Recenzja książki: Prawo pierwszych połączeń

Recenzuje: Dorota Józefiak

Jonasz jest typowym nastolatkiem, który cierpi przez swoje nietypowe imię. Lubi siedzieć na kanapie, grać w gry i spotykać się z kolegami. Jako prezent urodzinowy rodzice rezerwują dla niego wyjazd na obóz językowy na Korsykę. Nie chce jechać, bo raz, że jego przyjaciele zostają w Polsce, a dwa, że nie ma ochoty zawracać sobie głowy nauką. S skoro to obóz językowy, to wiadomo, że bez nauki się nie obejdzie. Rodzice nie przyjmują do wiadomości sprzeciwu i w ten sposób Jonasz wyrusza w podróż życia.

Na miejsce zbiórki przybywa spóźniony, w autokarze może zatem zająć jedyne wolne miejsce tuż za kierowcą, obok Ariela - przypakowanego mruka, który spędza podróż ze słuchawkami na uszach. Wakacje więc nie zapowiadają się zbyt interesująco.

Na obozie spotykają się młodzi ludzie - każdy z inną historią, z innymi problemami. Chłopiec, który od lat jeździ na 4 obozy w każde wakacje, bo rodzice są zbyt zajęci, żeby z nim spędzać czas. Dziewczyna, która straciła rodziców w wypadku samochodowym. Chłopiec, którego brat-bliźniak zmarł na anoreksję. Dziewczyna, która wybrała liceum plastyczne, chociaż sztuka zupełnie jej nie interesuje.

Nastolatkowie próbują odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Uczą się nie tylko angielskiego, ale też poznają nowe, nieznane dotąd, relacje międzyludzkie. Nawiązują przyjaźnie, zakochują się, kłócą, łamią zasady, oszukują i fantastycznie się bawią.

Książka Agnieszki Tomczyszyn dotyka wielu bardzo ważnych i trudnych tematów, które okażą się bliskie każdemu nastolatkowi. Przygody, jakie przeżywają bohaterowie, pokazują, że pogoń za marzeniami jest czymś istotnym i młodzi ludzie nie powinni się bać realizować siebie i walczyć o swoją przyszłość. Autorka podkreśla, jak dużą rolę w życiu młodego człowieka odgrywają rodzice i jak różne relacje mogą panować w domu - rodzice, których nie ma, bo pracują za granicą, rodzice, którzy nie mają czasu dla dziecka, rodzice, którzy nie zauważają swojego dziecka, bo skupiają się na własnym smutku, a także tacy, którzy starają się utrzymać zdrowe relacje, ale przez to wydają się wścibcy i wszechobecni.

Młodzi bohaterowie też prezentują odmienne postawy - jedni są skryci, inni od razu stają się liderami grupy. Jedni radzą sobie wyśmienicie w każdej sytuacji, inni nie potrafią się odnaleźć. To grupa indywidualistów, z których każdy ma coś do zaoferowania reszcie - swoją osobowość czy swoje umiejętności.

Agnieszka Tomczyszyn posługuje się językiem przystępnym, miejscami potocznym, który na pewno nie zrazi nikogo do lektury. Jej opowieść jest sprawnie zbudowana, a fabuła kończy się już po powrocie z wakacji, kiedy czas ma zweryfikować, które znajomości pozostaną trwałe.

Prawo pierwszych połączeń to więc interesująca powieść, którą warto polecić przede wszystkim nastolatkom, ale też młodym duchem dorosłym i tym, którzy pragną budować zdrowe relacje ze swoimi dziećmi.

Kup książkę Prawo pierwszych połączeń

Zobacz opinie o książce Prawo pierwszych połączeń
Książka
Prawo pierwszych połączeń
Agnieszka Tomczyszyn
Ezotero. Moje przeznaczenie
Agnieszka Tomczyszyn0
Okładka ksiązki - Ezotero. Moje przeznaczenie

Kontynuacja powieści Ezotero. Córka wiatru "Radośnie feministyczna fantasy, która w nieco bajkowej formie pokazuje jak kobiety mogą zmienić...

Ezotero. Córka wiatru
Agnieszka Tomczyszyn0
Okładka ksiązki - Ezotero. Córka wiatru

Latte nigdy nie zastanawiała się nad przyszłością. Wydawało jej się, że przeszłość kryje wystarczająco wiele tajemnic. W poszukiwaniu miłości, przyjaźni...