Ile razy zastanawialiśmy się jaką potrawę przyrządzić na uroczysty obiad, czy na kolację dla przyjaciół? Dodatkowym utrudnieniem w dokonaniu takiego wyboru są pory roku.Tak, to prawda. Nie zawsze możemy dostać...czytaj dalej
"Kuchnia żydowska" Barbary Adamczewskiej, opracowana na podstawie przepisów Rebeki Wolff, autorki słynnej, wielokrotnie wznawianej książki "Kuchnia koszerna" (wydanej po raz pierwszy w 1869 r.), zawiera doskonałe...czytaj dalej
Czy wiesz, że mongolscy pasterze piją herbatę z mlekiem i solą, Tybetańczycy do herbaty dorzucają masło, a Kazachowie zachwycają się słoną herbatą ze śmietaną? A słyszałeś, że cynamon był droższy niż złoto...czytaj dalej
Wychodzę z założenia, że dobra kuchnia to również kuchnia pełna zdziwień, nowych, zaskakujących smaków i oryginalnych połączeń. A cóż może dawać lepszą okazję do zdziwienia niż nowości, jakie nie gościły dotąd...czytaj dalej
Tomik wierszy , a w nim takie wiersze jak: Nalot w górach, Palmy Kantonu, Moje życie, Pora deszczowa....czytaj dalej
"Smakosze żyją krócej, ale za to przyjemniej. Tak pisaliśmy przed laty, wydając szósty tomik recenzji "Za stołem". W tym roku, opracowując kolejne wydanie przewodnika po restauracjach, zdanie to modyfikujemy...czytaj dalej
W kuchni babci i wnuczki Barbary Adamczewskiej i Beaty Mellerowej to książka wyjątkowa. Jej wielką zaletą są przepisy, które pamięta każdy, kto miał szczęście jadać w babcinej kuchni. Nie jest to jednak zapis...czytaj dalej
Rosyjska prostytutka Anna podejmuje pracę w warszawskiej agencji towarzyskiej. Wkrótce staje się obiektem zainteresowania mafii specjalizującej się w sprzedaży kobiet dla zachodnioeuropejskich domów...czytaj dalej