Nomen omen

Tom 1 cyklu Cykl wrocławski
Inne wydania:

Dawno żadna z powieści nie wywołała u mnie takiego rozbawienia, zachwytu pisarskim dowcipem, ironią, puszczaniem oczka do czytelnika. Miałam poczucie powrotu do świata książek z dzieciństwa, kiedy niemożliwe nie istnieje, dzieje się tak wiele, postaci są barwne, nietuzinkowe,  a wydarzenia wciągają w sam środek akcji, która nabiera tempa i gna do przodu, porywając czytelnika w nowe światy.

Jaki tytuł nosi podmiot mych zachwytów? „Nomen omen”, lecz nie szukajcie w nim natłoku  łaciny. Możecie liczyć jednak  na sprawdzenie swoich umiejętności z języka niemieckiego, bowiem współczesność połączona jest nicią z tym co przeszłe, a akcja dzieje się we Wrocławiu.

Salomea Przygoda, nomen omen Salcia, postawiła wszystkie karty na wyprowadzkę z rodzinnego domu i  odcięcie od nieco ekscentrycznej familii . Bardzo szybko okazało się, że w wynajętym pokoju w  domu na Lipowej,  czekają na nią ( oprócz znalezionego już po kilku dniach  w łóżku niesfornego brata Niedasia) nadprzyrodzone zdarzenia, ale i tajemnicze sekrety. Nie ma czasu na odpoczynek, chwilę spokoju,  kiedy wokół dzieje się tak wiele. Salci nie pozostaje nic innego jak tylko  dać się ponieść wydarzeniom,  także tym fantastycznym, i działać.

Dwójki rodzeństwa, Salomei  Przygody i Niedasia,  nie można nie polubić,  lecz moje serce skradły właścicielki domu przy Lipowej pięć -  panie Bolesne wraz z papugiem Roy Keanem na czele.

W tej książce nie ma nudnych, papierowych postaci, każdy z bohaterów jest barwnym iduwiduum, ciekawym, żyjącym swoim książkowym życiem.

Wielkim atutem jest wplecenie w pełną lekkości i dowcipu opowieść, czegoś bardziej poważnego, skłaniającego czytelnika  do refleksji. Autorka wybrała cofnięcie się do wojennych czasów Breslau,  dodając  głębi i czyniąc z powieści „Nomen omen” książkę wielowarstwową i rozbudowaną. Marta Kisiel wykazała się świetną czujnością w dozowaniu nam wrażeń: i humoru i grozy i właśnie owej historii. Sprawia to, że odbiór książki jest płynny, dajemy się nieść powieści, jakby ktoś oplatał nas kłębkiem nici. Co z tym wspólnego mogą mieć siostry Bolesne? Koniecznie przekonajcie się sami.

Informacje dodatkowe o Nomen omen :

Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2022-10-28
Tytuł oryginału: Nomen omen
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: julitalatka

Zobacz opinie o książce Nomen omen

Kup książkę Nomen omen

Mała draka w fińskiej dzielnicy
Marta Kisiel0
Okładka ksiązki - Mała draka w fińskiej dzielnicy

Uwaga na babcie! Czasem skrywają przed światem wiele tajemnic! Sława Żmijan powraca do rodzinnego miasteczka, dźwigając samotny plecak i poczucie życiowej...

Wtem denat
Marta Kisiel0
Okładka ksiązki - Wtem denat

Ciemne chmury zebrały się nad wydawnictwem JaMas... Gdy wraz z nadejściem jesiennej słoty na jaw wychodzą skutki uboczne redaktorskiego zgonu, w wydawnictwie...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba