Czas na Kuchenne rewolucje w Zielonej Górze, której Magda Gessler chyba jeszcze dotąd ze swoim programem nie odwiedziła. Restauratorka wesprze Kuchnię na Górce, w której zjeść można było typowe dania kuchni polskiej. Wiele się tu zmieniło, a Magda Gessler zaproponowała, by miejsce to przyjęło nazwę „Zielono i już". Co w niej zjemy? Czy warto się tam wybrać? Sprawdźmy!
fot. x-news / mat. prasowe TVNMagda Gessler nie była zachwycona daniami serwowanymi w Kuchni na Górce. Nie było pomysłu na dobre dania, nie było nawet szyldu, informującego klientów o tym, że zjedzą tam coś smacznego. Co się zmieniło? Dlaczego Magda Gessler postawiła na kolor zielony?
Kuchenne Rewolucje: Zielono i już – opis
Kuchnia na Górce miała trochę pecha. Położona była w pewnym oddaleniu od centrum Zielonej Góry, właściwie już na przedmieściach. Swój biznes otworzyła tam Ewa, prowadząca restaurację wraz z mamą i kucharzem. Dawid to trochę samouk, a trochę profesjonalista. Dlaczego? Bo z zawodu był on piekarzem, a nie kucharzem, gotowania uczył się sam.
Pomysł Ewy nie było skomplikowany – to, co wszyscy znamy i kochamy, a nie zawsze mamy odpowiednie umiejętności i czas, by samodzielnie przygotowywać. Kuchnia polska. Problem w tym, że goście nie docenili kuchni serwowanej w tym miejscu.
Przeczytaj także: Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kösem - 106 odc. Kasym zostaje uwięziony z szalonym Mustafą. Streszczenie 106 i 107 odcinka
Klientów było zbyt mało, by mająca 28 lat właścicielka mogła myśleć o jakimkolwiek finansowym oddechu. Pieniędzy ledwo starcza na pensje i produkty. Mama Ewy winiła za to szefa kuchni. Bohaterka programu jednak się z nią nie zgadzała i dostrzegała spory potencjał w Dawidzie. Nie chciała zmieniać współpracownika.
Na dodatek pracownikom knajpy brakowało motywacji i entuzjazmu oraz wiary w sukces. Ewa nie mogła też kupić nowego szyldu. Jak poradzi sobie Magda Gessler? Zwolni kucharza, czy również dostrzeże w nim potencjał? Co zmieni restauratorka?
Kuchenne Rewolucje: Zielono i już – czy warto?
- Zielona Góra i zielone bistro, zielone menu. Sami oceńcie: zielone guacamole, zielona mega szczawiowa, zielone gołąbki greckie w winogronach liściach własnoręcznie zawijane z zielonogórskich winogron, gołąbki polskie klasyczne z ratatouille i gołąbki z sałaty maślanej z surówką z selera, pora i jabłka. Na deser zielone własnoręcznie lepione pierogi z truskawkami zamknięte w zielonym cieście na śmietance. Uff spróbujcie i na piszcie do mnie swoje wrażenia - tak Magda Gessler zachęca do odwiedzenia tego miejsca w mediach społecznościowych.
Nie wiemy jednak, czy rewolucje się udały. Na Facebooku lokal chwali się, że jest w trakcie Kuchennych Rewolucji – na razie nie zaktualizowano zdjęcia w tle. Natomiast goście bardzo pozytywnie oceniają ostatnio serwowane tam dania, można więc rozważyć odwiedzenie knajpy jeszcze przed emisją programu.
Kuchenne Rewolucje: Zielono i już – lokalizacja, gdzie jest?
Restauracja Zielono i już mieści się w Zielonej górze przy ulicy Niecałej 2F.
Przeczytaj także: Przysięga - odc. 801 - streszczenie - Drugie badanie da pozytywne wyniki?
To niemal przedmieścia Zielonej Góry, w pewnym oddaleniu od centrum miasta, wśród domków jednorodzinnych, pośrodku osiedla.
Kuchenne Rewolucje: Zielono i już – parking
W sąsiedztwie restauracji Zielono i już bez problemu znajdziemy miejsca parkingowe. Zarówno tuż przed, jak i wzdłuż sąsiadujących uliczek
Kuchenne Rewolucje: Zielono i już – menu, ceny
Magda Gessler zaproponowała:
-
zielone guacamole – to przystawka w cenie 27 zł
-
jajka faszerowane w cenie 22 zł
-
rosół z domowym makaronem za 20
-
zielona mega szczawiowa. Danie kosztuje 28 zł
-
placki ziemniaczane z gulaszem węgierskim za 43 zł
-
schab łączony z karkówką za 49 zł
-
zielone gołąbki greckie w liściach winogron w cenie 42 zł
-
gołąbki klasyczne polskie z ratatouille za 38 zł
-
gołąbki z sałaty masłowej z surówką z selera, pora i jabłka za 38 zł
-
zielone własnoręcznie lepione pierogi z truskawkami na śmietance
Zielono i już – godziny otwarcia, czy istnieje
Bistro Zielono i już otwarte jest od wtorku do niedzieli w godzinach 12:00-18:00. W poniedziałek nieczynne.
Na Facebooku restauracja nadal funkcjonuje jako Kuchnia na Górce, aktywność w mediach społecznościowych jest znikoma. Mamy nadzieję, że po emisji programu choć trochę się to zmieni.
Sprawdźcie pozostałe odcinki programu Kuchenne Rewolucje. Omawiamy je poniżej: