Stary cz³owiek i morze. Audiobook

Ocena: 4.06 (47 g³osów)
Inne wydania:

Chcia³em, ¿eby to by³ prawdziwy stary cz³owiek, prawdziwy ch³opiec, prawdziwa ryba I prawdziwy rekin. Je¿eli mi siê to uda³o, je¶li s± prawdziwi, oznacza to bardzo wiele. Najtrudniej jest stworzyæ co¶ naprawdê prawdziwego, mo¿e nawet prawdziwszego od prawdy. Stary cz³owiek i morze to piêkna opowie¶æ o heroizmie i sile ludzkiej woli. Historia samotnego starca, ¿eglarza potrafi±cego zmierzyæ siê z lêkiem, s³abo¶ci± i wyznaczyæ sobie cel godny podziwu - odmieniæ pechowy los, zawalczyæ o szczê¶cie. Santiago wyrusza daleko w morze, by spe³niæ swoje marzenie - z³owiæ ogromn± rybê. Jego spotkanie z olbrzymim merlinem jest walk± ze sob± samym, ze zw±tpieniem. To zrêcznie ujêta przeno¶nia, która uzmys³awia jak wiele zale¿y od nas samych. Ksi±¿ka nale¿y do kanonu lektur szkolnych.

Informacje dodatkowe o Stary cz³owiek i morze. Audiobook:

Tagi: bóg

wiêcej

Kup ksi±¿kê Stary cz³owiek i morze. Audiobook

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Stary cz³owiek i morze. Audiobook - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - Elia
Elia
Przeczytane:2016-12-04,
Nie by³o to moje pierwsze zatkniêcie z tym opowiadaniem Hemingwaya. Czyta³am je oczywi¶cie jako nastolatka, gdy¿ ksi±¿ka ta znajdowa³a siê w kanonie lektur dla gimnazjalistów. Z perspektywy czasu i wiêkszej dojrza³o¶ci ¿yciowej stwierdzam jednak, ¿e czytanie tej pozycji w wieku kilkunastu lat, do tego pod przymusem, jest bardzo z³ym pomys³em, krzywdz±cym dla dzie³a Hemingwaya. Opowiadanie to jest histori± pewnego kubañskiego rybaka, który pod±¿a za wielk± ryb±...Ten stary cz³owiek jest tak samotny, ¿e jego przyjació³mi s± tylko morze i gwiazdy. Spektakularnych zwrotów akcji w tej ksi±¿ce nie znajdziemy. Wiele w niej za to przemy¶leñ o ¿yciu, samotno¶ci. Jednak ta samotno¶æ Santiago i jednocze¶nie jego przeciwstawianie siê trudnym sytuacjom (takim jak pogoñ za marlinem) ujmuje czytelnika za serce. Mogê stwierdziæ, ¿e bardzo polubi³am siê ze starym Santiago, a lektura tego opowiadania sprawi³a, ¿e ja tak¿e ko³ysa³am siê w ³odzi rybackiej na pe³nym morzu, ch³onê³am oczami wyobra¼ni ciszê i ogrom morza, jego zapach, blask s³oñca odbity w wodzie. Z ca³a pewno¶ci± wypoczê³am czytaj±c tê historiê, choæ pozostawi³a ona we mnie cieñ smutku i nostalgii.
"Stary cz³owiek i morze" to opowiadania, które dosta³o literack± Nagrodê Nobla. Zupe³nie nie wiem za co. Jest to nawet ciekawa sztuka, ale g³ówny bohater jest wed³ug mnie nierealistycznie spokojny. Podczas umierania w mêczarniach (poza ksi±¿k±) móg³by zapewne my¶leæ sobie o tym, ¿e nie odda³ swojemu Manolinowi ryby na przynêtê, któr± od niego po¿yczy³. Mo¿liwe, ¿e powinnam raczej zwróciæ uwagê na ukryte, metaforyczne tre¶ci, ale te dialogi i my¶li Santiago mnie dobijaj±. Zupe³nie jak harpun.
"Stary cz³owiek i morze" to opowiadanie maj±ce na celu g³ównie zmuszenie czytelnika do zastanowienia siê nad istot± walki i pora¿ki oraz rozstrzygniêcia czym jest prawdziwe zwyciêstwo. Akcja nie jest specjalnie rozwiniêta. Praktycznie wszystkie zdarzenia dziej± siê podczas wyprawy starego Santiago na po³ów. Autor w niezwyk³y sposób opisuje jego zmagania z ogromn± ryb±, upór i wytrwa³o¶æ. Zachêcam do zapoznania siê z t± histori±, naprawdê warto.
Przeczyta³am dotychczas kilka ksi±¿ek o rybach, z których znaczna wiêkszo¶æ w ogóle mnie nie porwa³a, a wrêcz zmêczy³a. W ogólnym rozrachunku mogê wiêc powiedzieæ ¿e ksi±¿ek o rybach nie lubiê. Jednak, nie mogê powiedzieæ ¿eby "Stary cz³owiek i morze" mi siê nie podoba³. Nie mam pojêcia co mi siê w niej podoba, jedynym czego mogê siê przyczepiæ jest to ¿e, có¿, jest to ksi±¿ka o rybach, jednak... Jednak w tym przypadku sk³aniam siê ku stwierdzeniu, ¿e w dobrych ksi±¿kach nie chodzi o to o czym one s±, bo tak naprawdê s± o wszystkim, lecz jak s± napisane. Czytaj±c to dzie³o Hemingwaya rzeczywi¶cie siê zrelaksowa³am, nie s±dzê abym rzeczywi¶cie tê ksi±¿kê zrozumia³a, jednak aby tego dokonaæ, kiedy¶ do niej jeszcze wrócê. Puki co wiem, ¿e bêdê tê ksi±¿kê wspominaæ dobrze.
Ksi±¿ka mimo, ¿e do grubych nie nale¿y, jest nu¿±ca i wolno siê j± czyta. Bardzo rozleg³e opisy i ma³o akcji. Jednak nie wydarzenia s± tu najwa¿niejsze, a w³a¶nie prze¿ycia rybaka. "Stary cz³owiek i morze" to historia o walce z w³asnymi s³abo¶ciami. Ksi±¿ka bez w±tpienia ma przes³anie, jednak nie jest to lektura do której w przysz³o¶ci wrócê z przyjemno¶ci±.

Jest to historia starego rybaka mieszkaj±cego na wschodnim wybrze¿u Kuby i ³owi±cego ryby w Golfsztormie. Stary rybak nie z³owi³ od dawna ¿adnej ryby, mija w³a¶nie osiemdziesi±ty czwarty dzieñ jego niepowodzeñ, gdy wyp³ywa ponownie na po³ów. Tym razem postanawia jednak wyp³yn±æ daleko poza zwyczajowo przyjêto przez miejscowych liniê przybrze¿nych wód, postanawia popróbowaæ szczê¶cia w niebezpiecznym oddaleniu od ludzi i od ich spraw. Tam poszukuje swego celu – wielkiej ryby.

Ernst Hemingway to amerykañski pisarz i prozaik. Zosta³ laureatem Nagrody Pulitzera i Nagrody Nobla za opowiadanie Stary cz³owiek i morze. Napisa³ bardzo du¿o dzie³, ale tylko to by³o jego najwiêkszym debiutem.

Od razu muszê powiedzieæ, ¿e wed³ug mnie to nie jest lektura dla gimnazjalistów. Szczerze mówi±c ksi±¿ka jest napisana nudno, monotonnie, ma ma³o dialogów. Wszystko to sk³ada siê na ten b³êdny stereotyp, ¿e lektury s± nudne. Ksi±¿ka nie zachwyci³a mnie. Najbardziej podoba³y mi siê aforyzmy.

Cz³owiek nie jest stworzony do klêski. Cz³owieka mo¿na zniszczyæ, ale nie pokonaæ.

Opowiadanie ma jednego bohatera g³ównego, jednego drugoplanowego oraz wiele osób epizodycznych.

Santiago to rybak, okre¶lany mianem pechowca. Przez bardzo d³ugi czas nic nie z³owi³, ale próbowa³ dalej, a¿ osi±gnie cel. On jest stary, co widaæ po bruzdach na rêkach, lata ¿eglowania po morzu, odcisnê³y piêtno na nim, powoduj±c raka skóry. Jest do¶wiadczony i z tego korzysta. Inni mieszkañcy tej wioski le¿±cej nieopodal Hawany, wyszydzaj± go. Podczas podró¿y du¿o rozmy¶la, przekazuj±c czytelnikowi aforyzmy

Cz³owiek nie m±drzeje na staro¶æ, ale staje siê ostro¿niejszy.

Manolin to ma³y ch³opak, który jest drugoplanow± postaci±. Jest jedynym przyjacielem tego starego rybaka. Bardzo du¿o czerpie z jego wiedzy oraz do¶wiadczenia, co pomo¿e unikn±æ jemu b³êdów, które Santiago kiedy¶ pope³ni³.

Opowiadanie nie wywar³a na mnie zbyt du¿o emocji. Musia³em siê przemóc, aby j± przeczytaæ. Na pewno zapamiêtam aforyzmy. Ksi±¿ka jest bardzo krótka. Ma oko³o 100 stron (zale¿y od wydania).

Nikt nie jest nigdy sam na morzu.

,,Stary cz³owiek i morze" to krótka, kilkudziesiêciostronicowa przypowie¶æ napisana przez Ernesta Hemingwaya. Postanowi³am osobi¶cie siê przekonaæ, czy podzielê opiniê Komitetu Noblowskiego i uznam j± za arcydzie³o. Ksi±¿ka jest histori± starego rybaka, bardzo dobrego w swoim fachu, który jednak od ponad dwóch miesiêcy nie z³owi³ ¿adnej ryby. Pech? Staro¶æ? Santiago nie traci jednak nadziei i rzeczywi¶cie... los szeroko siê do niego u¶miecha. Jednak by dogoniæ marzenie i zdobyæ swe szczê¶cie, musi on stoczyæ walkê z przeciwno¶ciami, jakie niesie ¶wiat i z w³asnymi s³abo¶ciami. To nie wszystko. Kolejna walka go czeka, by utrzymaæ ten stan, a si³ pozostaje coraz mniej. Przypowie¶æ jest pochwa³± wielkiej ludzkiej si³y woli bêd±cej gwarantem mocnej psychiki i wytrzyma³o¶ci fizycznej. W ksi±¿ce poruszana jest te¿ kwestia oceny tego samego zdarzenia jako klêski lub zwyciêstwa w zale¿no¶ci od punktu widzenia, sposobu rozpatrywania i priorytetów osoby wydaj±cej opiniê. Aforyzm pochodz±cy z tre¶ci dzie³a ,,Cz³owieka mo¿na zniszczyæ, ale nie pokonaæ" nabiera w takim kontek¶cie szerszego znaczenia, poniewa¿ to, czy zosta³ on pokonany zale¿y od tego, jak wyt³umaczy sobie zdarzenie i od tego, co dla niego samego jest w ¿yciu istotne. Choæ ksi±¿ka pokazuje ,,samo ¿ycie", takie prawdziwe bez ubarwiania i zawiera kilka m±drych maksym, to niestety, ale mnie nie zachwyci³a, poniewa¿ nie niesie ze sob± odkrywczego przes³ania. Prosty jêzyk i momentami nu¿±ca fabu³a nie zwiêksza³y poziomu przyjemno¶ci p³yn±cej z lektury ksi±¿ki. Dopiero obejrzana zaraz potem ekranizacja z 1990 roku z Anthonym Quinnem w roli g³ównej piêknie dope³ni³a mi obrazem tre¶æ ksi±¿ki, pog³êbi³a jej przekaz i dodatkowo wzruszy³a dziêki pokazaniu emocji bohaterów.
Avatar u¿ytkownika -

Przeczytane:2013-10-08,
Skromna, miejscami nawet niepozorna, ale jednak epopeja o walce z w³asnymi s³abo¶ciami, z ludzkimi ograniczeniami. Na przekór swojej nêdznej fizyczno¶ci samotny rybak toczy walkê skazan± na klêskê, której jednak nie ponosi. Jak¿e wielka jest si³a s³owa pisanego! Zdarza siê, ¿e czasem dorównuje duchowi ludzkiej niepokory.
Przyjemnie siê czyta lecz nie dostrzegam w tej ksi±¿ce cudownego przes³ania widzianego przez polonistki. Nie rzuci³a mnie na kolana aczkolwiek jest idealna na d³ugie zimowe wieczory. Ciep³e kubañskie morze sprawi³o ¿e zatêskni³am za latem.
Avatar u¿ytkownika - Alf
Alf
Przeczytane:2013-03-28,
Cz³owieka mo¿na zniszczyæ ale nie pokonaæ - Jedna z najlepszych ksi±¿ek jakie czyta³em, opowiadaj±ca o niby zwyk³ym rybaku, co okazuje siê nieprawd±, poniewa¿ Santiago nigdy siê nie podda³.
Avatar u¿ytkownika - aterina
aterina
Przeczytane:2023-01-15, Ocena: 5, Przeczyta³am,

Wzruszaj±ca i ponadczasowa opowie¶æ o sile ducha, uporze i wierze, ¿e mo¿na pokonaæ wszelkie przeciwno¶ci. Dla niektórych byæ mo¿e p³ytka i banalna opowie¶æ o wyprawie morskiej starego rybaka, dla innych (w tym mnie) piêkna i poruszaj±ca historia walki cz³owieka z ¿ywio³em, w³asnymi s³abo¶ciami oraz jego niez³omnej sile. Najbardziej trafi do "do¶wiadczonych ¿yciem" odbiorców.

S± takie historie, które na ró¿nym etapie ¿ycia smakuj± zupe³nie inaczej, zw³aszcza, je¶li podejmuj± temat fundamentalnych, ponadczasowych warto¶ci. Bezsprzecznie, opowiadanie Ernesta Hemingwaya do takich oczywi¶cie nale¿y, mam jednak wra¿enie, ¿e umieszczenie jej w kanonie lektur obowi±zkowych w gimnazjum jest sporym b³êdem, gdy¿ dopiero dojrzalszy czytelnik bêdzie w stanie dostrzec pe³niê i symbolikê tej przejmuj±cej opowie¶ci, która zajmuje w sercu szczególne miejsce. Osobi¶cie, wracam do niej co kilka lat, a rozmaite ¿yciowe zakrêty uczyni³y z niej historiê koj±c± duszê, tym bardziej cieszy mnie tak przepiêkne wydanie, jakie bêdzie teraz wyj±tkow± ozdob± mojej skromnej biblioteczki.

"Stary cz³owiek i morze" to niespieszna, wbrew pozorom wymagaj±ca lektura, która prezentuje walkê jako warto¶æ sam± w sobie. Historia nape³nia serce nadziej±, motywuje, silnie potrz±sa czytelnikiem, rzec mo¿na nawet zawstydza, bo przecie¿ niejeden z nas podda³ siê wielokrotnie po napotkaniu pierwszej lepszej przeszkody. Patrz±c na starego rybaka, który wykaza³ siê niesamowit± determinacj±, niez³omno¶ci±, mimo bólu, g³odu, dostrzegamy, jak wiele b³êdów pope³nili¶my, nie wierz±c w siebie samego.

Ernest Hemingway nakre¶li³ wyj±tkow±, niespieszn±, ponadczasow± i warto¶ciow± opowie¶æ o przemijaniu, samotno¶ci, niesamowitej determinacji oraz nadziei, która potrafi zdzia³aæ cuda, zaskakuj±ce najwiêkszych sceptyków. To tak¿e poruszaj±ca historia, ucz±ca cierpliwo¶ci, pokory, szacunku do przyrody, drugiego cz³owieka oraz wiary we w³asne mo¿liwo¶ci. To wreszcie smutna refleksja o tym, jak niewielki jest cz³owiek w obliczu potê¿nej natury, któr± za wszelk± cenê próbuje zdominowaæ. Cenne, dotykaj±ce duszy opowiadanie, które powinien poznaæ absolutnie ka¿dy!

Avatar u¿ytkownika - Glowworm
Glowworm
Przeczytane:2019-10-17, Ocena: 3, Przeczyta³am,

Opowie¶æ o zmaganiach starego, samotnego rybaka Santiago na morzu.
Mo¿e znudziæ gdy czytamy powierzchownie ale jak¿e jest warto¶ciowa. O wytrwa³ym pod±¿aniu wybran± drog±, pomimo trudno¶ci.

Avatar u¿ytkownika - Weronika1512
Weronika1512
Przeczytane:2019-01-22, Ocena: 5, Przeczyta³am,

Genialna ksi±¿ka, chocia¿ z pocz±tku wydawa³o mi siê, ¿e bêdzie nudna, bo w koñcu jak mo¿na opisywaæ staruszka p³yn±cego przez ocean na prawie osiemdziesiêciu stronach. A jednak tu myli³am siê i to bardzo, poniewa¿ ,,Stary cz³owiek i morze" mnie tak wci±gn±³, ¿e przeczyta³am to jednym tchem i nim siê obejrza³am by³ ¶rodek nocy. Zdecydowanie polecam tê opowie¶æ!

Inne ksi±¿ki autora
Rogi byka i inne opowiadania
Ernest Hemingway0
Ok³adka ksi±zki - Rogi byka i inne opowiadania

Ta ksi±¿ka nie posiada jeszce opisu....

49 opowiadañ
Ernest Hemingway0
Ok³adka ksi±zki - 49 opowiadañ

Tom zawiera poka¼ny (choæ tragicznie uszczuplony w wyniku przykrego wydarzenia: pierwszej ¿onie Ernesta Hemingwaya, Hadley, ukradziono w poci±gu walizki...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora