi w cenach 34-44 zł, w zależności od rodzaju.
Rumiane i Pieczyste – godziny otwarcia
Kiedy możemy zjeść w szynku Rumiane i Pieczyste? Przez cały tydzień - od poniedziałku do niedzieli.
Od niedzieli do czwartku knajpa otwarta jest od 11:00 do 21:00, w piątek i w sobotę - od 11:00 do 23:00.
Przeczytaj także:
Podobał Wam się odcinek, w którym Magda Gessler odwiedziła szynk Rumiane i Pieczyste? Wybierzecie się kiedyś do restauracji w Nowym Targu?
Tagi: kuchenne rewolucje,