Kuchenne rewolucje 29: Kuchnia Na Górce w Zielonej Górze – jak przebiegała rewolucja?

Data: 2024-10-24 13:14:01 | aktualizacja: 2024-10-24 15:56:52 | Ten artykuł przeczytasz w 4 min. Autor: Mirosław Kalinowski
udostępnij Tweet

Magda Gessler odwiedziła w swojej rewolucyjnej karierze wiele miejsc. Tym razem o pomoc do znanej restauratorki zwróciła się właścicielka restauracji Kuchnia Na Górce w Zielonej Górze. Jak wyglądały zmiany w restauracji? Co o daniach powiedziała Magda Gessler?

Kuchenne rewolucje Kuchnia na Górce
fot. mat. prasowe / TVN Warner Bros Discovery/ Michał Bujanowicz

Od kilku tygodni w telewizji śledzimy kolejne zmiany na kulinarnej mapie Polski. Po rewolucji w food tracku i karczmie stylizowanej na PRL, przyszedł czas na Kuchnię Na Górce w Zielonej Górze. Poznajcie streszczenie rewolucji!

Kuchenne Rewolucje: Kuchnia Na Górce w Zielonej Górze – opis rewolucji

Na początek warto zauważyć, że Magda Gessler przyjechała do Zielonej Góry na zaproszenie pani Ewy, 28-letniej właścicielki restauracji Kuchnia Na Górce. Pomysł wydawał się prosty, a przy tym sprawdzony – pani Ewa chciała zaproponować mieszkańcom miasta klasyczne dania kuchni polskiej w przystępnych cenach. Niestety, jej oferta nie spotkała się z przesadnym entuzjazmem zielonogórzan. Gości w restauracji brakowało, a właścicielce zarobione pieniądze ledwie starczały na pensje i produkty. To, w jak krytycznej sytuacji znajdowała się Kuchnia Na Górce świadczył choćby fakt, że właścicielka restauracji nie był w stanie zamówić nowego szyldu dla swojego miejsca.

Siłą Kuchni Na Górce miał być także zespół restauracji. W miejsce swoje serce – poza Ewą – wkładała także jej mama, Danuta. Pani Danuta pomaga, jak może, jednak sama ma uwagi do szefa kuchni pracującego w restauracji. Na kuchni rządzi bowiem Dawid, który, choć zawodowo związany jest poniekąd z gastronomią – jest piekarzem – to jednak nigdy nie szkolił się na zawodowego kucharza. Ewie smakują dania proponowane przez Dawida, Danuta ma do nich zastrzeżenia. A jak smakowały Magdzie Gessler?

To wygląda jak osocze!

– skarżyła się na barszcz restauratorka.

Magdzie Gessler nie przypadły do gustu także zaserwowane pierogi:

Farsz jest… żaden.

Ostatecznie restauratorka podjęła decyzję, by rozpocząć rewolucję i dać rewolucji drugie życie. Tak też powstało bistro „Zielono i już”.

Kuchenne Rewolucje: Kuchnia Na Górce w Zielonej Górze – menu

W menu restauracji przed Kuchennymi rewolucjami znajdowały się typowe dania kuchni polskiej. Wśród nich znajdowały się :

  • Zupa pomidorowa
  • Barszcz czerwony
  • Schab z kością zasmażany na smalcu
  • Kotlety mielone z kluskami śląskimi
  • Placki ziemniaczane ze śmietaną
  • Pierogi

Kuchenne Rewolucje: Kuchnia Na Górce w Zielonej Górze – zmiany

Po Kuchennych rewolucjach Magda Gessler zarządziła zupełnie nowe otwarcie restauracji. Zmieniła jej nazwę na bistro „Zielono i już”. W związku z tym właśnie zielony kolor, kolor nadziei, zdominował w restauracji pani Ewy.

Na stołach pojawiły się zielone obrusy, a na ścianie – fototapeta przedstawiająca zielone pole. Przytulności dodały lampy w stylu boho. Na fasadzie budynku znalazło się zaś to, czego brakowało od dawna: szyld, który jasno informuje, jak nazywa się restauracja.

Kuchenne Rewolucje: Kuchnia Na Górce w Zielonej Górze – gdzie jest?

Kuchnia Na Górce – a po zmianach Bistro Zielono i już – znajduje się w Zielonej Górze przy ulicy Niecałej 2F.  Do restauracji swobodnie dojechać można samochodem, a pod restauracją znajdują się miejsca parkingowe.

Kuchenne Rewolucje: Kuchnia Na Górce w Zielonej Górze – godziny otwarcia  

Kuchnia Na Górce w Zielonej Górze otwarta jest od wtorku do niedzieli w godzinach od 12:00 do 18:00.

Tagi: kuchenne rewolucje, streszczenia odcinków, aktualności telewizyjne, programy kulinarne,

REKLAMA

Zobacz także

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Książka
Magda
Dominik Linowski2
Okładka książki - Magda

MAGDA Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas...

dodaj do biblioteczki
Reklamy
Recenzje miesiąca
Jak (nie) zostać królową
Katarzyna Redmerska ;
Jak (nie) zostać królową
Lucek
Iwonna Buczkowska ;
Lucek
Mykoła
Michał Gołkowski ;
Mykoła
Jak ograłem PRL. Z gitarą
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Z gitarą
Misia i jej mali pacjenci. Sekrety biblioteki
Aniela Cholewińska-Szkolik
Misia i jej mali pacjenci. Sekrety biblioteki
Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;
Z pamiętnika jeża Emeryka
Obca kobieta
Katarzyna Kielecka
Obca kobieta
Pokaż wszystkie recenzje