Uzdrowisko

Czy zgodziłyby się na ten wyjazd, gdyby wiedziały, że serce może spaść w przepaść, zatonąć w spienionym morzu, rozbić się o drzewo?

Trzy przyjaciółki z liceum, trzy osobowości, trzy historie. Kama dla dobra dzieci tkwi w przemocowym związku, Halszka szuka przygodnych znajomości, tęskniąc za dawnym partnerem, a Marta nie potrafi się odnaleźć ani w Anglii, ani w nudnym małżeństwie, ani w pracy. Zawsze chciała pisać, ale nie ma odwagi.

Pobyt w sanatorium w Iwoniczu-Zdroju miał być szansą na odnowienie przyjaźni, okazuje się jednak czymś więcej. Szczere rozmowy poruszają to, co uśpione, prawda powoli zastępuje pozory. Czy znajomość Marty z Jonaszem udowodni jej, że niechęć do seksu jest jak ta do szpinaku ze szkolnej stołówki? Czy kobieta powinna czuć się jak samiczka przywry, ulokowana w rynience na brzuchu samca? Jakie tajemnice kryje Dom Wisielic, a jakie Jeżynowe Wzgórze?

Ich młodzieńcza przyjaźń zmienia się w dojrzałą i wspierającą. Spotkane w Iwoniczu osoby, następstwa rozwijającej się pandemii i boleśnie szczere rozmowy sprawiają, że (każda na swoją miarę) przechodzą przemianę, nabierają odwagi i sił do zmian, by żyć szczęśliwiej i w zgodzie ze sobą, swoimi prawdziwymi potrzebami.

Wielowątkowa powieść o tym, co nas kształtuje i jakie narracje tworzymy o nas samych, nasycona sporą dawką humoru i życiowej mądrości.

Pobądź z dziewczynami! Usiądź z nimi przy ognisku, pogadaj o życiu, przeżyj ich radość i ich ból. Wejdź w ich świat. Bo kto cię zrozumie, jeśli nie przyjaciółki?

„Dojrzałe kobiety stają się niewidzialne, lecz nadal trawią je ból wspomnień, niezrealizowane plany i zawstydzające pragnienia. Piękna opowieść o głębokiej przyjaźni, która pomaga naprawić błędy, uzdrawia relacje, nadaje życiu utracony dawno sens.”
Małgorzata Gutowska-Adamczyk

Na podstawie powieści powstało słuchowisko o tym samym tytule dostępne na platformie Empik Go.

Informacje dodatkowe o Uzdrowisko:

Data wydania: 2024-05-28

Tagi: literatura piękna

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Uzdrowisko

Wieczór pełen cudów
Joanna Jagiełło0
Okładka ksiązki - Wieczór pełen cudów

A czy Ty wierzysz w cuda? Marcel chciałby, aby Święta w jego domu były takie jak dawniej, gdy żyła mama, a tata zawsze był uśmiechnięty. Nie wierzy już...

Uzdrowisko. Audiobook
Joanna Jagiełło 0
Okładka ksiązki - Uzdrowisko. Audiobook

Pierwsze w Polsce słuchowisko na podstawie powieści obyczajowej zrealizowane z takim rozmachem i z tak bogatą obsadą! Wielowątkowa, mądra, wzruszająca...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk