Biuro Śledcze Trop Sekret. Inka i Filip wkraczają do akcji

Tom 1 cyklu Biuro Śledcze Trop Sekret

Razem z Inką i Filipem rozwiązuj najbardziej zawikłane zagadki!

Biuro Śledcze Trop Sekret to najnowsza seria detektywistyczna Joanny Jagiełło - uznanej autorki książek dla dzieci i młodzieży. Zabawna, wciągająca, pełna nietuzinkowych postaci i... interaktywna: w każdym śledztwie znajdziecie zadania dla młodych detektywów!

Skąd się wzięły białe myszki w torbie nauczycielki?
Gdzie się podziały obrazy uczestników pleneru malarskiego?
Co się stało z gitarą uczestniczki konkursu w domu kultury?
Dlaczego łódka zacumowana na brzegu jeziora znika każdej nocy? Czy kot sąsiadki został porwany?

Kiedy tata Inki i tata Filipa zakładają Biuro Śledcze Trop Sekret, mają nadzieję na poważne dochodzenia i duże pieniądze. Za to dzieci koniecznie chcą pomóc rozkręcić interes i są gotowe rozwiązać każdą zagadkę, choćby wydawała się nie do rozwiązania. Tym bardziej że w pozornie spokojnych Milutkach różne rzeczy znikają albo zostają znalezione w bardzo tajemniczych okolicznościach. I właśnie wtedy Inka i Filip wkraczają do akcji. Przecież to świetna zabawa!

Chcesz zostać detektywem i wziąć udział w śledztwach? Czytaj uważnie i podążaj za wskazówkami!

W każdym tomie czytelnik ma szansę wziąć udział w kilku śledztwach i spróbować swoich detektywistycznych umiejętności. Bo to seria interaktywna! Ramki oznaczone lupką z okiem oznaczają zadania do rozwiązania.

Następuje wtedy chwilowe zatrzymanie wartkiej akcji, by można było przyjrzeć się zgromadzonym dowodom, zastanowić się nad zdobytymi informacjami i rozważyć różne hipotezy - jak w prawdziwym śledztwie! A na kolejnych stronach młodzi adepci sztuki dedukcji przekonają się, jak bliscy byli prawdy! Czytanie staje się wciągającą zabawą w detektywa!

Informacje dodatkowe o Biuro Śledcze Trop Sekret. Inka i Filip wkraczają do akcji:

Wydawnictwo: Słowne młode
Data wydania: 2022-08-10
Kategoria wiekowa: 6-8 lat
Język oryginału: Polski
Ilustracje:Tomek Kozłowski

Tagi: dla dzieci

Kup książkę Biuro Śledcze Trop Sekret. Inka i Filip wkraczają do akcji

Biuro Śledcze Trop Sekret. Inka i Filip wkraczają do akcji - opinie o książce

"Biuro Śledcze Top Sektret. Inka i Filip wkraczają do akcji" autorstwa Joanny Jagiełło z ilustracjami Tomka Kozłowskiego to pierwszy tom nowej serii detektywistycznej dla dzieci, który z racji tego, że jesteśmy fanami tego gatunku, musiał znaleźć się w naszych zbiorach. Opowiada o dwójce dzieciaków Ince i Filipie, które bardzo chcą pomóc swoim "tatom" w rozkręceniu właśnie otwartego Biura Śledczego. A że akurat w Milutkach znikają pewne rzeczy, bądź w dziwnych okolicznościach się odnajdują, to dla nich świetna okazja do spróbowania swoich sił i wykazania się. Książka jest miła dla oka. Ładna, przyciągająca wzrok okładka, mapa Milutek, dzięki której można się odnaleźć w terenie, ilustracje choć proste i czarno - białe również dodają jej uroku. Czytelnik ma na wstępie możliwość poznania historii powstania Biura połączonej z przedstawieniem rodzin naszych małych bohaterów. Po tym wstępie przechodzimy do pięciu rożnych śledztw: Śledztwo w sprawie myszy; Śledztwo w sprawie obrazów; Śledztwo w sprawie gitary; Śledztwo w sprawie łodzi oraz Śledztwo w sprawie kota. Nie są one bardzo długie, a to, że są osobnymi sprawami jest ich dodatkowym atutem, ponieważ młodszy czytelnik, bez problemu może sobie zrobić przerwę w czytaniu. Trzeba przyznać, że jej bohaterowie są specyficzni, a z pewnością noszą oryginalne nazwiska, takie jak: Szyszka, Wątroba, Nocnik, Purchawka, czy Zagłada. Czytanie tej pozycji ma jeszcze jedną zaletę - mianowicie, by oderwać się od akcji i samemu na moment stać się detektywem, a być może pierwszemu rozwiązać zagadkę, można przyjrzeć się zgromadzonym dowodom, porozmyślać nad zdobytymi informacjami i rozważyć różne hipotezy zamieszczone w okienkach oznaczonych lupką. Jeśli komuś się nie uda, nie trzeba się martwić - pozna odpowiedź na kolejnych stronach! Zakończenie również staje się zagadką, zachęcającą do sięgnięcia po kolejny tom. Przyznam, iż to fajny marketingowo zabieg i nawet mnie dorosłą kobietę zainteresowało pytanie Dlaczego po raz kolejny trzeba będzie zmienić szyld Biura Śledczego Top Sekret? Chętnie poznamy kolejny tom.

Tata Inki i tata Filipa zakładają biuro detektywistyczne. Dzieciaki bardzo chcą pomóc rodzicom, chociaż oni nie bardzo tego chcą. Filip i Inka Biorą udział m.in. w sprawie podrzucenia białych myszek, ukradziony obrazów czy znikającej co wieczór łodzi.  Dzieci dostają rady od sąsiadki, pani Mercedes, która zaczytuje się w kryminałach.

"Biuro śledcze Trop Sekret" to dobrze zapowiadająca się seria dla dzieci. Inka i Filip są niezwykle błyskotliwymi, ale też upartymi dziećmi. Ach no i bardzo polubiłam panią Mercedes, świetna postać ?

Sama szukałam rozwiązania zagadek, rozwiązywanie znajdowałam długo przed bohaterami. Ale to jest książka dla dzieci, więc zagadki nie mogą być za trudne. Myślę, że dla grupy docelowej są w sam raz.

Co mi się spodobało w książce to zaproszenie dzieci do aktywnego rozwiązywania zagadek razem z Inką i Filipem. To jest coś co dodatkowo zachęci małych czytelników po sięgnięcie po tę książkę.

Bardzo lubię (zwłaszcza w książkach dla dzieci), gdy rozdziały są krótkie. A tutaj takie są. Do tego w książce możemy znaleźć ładne ilustracje @tak.to.rysuje

Polecam tę książkę Waszym dzieciom, Wam oczywiście również. Fajnie jest czasem sięgnąć po coś innego, lżejszego ?

Tylko gdy pada deszcz
Joanna Jagiełło0
Okładka ksiązki - Tylko gdy pada deszcz

W dniu ślubu rodziców, Kuba i Zuzia zostają patchworkowym rodzeństwem. Nie są tym zachwyceni. Rodzice wysyłają ich na obóz surfingowy do...

Wzgórze snów. Czytam, bo lubię
Joanna Jagiełło0
Okładka ksiązki - Wzgórze snów. Czytam, bo lubię

Kostka, Aleks i Gucio byli już prawie spakowani na słoneczne wakacje na rajskiej wyspie, kiedy nagle rodzice zmienili plany. Przecież mają rocznicę ślubu...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk