Magda Gessler odwiedziła już wiele nietypowych restauracji, jednak jej niedawna wizyta w Krakowie to zupełnie nowe wyzwanie. Restauratorka zaproszona została bowiem do… food tracka! Jaką metodę na tę nietypową restaurację obierze Magda Gessler? Poznajcie relację z wizyty w Via Pada!
fot. TVN/ Fokus MediaKiedy przed wieloma laty pojawił się pierwszy odcinek Kuchennych rewolucji, nikt nie spodziewał się, że Magda Gessler tak bardzo odmieni polską rzeczywistość gastronomiczną. Od 2010 roku minęło już sporo czasu, zmienił się też świat gastronomii. Stąd też zupełnie nowe wyzwanie w 6 odcinku 29 sezonu Kuchennych rewolucji!
Kuchenne rewolucje: Via Piada w Krakowie – opis rewolucji
Przypomnijmy, co wydarzyło się w Krakowie. Magda Gessler otrzymała zaproszenie od Natalii, młodej restauratorki, która prowadzi nietypowy lokal. Zamiast klasycznej restauracji czy baru, Natalia postawiła na food tracka, popularną formę wśród młodych klientów. Co więcej, kobieta zdecydowała, że w swoim food tracku nie będzie sprzedawała burgerów czy tradycyjnej pizzy, a zamiast tego postawi na inne popularne we Włoszech danie – piadinę.
Piadiny są czymś w rodzaju połączenia pizzy, pieroga calzone oraz kanapki. Można powiedzieć, że jeżeli chodzi o popularność, to swoisty, włoski odpowiednik zapiekanki. Klient otrzymuje „zamkniętą” pizzę, którą z łatwością może zjeść na przykład na leżaku przed food trackiem czy chodząc po mieście. Niestety, mimo dobrego pomysłu, food track pani Natalii nie przynosił oczekiwanego zysku.
Czytaj także: Pierwsza miłość odc. 3870 i 3871 streszczenie: Czy Piotr zostanie uratowany spod niewoli Reterskiego?
Wkrótce do food tracku przybywa Magda Gessler, która postanawia skosztować pizzo-pierogów wypiekanych przez Natalię. Restauratorka będzie miała ręce pełne roboty, bo takiej rewolucyjnej kolacji jeszcze nie miała!
Kuchenne Rewolucje: Via Piada Kraków – jak przebiegały rewolucje
Magda Gessler spróbowała piadiny, które w swojej ofercie miała Natalia. Właścicielka food trucka miała nadzieję, że wypieki przypadną do gustu restauratorce. Ta, no cóż, miała nieco odmienne zdanie:
To wszystko jest ohydne.
Nie tylko piadiny nie spodobały się prowadzącej Kuchennych rewolucji. Magda Gessler zarzuciła także, że w food trucku jest brudno. W trakcie rewolucji doszło także do spięcia między restauratorką a zestresowaną właścicielką food tracka.
Natalia, ty się obudź, błagam!
– krzyczała Magda Gessler.
Ostatecznie jednak restauratorka i właścicielka nietypowej restauracji doszły do porozumienia i razem stworzyły foodtrackową kolację rewolucyjną. W ramach rewolucji zmieniła się także przestrzeń wokół food tracka – opracowano dodatki do ogródka oraz zmieniono nazwę na… Kiełbaskownię!
Kuchenne Rewolucje: Via Piada Kraków – menu
Co przed Kuchennymi rewolucjami można było zjeść w food tracku? Głównie były to różnego rodzaju piadiny, w tym na przykład:
- piadina z mozarellą, salami i kukurydzą
- piadina z salami, grillowaną papryką, bazylią i gorgonzolą
- piadina z mięsem, fasolą, kukurydzą, nachos, kolendą i jalapeno
- piadina z mozzarellą, szpinakiem, gorgonzolą, śmietaną, czosnkiem i płatkami migdałowymi
Do tego w ofercie znajdowały się również typowo włoskie napoje – wody i soki oraz kawy.
Kuchenne Rewolucje: Via Piada Kraków – lokalizacja
Food track prowadzony przez panią Natalię nie znajdował się na Starym Mieście czy Kazimierzu, a nieco dalej – w dzielnicy Bronowice, którą część z nas może kojarzyć głównie za sprawą bronowickiej chaty z Wesela Stanisława Wyspiańskiego.
Mimo lokalizacji na uboczu, do lokalu łatwo jest dotrzeć. Dokładny adres to: ul. Filtrowa 4, 30-143 Kraków.
Tagi: kuchenne rewolucje, aktualności telewizyjne, streszczenia odcinków,