Magda Gessler odwiedziła w swojej rewolucyjnej karierze wiele miejsc. Tym razem o pomoc do znanej restauratorki zwróciła się właścicielka restauracji Kuchnia Na Górce w Zielonej Górze. Jak wyglądały zmiany w restauracji? Co o daniach powiedziała Magda Gessler?
fot. mat. prasowe / TVN Warner Bros Discovery/ Michał BujanowiczOd kilku tygodni w telewizji śledzimy kolejne zmiany na kulinarnej mapie Polski. Po rewolucji w food tracku i karczmie stylizowanej na PRL, przyszedł czas na Kuchnię Na Górce w Zielonej Górze. Poznajcie streszczenie rewolucji!
Kuchenne Rewolucje: Kuchnia Na Górce w Zielonej Górze – opis rewolucji
Na początek warto zauważyć, że Magda Gessler przyjechała do Zielonej Góry na zaproszenie pani Ewy, 28-letniej właścicielki restauracji Kuchnia Na Górce. Pomysł wydawał się prosty, a przy tym sprawdzony – pani Ewa chciała zaproponować mieszkańcom miasta klasyczne dania kuchni polskiej w przystępnych cenach. Niestety, jej oferta nie spotkała się z przesadnym entuzjazmem zielonogórzan. Gości w restauracji brakowało, a właścicielce zarobione pieniądze ledwie starczały na pensje i produkty. To, w jak krytycznej sytuacji znajdowała się Kuchnia Na Górce świadczył choćby fakt, że właścicielka restauracji nie był w stanie zamówić nowego szyldu dla swojego miejsca.
Siłą Kuchni Na Górce miał być także zespół restauracji. W miejsce swoje serce – poza Ewą – wkładała także jej mama, Danuta. Pani Danuta pomaga, jak może, jednak sama ma uwagi do szefa kuchni pracującego w restauracji. Na kuchni rządzi bowiem Dawid, który, choć zawodowo związany jest poniekąd z gastronomią – jest piekarzem – to jednak nigdy nie szkolił się na zawodowego kucharza. Ewie smakują dania proponowane przez Dawida, Danuta ma do nich zastrzeżenia. A jak smakowały Magdzie Gessler?
To wygląda jak osocze!
– skarżyła się na barszcz restauratorka.
Magdzie Gessler nie przypadły do gustu także zaserwowane pierogi:
Farsz jest… żaden.
Ostatecznie restauratorka podjęła decyzję, by rozpocząć rewolucję i dać rewolucji drugie życie. Tak też powstało bistro „Zielono i już”.
Kuchenne Rewolucje: Kuchnia Na Górce w Zielonej Górze – menu
W menu restauracji przed Kuchennymi rewolucjami znajdowały się typowe dania kuchni polskiej. Wśród nich znajdowały się :
- Zupa pomidorowa
- Barszcz czerwony
- Schab z kością zasmażany na smalcu
- Kotlety mielone z kluskami śląskimi
- Placki ziemniaczane ze śmietaną
- Pierogi
Kuchenne Rewolucje: Kuchnia Na Górce w Zielonej Górze – zmiany
Po Kuchennych rewolucjach Magda Gessler zarządziła zupełnie nowe otwarcie restauracji. Zmieniła jej nazwę na bistro „Zielono i już”. W związku z tym właśnie zielony kolor, kolor nadziei, zdominował w restauracji pani Ewy.
Na stołach pojawiły się zielone obrusy, a na ścianie – fototapeta przedstawiająca zielone pole. Przytulności dodały lampy w stylu boho. Na fasadzie budynku znalazło się zaś to, czego brakowało od dawna: szyld, który jasno informuje, jak nazywa się restauracja.
Kuchenne Rewolucje: Kuchnia Na Górce w Zielonej Górze – gdzie jest?
Kuchnia Na Górce – a po zmianach Bistro Zielono i już – znajduje się w Zielonej Górze przy ulicy Niecałej 2F. Do restauracji swobodnie dojechać można samochodem, a pod restauracją znajdują się miejsca parkingowe.
Kuchenne Rewolucje: Kuchnia Na Górce w Zielonej Górze – godziny otwarcia
Kuchnia Na Górce w Zielonej Górze otwarta jest od wtorku do niedzieli w godzinach od 12:00 do 18:00.
Tagi: kuchenne rewolucje, streszczenia odcinków, aktualności telewizyjne, programy kulinarne,