Kuchenne rewolucje odwiedzają zarówno wielkie miasta - Kraków, Wrocław, Warszawę – jak i niewielkie mieściny, gdzie restauratorzy skupić się muszą na dotarciu do lokalnych społeczności. W najnowszym odcinku Magda Gessler wybierze się do Podkowy Leśnej. Restauratorka wesprze Suliko – knajpę o charakterze gruzińskim. Czy serwowana tu kuchnia się zmieni? Czy gotuje się tu smacznie? Po rewolucjach knajpa nosić będzie nazwę Koconi. Domyślacie się, jaki może być jej charakter? Czy będzie smacznie? Czy restauracja przetrwała? Sprawdźmy!
fot. x-news / mat. prasowe TVNMagda Gessler odwiedziła tym razem Podkowę Leśną, gdzie swoją restaurację prowadziła będzie Marta. Największym problemem knajpy były pieniądze... a raczej ich brak. Co jeszcze się wydarzyło? Jakie zmiany wprowadziła Magda Gessler?
Kuchenne Rewolucje: Koconi – opis
Do Podkowy Leśnej z Warszawy nie jest daleko. Nie ma więc powodu, by miłośnicy dobrej kuchni nie wybrali się tu w weekend lub po prostu po pracy. Ale by tak się stało, muszą mieć... co jeść! Musi skusić ich niezwykłe menu, wyjątkowa oprawa potraw, nietuzinkowy charakter kuchni. Warto się starać o ich uwagę – bo Podkowa Leśna to miejscowość niewielka, bardzo spokojna, a więc i klientów nie będzie tu zbyt wielu. Ale może da się zaspokoić również ich gusta?
Marta spróbowała. W pałacyku o charakterze wybitnie zabytkowym, gdzie mieściło się centrum kultury w Podkowie Leśnej, postanowiła otworzyć swoją knajpę. Suliko to po gruzińsku duszyczka i – jak łatwo się domyślić – takie właśnie dania tu serwowano. Początkowo wspólnie z Martą lokal prowadził jej mąż. Do czasu, gdy oboje postanowili, że najlepiej będzie żyć dalej... bez siebie. Obecnie rozwodzą się, a Marta zajmuje się tym miejscem samodzielnie.
Przeczytaj także: Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kösem - 106 odc. Kasym zostaje uwięziony z szalonym Mustafą. Streszczenie 106 i 107 odcinka
Na szczęście właścicielka może liczyć na wsparcie dwojga ludzi prosto z Gruzji: Nato, kierującej kuchnią oraz Rezo, który również jest kucharzem. Marta dogaduje się z nimi bardzo dobrze – problem w tym, że nie zawsze może zapłacić im na czas. Wówczas Gruzini straszą ją, że odejdą, a Marta... nie potrafi gotowąć. W dodatku ze względu na rosnące problemy finansowe przestała też czuć więź z restauracją, nie przepada za tym miejscem i za obowiązkami restauratorki. Spore długi, niewielu gości - to wszystko problemy, z którymi kobieta na co dzień się mierzy. Czy Magda Gessler będzie mogła jej pomóc?
Kuchenne Rewolucje: Koconi – czy warto?
Na ten moment Magda Gessler nie ogłosiła swojego werdyktu, nie wiadomo więc, na ile te Kuchenne rewolucje się udały. Opinie gości w sieci są mieszane. Jedni są zachwyceni, inni – rozczarowani. Niektóre dania były smaczne, inne – raczej rozczarowujące. Czy można tu zjeść prawdziwą gruzińską kuchnię? Przekonamy się po emisji
Kuchenne Rewolucje: Koconi – lokalizacja, gdzie jest?
Restauracja Koconi mieści się w Podkowie Leśnej przy ulicy Lilpopa 18.
Przeczytaj także: Przysięga - odc. 801 - streszczenie - Drugie badanie da pozytywne wyniki?
To pośrodku parku, blisko stacji WKD.
Kuchenne Rewolucje: Koconi – parking
W bezpośrednim sąsiedztwie restauracji Koconi nie zaparkujemy. Pod samą restaurację nie można podjechać samochodem, trzeba przejść się przez park. Miejsc parkingowych szukać trzeba w sąsiedztwie, sporo ich jest przy ulicy Jarosława Iwaszkiewicza.
Kuchenne Rewolucje: Koconi – menu, ceny
Magda Gessler zaproponowała:
-
Roladki z papryki z nadzieniem orzechowo-słonecznikowym, kolendrą, czosnkiem i gruzińskimi przyprawami, z posypką ze świeżej natki pietruszki i owoców granatu - 28 zł
- Kopcony bakłażań z pastą orzechowo-słonecznikową w cenie 32 zł
-
Ziemniaki po gruzińsku pieczone ziemniaki z czosnkiem i koperkiem, z solą i pieprzem, podawane z sosem pomidorowym - 18 zł
- Lula kebab na tradycyjnym lawaszu za 60 zł
-
Bulion drobiowy z kawałkami kurczaka z wyrabianym na miejscu makaronem, z dodatkiem marchewki, odrobiną kurkumy, czosnku i kolendry - 30 zł
-
Zupa pomidorowa z kawałkami baraniny i ziemniakami - 42 zł
-
Chaczapuri Imeruli, czyli tradycyjny okrągły placek gruziński z mąki pszennej z serem mozzarella i twarogiem w środku - 42 zł
- sznycel cielęcy z pieczarkami za 60 zł.
-
Chaczapuri Adżaruli, czyli tradycyjny gruziński placek z mąki pszennej w kształcie łódki, z tradycyjnym gruzińskim serem, z dwoma jajkami i masłem - 48 zł
-
Pstrąg tęczowy z nadzieniem orzechowo-słonecznikowym, z dodatkiem czosnku, kolendry i gruzińskich przypraw z posypką z owoców granatu i świeżej natki pietruszki, podawany z ziemniakami - 48 zł
-
Kebab po gruzińsku z mięsa wieprzowo-drobiowego z serem mozzarella i twarogiem z dodatkiem gruzińskich przypraw i czerwonej papryczki, podawane na tradycyjnym lawaszu z frytkami, sosem pomidorowym, z posypką ze świeżej natki pietruszki i owoców granatu - 55 zł
-
Szaszłyk cielęcy przygotowywany w tradycyjnym glinianym piecu na szampurach, podawany z ziemniakami, posypany natką pietruszki i owocami granatu - 55 zł
Restauracja gruzińska Koconi – godziny otwarcia, czy istnieje
Restauracja gruzińska Koconi otwarta jest od wtorku do niedzieli w godzinach 12:30-22:00. W poniedziałek nieczynne.
Na Facebooku restauracja wyraża ekscytację emisją odcinka. Komentarze internautów są jednak raczej nieprzychylne.
Sprawdźcie pozostałe odcinki programu Kuchenne Rewolucje. Omawiamy je poniżej: