Na wstępie pragnę podziękować Wydawnictwu Nasza Księgarnia za udostępnienie egzemplarza do recenzji.
Jakiś czas temu miałam okazję przeczytać "Bluszcz prowincjonalny" autorstwa Pani Renaty więc gdy tylko dowiedziałam się o tym, że ma ukazać się kolejna (już trzecia) powieść autorki, oczywiście mam tutaj na myśli "Tajemnice Luizy Bein" wiedziałam, iż z całą pewnością po nie sięgnę...
Tak jak poprzednim razem również i tym nie zawiodłam się, ponieważ najnowsza historia jest co najmniej równie klimatyczna jak poprzednia... Akcja opowieści toczy się w dwóch krajach: Szwajcarii oraz Polsce. Na kartach powieści splatają się losy młodej studentki dziennikarstwa - Klary - oraz Alexa pracownika muzeum kolejnictwa, który mieszka w Szwajcarskim miasteczku Interlaken. Mężczyzna ma jednakże polskie korzenie.
Powieść ta nasączona jest zagadkami z przeszłości, a całości niewątpliwie dodaje smaku wątek kryminalny. Autorka przedstawiła w swojej opowieści nie tylko niezwykle zagmatwane losy tytułowej Luizy Bein i wielu innych powiązanych na różne sposoby z jej osobą bohaterów, lecz także odsłoniła przed czytelnikiem cały wachlarz ciekawostek historycznych dotyczących północnych regionów Polski. Czytając tę historię nie sposób się nudzić. Ani od niej oderwać.
Jeśli chcecie wraz z Klarą i Alexem odkryć liczne ,,Tajemnice Luizy Bein" przeżywając przy tym wraz z nimi bardzo wiele intrygujących i niejednokrotnie zapierających dech w piersiach przygód zapraszam Was do lektury, a sama z niecierpliwością czekam na drugą odsłonę niniejszej opowieści.
Informacje dodatkowe o Tajemnice Luizy Bein:
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia