Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2016-11-24
Książka bardzo dobra, w starym stylu. Podobna do pierwszej książki tej autorki. Ze względu na samą fabułę, wybrałabym fabułę tej pierwszej, była bardziej oryginalna, inna, ale to nie znaczy, że "Muza" jest gorsza. Jest naprawdę wciągająca. Mam nadzieję, że szybko powstanie trzecia książka tej autorki.
Kiedy w moje ręce trafiła książka Jessie Burton Muza zastanawiałam się, czym i czy w ogóle jest w stanie zaskoczyć mnie ta dość niepozorna książka. A kiedy tylko zaczęłam lekturę, już po kilku stronach wiedziałam – to książka, bez której moje literackie życie byłoby znacznie uboższe.
Muza to historia niezwykła, która rozgrywa się wokół… obrazu. Obraz jest tu centralnym punktem zazębiającym losy ludzi pozornie mających ze sobą niewiele wspólnego. To, co łączy wszystkich, to miłość do sztuki, rozumianej w sposób bardzo szeroki. Jest zatem i młoda literatka, stawiająca pierwsze kroki w wielkim świecie, pisząca do przysłowiowej szuflady oraz dla grona najbliższych znajomych. Jest i młoda szalenie utalentowana malarka, tworząca w sekrecie przed światem, a zwłaszcza przed ojcem – marszandem. Obydwie historie toczą się w różnym czasie, w różnym miejscu. Obydwu historiom towarzyszy ogromna pasja, namiętność oraz tajemnica. I w końcu obie historie łączy obraz, dzieło artysty hiszpańskiego powstałe w latach 30-tych XX wieku, w czasie trwającej w Hiszpanii wojny domowej, w przededniu wybuchu II wojny światowej.
Dlaczego i w jaki sposób dzieło, które zaginęło podczas wojny nagle pojawi się w Londynie w roku 1967 przeczytacie w Muzie. Przez długi czas będziecie zastanawiać się nad tą zależnością, poznając losy związanych z dziełem osób. Nie będą to jedyne niewiadome, które pojawią się podczas lektury. Znajdzie się ich tu cały szereg, dzięki czemu książka jest tak fascynująca i wzruszająca zarazem. Obydwie historie fascynują też ze względu na tło społeczne, polityczne i historyczne. Mamy w niej do czynienia z walką o równouprawnienie płci, z walką ze stereotypami, z rasizmem, ksenofobią. Ukazane są też budzące się nacjonalizmy, agresja, terror, antysemityzm i wiele jeszcze innych ciekawych zjawisk społecznych, które determinowały losy bohaterów powieści i im współczesnych. I pomimo tak trudnych czasów w jakich przyszło żyć bohaterom, Muza jest powieścią o dużej dozie optymizmu, dająca mnóstwo nadziei i pozytywnych emocji. Porusza, wzrusza i napełnia mnóstwem nadziei, a wszystko to za sprawą miłości, wolności i sztuki.
Polecam!
Jessie Burton to autorka, która zadebiutowała bestsellerową książką "Miniaturzystka" przetłumaczoną na ponad trzydzieści języków i sprzedaną w nakładzie miliona egzemplarzy. Urodzona 1982 roku, obecnie mieszkanka Londynu.
Odelle Bastien dostaje prace w galerii sztuki w Londynie. Zachwycona nową perspektywą nawiązuje nić porozumienia ze swoją przełożoną Marjorie Quick. W międzyczasie poznaje Lawrie'ego Scotta, który jest w posiadaniu tajemniczego, wywołującego zgrozę, a zarazem nieskrywaną fascynację obrazu. Jak tych dwoje ludzi wpłynie na dotychczasowe życie głównej bohaterki? Przepiękna, chwytliwa historia zaginionego w latach 30. obrazu. Jakie tajemnice skrywa "Rufina i lew" i bohaterowie powieści?
Co wyróżnia powieść na tle innych? Przede wszystkim akcja powieści rozgrywa się na dwóch płaszczyznach czasowych. Lata 30. XX wieku, okres wojny domowej w Hiszpanii. Prowincja, a tam finka zamieszkana przez Harolda Schlossa, marszanda, jego żonę, piękną i ponętną Sarę, która boryka się z depresją oraz uzdolnioną, lecz skrytą w sobie córkę Oliwię. Drugie miejsce wydarzeń to Londyn, 1967 roku. Czarnoskóra Della otrzymuje skrawki historii, historii szalonej miłości napędzanej pożądaniem, wielkich ambicji i równie wielkiego, rzutującego na przyszłości kłamstwa. Rozpoczyna pościg za przeszłością.
Barwny język i plastyczne opisy pozwalają nam przenieść się do oblanych słońcem pól hiszpańskich, do klimatycznego Londynu lat 60. Jessie Burton tak skonstruowała narrację prowadzoną przez Odelle, żebyśmy mieli wrażenie, że dziewczyna siedzi przed nami i snuje głęboką, refleksyjną opowieść.
Wielowymiarowi bohaterowie i symbolika ukryta na kartkach lektury. Powieść będąca odzwierciedleniem ludzkich pragnień, ukrytych marzeń o wolności, o równouprawnieniu. O zaaklimatyzowaniu się, o odwadze, o tęsknocie i różnych obliczach miłości. Miłości podanej w tak delikatny, naturalny sposób, pełen nieśmiałości i wątpliwości bohaterów co do swoich intymnych granic czy atrakcyjności.
Fenomenalna, piękna, pełna zaciekłości i ukrytych przekazów historia dwóch pokoleń. Choć całość jest nieskomplikowana, to jednak ta otoczka tajemniczości, która ją przysłania, sprawia, że wydaje się skrywać mnóstwo sekretów nieosiągalnych dla czujnego oka czytelnika. Dlatego autorka spieszy z pomocą, zręcznie podaje nam kolejne fakty, elementy układanki, abyśmy na końcu otrzymali spójną opowieść. Jestem pod wrażeniem kreacji wielowątkowej historii, bohaterów, którzy są w pewien sposób ze sobą powiązaniu, a koniec końców nadzwyczajnej, przepysznej odpowiedzi na nurtujące pytania, w pełni satysfakcjonującej odbiorcę.
Książka wciągnęła mnie do swojego magicznego świata i nie pozwoliła się oderwać do ostatniej kartki. Jeszcze nigdy nie otrzymałam tylu emocji, tylu wrażeń jednocześnie. Napięcie nie pozwalało mi na odłożenie lektury przed jej końcem. Potęgowały to przede wszystkim te piętrzące się tajemnice, pedantycznie skrywane przez tak wiele lat.
Recenzja znajduje się również na www.zksiazkadolozka.blogspot.com
Po tę książkę pewnie bym sama nie sięgnęła, jakoś omijałam ją i nie zauważałam, aż pewnego dnia została mi podsunięta przez dobrą duszę. I bardzo mnie to cieszy. Pozornie książka wydawała się lekka, łatwa i przyjemna, czytało mi się ją doskonale i dużą przyjemnością. Pod spodem, jak zwykle, coś jednak było. Coś, co dodawało jej wartości metafizycznej, coś, co poruszało i skłaniało do zastanowienia się. Nad miłością i jej brakiem, nad potrzebą miłości szczerej i uczciwej, nad prawdą i jej ukrywaniem. Pod pozornie łatwym tekstem kryje się znacznie więcej. "Muza" to książka wartościowa, nietrudna w odbiorze, bardzo interesująca. Może kiedyś sięgnę po "Miniaturzystkę" tej autorki, bo jestem nią zaintrygowana.
Odelle Bastien to młoda dziewczyna, która pragnie pisać. Jednakże proza życia przygniata, bywa okrutna, a Odelle, zamiast siedzieć w przytulnej kawiarni i oddawać się swojej pasji, musi pracować w sklepie obuwniczym. Nic dziwnego, że gdy dostaje pracę jako maszynistka, a jej przełożoną zostaje słynna Marjorie Quick, Odelle jest zachwycona. Tylko, co jeżeli nagle pojawi się obraz, który niesie za sobą tajemnice? Czy Odelle pozna prawdę o tajemniczym płótnie, Marjorie Quick i może o sobie samej?
Szukając prawdy o dziele Izaaka Robelsa, przeniesiemy się do Hiszpanii lat trzydziestych, gdzie miłość, namiętność, a także problemy i tajemnice to chleb powszedni...
"Muza" Jessie Burton już od pierwszych stron zachwyciła mnie i porwała. Historia Odelle, a także Izaaka i malarki Oliwii ma w sobie coś magnetyzującego. Czytając, chcemy jak najszybciej poznać zakończenie, ale jednocześnie nie chcemy, aby ta powieść, kiedykolwiek się skończyła.
Jessie Burton pisze wspaniale — lekko, ale niebanalnie i nie prosto. Jej styl jest płynny, pozwala czytelnikowi całkowicie oddać się historii. Muza ma wiele wspaniałych fragmentów, do których bezwątpienia będę wracać.
Bohaterowie wykreowani przez panią Burton na pewno nie są papierowi — to ludzie z krwi i kości, pełni zarówno wad, jak i zalet. Najbliższą mi postacią była Oliwia. Miałam wrażenie, jakby z jej ust wypływały, słowa, które od dawna zalegają mi w głowie. Bardzo trzymałam kciuki za tę bohaterkę i śledziłam jej losy z zapartym tchem.
„Prawda jest nieważna, bo prawdą staje się to, w co ludzie wierzą”
Muza oscyluje wokół tematów sztuki, odnajdywania siebie i relacji między ludzkich, czyli wszystkich, które mnie niesamowicie interesują. Każdy ten wątek jest rozwinięty bardzo dobrze i interesująco.
Myślę, że jest to jedna z lepszych książek, jakie czytałam w tym roku.
Miłość, która odurza i niszczy. Decyzja, która zmienia życie wielu osób. Słabość, która okazuje się siłą. Trzy kobiety i jedna tajemnica, która je połączy...
Kontynuacja sprzedanej w milionie egzemplarzy powieści Miniaturzystka. Złoty dom, nowy międzynarodowy bestseller Jessie Burton, przenosi nas do pełnego...