Wynajęty pokój w starym domu rodem z filmów grozy, towarzyska papuga, upiorne głosy w telefonie i mnożące się starsze panie z ciągotami do sarkazmu – czy to aby nie za dużo jak na jedną Salomeę Przygodę? Cóż. Najwyraźniej los ma na ten temat inne zdanie, bo do kompletu ściąga jej na głowę Niedasia, beztroskiego młodszego brata, który z miejsca pakuje się w poważne kłopoty. Kłopoty, których początki sięgają pewnej ciemnej lutowej nocy podczas oblężenia Festung Breslau.
Pełna humoru i grozy powieść – nomen omen – przygodowa o cenie, jaką przychodzi zapłacić za pochopne decyzje, tajemnicach z przeszłości, splatających ze sobą losy dwóch rodzin, oraz świecie, którego już nie ma.
Wydanie poszerzone o opowiadanie Toten Räume.
Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2022-10-28
Tytuł oryginału: Nomen omen
Język oryginału: Polski
Salomea Klementyna Przygoda w skrócie Salka, już imię brzmi jak mało śmieszny żart, a jego właścicielka wcale nie ma w życiu łatwo. Czy to ze względu na wyjątkowe imię, czy przez swoją budowę anatomiczną czy też przez matkę, wpychającą ją w ramiona przypadkowych mężczyzn. Nic dziwnego, że w końcu wyprowadza się z domu rodzinnego. I jak to mówią: wpadła z deszczu pod rynnę, może to też wina nazwiska bo oto nowa niesamowita przygoda przed nią.
Starsze panie wyskakujące jak grzyby po deszczu, bardzo sympatyczna aczkolwiek nieco gapowata bohaterka i jej brat, wolny duch i mało lub wcale nie przygotowany do normalnego życia. Do tego niesamowita, nieco paranormalna fabuła, łącząca w sobie komedie ale i trudne wspomnienia, które ciężko wymazać z pamięci. Przypadek, który ich wszystkich połączył i misja do wykonania, już teraz natychmiast, póki nie stało się coś o wiele gorszego.
Wciągnęła mnie ta książka,na przemian ją czytałam i słuchałam, bo wersja audio także jest godna pochwały.
Powieść łącząca w sobie elementy magiczne, wierzenia słowiańskie i nordyckie, nietuzinkowa, czasem śmieszna, czasem niesamowicie smutna, a czasem wiejąca grozą.
Kolejny raz cieszę się na wznowienie, dzięki czemu odkryłam wspaniałą książkę, ale też nieszablonową autorkę.
Polecam Wam tę lekturę w obu formach.
Nadchodzi czas Wielkich Zmian -- ku równie wielkiemu niezadowoleniu Bożydara Antoniego Jekiełłka. Tomek zmienia imidż, Zmyłka obcięła włosy i wcale nie...
Podobno koniec to dopiero początek. Zwłaszcza jeśli Tereska wybiera się na pogrzeb W życiu Tereski Trawnej w końcu zapanował spokój. Co prawda jedno dzieciątko...
Przeczytane:,
(czytaj dalej)