Jest to pierwsza książka pani Bondy jaką przeczytałam, ale słyszałam o niej wiele. To bardzo dobry kryminał. Autorka skupiła się na szczegółach pracy policji, profilerki policyjnej oraz systemu działania ,,mafii". Przede wszystkim jestem pod wrażeniem dbałości o szczegóły, wszystko jest w powieści pełne profesjonalnych zwrotów osób zajmujących się odkrywaniem sprawcy zbrodni. Sama historia rozpoczynająca się w 1993r w Stogach już mnie zaciekawiła. Dalsza część opowiedziana w teraźniejszości, w której bohaterowie i sprawy z przeszłości przeplatają się z czasami współczesnymi to bardzo ciekawy zabieg. Jak to w kryminale całe grono policjantów oraz kobieta z przeszłością Sasza starają się odkryć - kto zabił. Tropów, poszlak i oskarżonych jest wiele, więc cały czas zastanawiałam się kto to w końcu zrobił i jak. Odpowiedź na zagadkę zdaje się być prosta, jednak było to dla mnie spore zaskoczenie. Książka jest pełna intryg, tajemnic, niewyjaśnionych spraw więc cały czas trzyma w napięciu. Podobał mi się również pomysł autorki na wielu narratorów. Praktycznie każdy bohater, który był na dłużej w książce miał swój moment narracji. Jest to powieść napisana bardzo dobrze, czyta się z wielkim zainteresowaniem i mogę ją szczerze polecić ;)
Informacje dodatkowe o Pochłaniacz:
Wydawnictwo: Muza