W czasach współczesnych wędzenie nie jest już sposobem na utrwalenie żywności, a raczej pełni ono funkcję uszlachetniającą pokarmy, chociaż może nie tylko podnieść walory smakowe naszego produktu, ale i skutecznie...czytaj dalej
Zawarte w tej książce przepisy mają być drogowskazem, jak przyrządzać potrawy, ale także inspiracją do tworzenia własnych. Receptury dań z mięs: łosia, jelenia, sarny, dzika, zająca, królika i dzikiego ptactwa...czytaj dalej
W książce przedstawiono kilkadziesiąt przepisów na pasztety i paszteciki na rozmaite okazje. Zamieszczono w niej także przepisy na sosy zimne i gorące, które mogą stanowić dodatek do dania głównego.Publikacja...czytaj dalej
Zapraszamy do lektury naszej, książki o chlebie, W oparciu o wiedzę historyczną oraz etnograficzną, Piotr Kowalski odtwarza historię wypieków i snuje opowieść o fascynujących kulturowych sensach pieczywa. Bez...czytaj dalej
"Troję pomścimy" to zbiór opowiadań składający się w spójną całość. Łączy je przede wszystkim postać głównego bohatera, Tadka, którego losy przedstawiane są od czasów dzieciństwa przeżywanego w prowincjonalnym...czytaj dalej
Niniejsza praca stara się ukazać, w jaki sposób i z jakim efektem sądownictwo Republiki Federalnej starało się rozprawić ze zbrodniami popełnionymi przez krąg osób określanych mianem hitlerowskich zbrodniarzy....czytaj dalej