Marzycielka z Ostendy

Ocena: 5.38 (26 g³osów)
Inne wydania:

Kim jest marzycielka z Ostendy? Star±, samotn± kobiet± czy osob±, która odrzuci³a lêk i zagra³a z losem o najwy¿sz± stawkê? Po³o¿ywszy na szali w³asne szczê¶cie, zaryzykowa³a i zrealizowa³a swe najwiêksze pragnienie. Nagrod± by³a mi³o¶æ.

Piêæ opowiadañ. Piêæ marzeñ. Piêæ historii. Potêga pamiêci, mi³o¶ci, a mo¿e dotyku? Uczucie silniejsze ni¿ up³ywaj±cy czas. Piêkno odkryte w s³owach, ma³¿eñstwo scalone przez ¶mieræ, ksi±¿ka obarczona fatum, a wreszcie pamiêæ, jedyny stra¿nik naszych wspomnieñ. Literatura, która przywraca wiarê w marzenia.

Bohaterowie najnowszych opowiadañ Erica-Emmanuela Schmitta s± zwyczajnymi lud¼mi. Wyró¿nia ich jedno - ryzykuj±, by spe³niæ swoje marzenia. Nie zawsze wygrywaj±, ale gdy ju¿ im siê uda - nic nie mo¿e stan±æ na ich drodze do szczê¶cia. S± podobni do nas, bo przecie¿ wszyscy mamy pragnienia. Te ma³e, codzienne i ogromne, o podboju ¶wiata. O tym, ¿e warto w nie wierzyæ, nie trzeba nikogo przekonywaæ.

Informacje dodatkowe o Marzycielka z Ostendy :

wiêcej

POLECANA RECENZJA

Kup ksi±¿kê Marzycielka z Ostendy

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Marzycielka z Ostendy - opinie o ksi±¿ce

"Marzycielka z Ostendy" to kolejna przeze mnie przeczytana ksi±¿ka tego autora.
Nie bêdê ukrywa³a, ¿e jestem nim oczarowana. Autor pisze u¿ywaj±c piêknego jêzyka, po zdaniach p³yniemy. Jeste¶my otuleni histori±, wci±gniêci bez reszty. Autor ma niebywa³y dar zainteresowania od pierwszych stron powie¶ci. Emocjonalnie jeste¶my testowani przez autora.
Takie ksi±¿ki to ja chce czytaæ, po których my¶li wci±g kr±¿± wokó³ historii.
Tytu³owa bohaterka zabiera nas w swój ¶wiat, opowiada historiê swojego ¿ycia.
Czy to prawda czy fa³sz?
Czy historia wydarzy³a siê naprawdê?
Czy to tylko fantazje schorowanej kobiety?
Marzycielka jest zbiorem piêciu opowiadañ, które igraj± z naszymi emocjami. Nie mo¿na ot tak ich przeczytaæ i zapomnieæ. Autor wywo³uje w nas refleksje, daje chwilê na zatrzymanie, przemy¶lenia, delikatnie wpycha w ramiona nostalgii, a mo¿e czego¶ bli¿ej nie okre¶lonego.
Uwielbia pióro autora i t± niebywa³± lekko¶æ przekazu.

Avatar u¿ytkownika - Aleksandra880128
Aleksandra880128
Przeczytane:2016-05-10, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki w 2016 roku,
podoba³a mi siê jak ka¿da ksi±¿ka Schmitt'a do tej pory
Avatar u¿ytkownika - barbara211
barbara211
Przeczytane:2016-02-05, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam, marzycielka z oscendy,
Kolejna ¶wietna ksi±¿ka z g³êbi±. Tego autora warto poch³aniaæ
Avatar u¿ytkownika - Faustyna
Faustyna
Przeczytane:2014-01-17, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2014, dramaty, opowiadania,
Kolejny tomik opowiadañ. Klamra która spina piêæ opowiadañ tej pozycji to mi³o¶æ. I choæ brzmi to do¶æ groteskowo mo¿e nawet banalnie, to Schmitt banalny nie jest. Zwykli ludzie bohaterowie opowiadañ zap³acili pewn± cenê za wybory uczuæ których dokonali. Ten motyw choæ powtarzaj±cy siê i mo¿e nawet przy kolejnych opowiadaniach ju¿ mniej zaskakuj±cy nie nu¿y jednak. Jest w tych postaciach co¶ z czym mo¿na siê identyfikowaæ. Kto z nas nie robi³ w swoim ¿yciu bilansu zysku i strat? Kogo nie dotknê³o cierpienie? I wreszcie jak dla wielu z nas mi³o¶æ skoñczy³a siê zbyt wcze¶nie? To wszystko plus jak zwykle porywaj±ce poetyczno¶ci± opisy autora wlewaj± w serce du¿o nadziei i otuchy.
Eric-Emmanuel Schmitt to mój mistrz krótkiej formy. Potrafi w zaledwie kilku prostych s³owach zawrzeæ wszystko tak, aby¶my zrozumieli co chcia³ nam przekazaæ. To on jest autorem ,,Dziecka Noego" oraz ,,Oskara i Pani Ró¿y". W tym zbiorze znajdziemy piêæ opowiadañ, z czego trzy ukaza³y siê te¿ w ,,Historiach mi³osnych". By³am troszkê zawiedziona, poniewa¿ gdy zaczê³am je czytaæ okaza³o siê, ¿e do¶æ dobrze je pamiêtam. Te których jeszcze nie czyta³am to ,,Ozdrowienie" i ,,Kiepskie lektury". Jedna opowiada o pielêgniarce i rodz±cej siê dziwnej wiêzi pomiêdzy ni±, a pacjentem. Druga o mê¿czy¼nie, który powie¶ci uwa¿a za rzecz straszn± i niegodn± uwagi. No ale co z tego? No w³a¶nie, musicie przekonaæ siê sami. Przyznam, ¿e te opowiadania poch³onê³y mnie bez reszty. Mia³am i¶æ do domu, ale zaczê³am czytaæ i przepad³am. Zupe³nie nie zwa¿a³am na pal±ce s³oñce. Pierwsze opowiadanie traktuj±ce o prawdziwej mi³o¶ci, odkrywaniu kobieco¶ci. Drugie jest ciekawe i bardzo zaskakuj±ce. ¯a³ujê, ¿e nie by³o wiêcej opowiadañ, których bym nie zna³a. Autor jak zawsze w niezwykle prostych s³owach zawar³ to co najwa¿niejsze. Ok³adka jest po prostu piêkna, taka retro. Polecam!
Avatar u¿ytkownika - helena610
helena610
Przeczytane:2010-03-16, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam przeczytane,
Uwielbiam tego autora! Oczywi¶cie ¿e nie wszystkie opowiadania wci±ga³y baaaardzo, ale sama tytu³owa "Marzycielka..." to piêkna opowie¶æ. Polecam wszystkim!
Avatar u¿ytkownika -

Przeczytane:2014-01-19, 52 ksi±¿ki 2014,
Ka¿de z opowiadañ ma zaskakuj±cê zakoñczenie. Najbardziej podoba³o mi siê ostatnie "Kobieta z biukietem", gdy¿ zawira³o najwiêcej przemy¶leñ w stylu Schmitta. Autor jest bardzo dobrym obserwatorem i umie te obserwacje przekuæ na dobr± fabu³ê.
Avatar u¿ytkownika - justynab1903
justynab1903
Przeczytane:2013-08-09, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2013, Mam,
5 wspania³ych opowiadañ o mi³o¶ci, o pamiêci, niekiedy obsesji. Ka¿dy z bohaterów ma swoj± tajemnicê, ukryt± têsknotê za czym¶, skryte pragnienie. Zwykli ludzie z niezwyk³± dusz± otwieraj± siê przed nami by pokazaæ nam si³ê pamiêci, si³ê mi³o¶ci i marzeñ. Polecam ka¿demu.
Avatar u¿ytkownika - kasiajurcz
kasiajurcz
Przeczytane:2013-06-26, Ocena: 6, Przeczyta³am, Czytam regularnie w 2013,
Zbiór 5 opowiadañ - niezwykle pomys³owych, interesuj±cych i zaskakuj±cych.
Avatar u¿ytkownika - Madaleno
Madaleno
Przeczytane:2010-03-25, Ocena: 4, Przeczyta³am, Mam,
Schmitt chcia³ podobno pokazaæ historie zwyczajnych ludzi, którzy mogliby ¿yæ obok nas. Te historie odbiegaj± jednak od ¿ycia codziennego, to ciekawe, lecz wymy¶lne historie, które nie zdarzaj± siê ka¿demu z nas. T± ksi±¿k± Schmitt trochê mnie rozczarowa³, nie wiem czy jeszcze bêdê siêgaæ po jego powie¶ci.
Avatar u¿ytkownika - KarkaReads
KarkaReads
Przeczytane:2022-07-17, Ocena: 6, Przeczyta³em,

"Wymarzona kobieta to nie ta, o której marzy ona sama, ale ta, któr± widzi mê¿czyzna"

Nie przepadam za opowiadaniami, jednak opowiadania Erica-Emmanuela Schmitta to jedne z niewielu, w których potrafiê siê odnale¼æ i czerpaæ przyjemno¶æ podczas lektury.

"Marzycielka z Ostendy" to zbiór piêciu opowiadañ, których motywem przewodnim s± uczucia, wspomnienia i mi³o¶æ. Pomimo tych cech wspólnych ka¿de opowiadanie jest inne, napisane w zupe³nie innym klimacie. Tematyka opowiadañ jest ró¿norodna. Czytaj±c je nie poczu³am ¿eby które¶ z nich by³o by³o zbyt krótkie. Ka¿de jest hermetycznie zamkniêt±, ma³± historia z bardzo dobrze wykreowanymi bohaterami, którym pomimo bardzo krótkiej formy, nic nie brakuje.

Wydaje mi siê, ¿e nie muszê wspominaæ o stylu pisania autora, je¶li czytali¶cie moje poprzednie opinie o ksi±¿kach Erica-Emmanuela Schmitta, to wiecie, ¿e za ka¿dym razem siê nim zachwycam. Tak by³o i tym razem, tej ksi±¿ki nie czyta³am tylko przez ni± p³ynê³am, a w ka¿dym z opowiadañ znalaz³am mora³.

Je¶li mia³abym wybraæ te, które zapad³y mi w pamiêæ to historia tytu³owej Marzycielki z Ostendy czyli Emmy Van A i Kobieta z bukietem.

Je¶li jeszcze nie czytali¶cie nic od tego autora, to koniecznie musicie nadrobiæ.

"W gruncie rzeczy nic nie prze¿y³a, ale przemarzy³a..."

Avatar u¿ytkownika - zaBOOkowana
zaBOOkowana
Przeczytane:2022-07-01, Ocena: 5, Przeczyta³em,

Gdybym mia³a opisaæ jednym s³owem tê ksi±¿kê, powiedzia³abym, ¿e jest subtelna. Schmitt ma w sobie niesamowit± wra¿liwo¶æ i takie s± równie¿ jego dzie³a. Wzruszaj±cy, przejmuj±cy, s³odko-gorzki zbiór opowiadañ o mi³o¶ci trudnej, niespe³nionej, wyczekiwanej lub tej nieoczekiwanej.

Wszystkie opowiadania mia³y swój klimat, charakter, tajemnicê, jednak ,,Ozdrowienie" zrobi³o na mnie najwiêksze wra¿enie. To opowie¶æ o pielêgniarce Stefanii i jej pacjencie Karlu, który po wypadku trafi³ do szpitala i chocia¿ nie widzia³, od razu wyczu³ w kobiecie jej piêkno. To opowiadanie poruszy³o we mnie najczulsze struny, mia³am ochotê p³akaæ razem ze Stefani±, choæ samo jego zakoñczenie trochê mnie rozczarowa³o.

Porusza dog³êbnie. Nie czekajcie proszê z lektur±, jest to piêkna uczta dla duszy! Polecam!

Avatar u¿ytkownika - Wiesia63
Wiesia63
Przeczytane:2018-11-30, Ocena: 6, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2018,

Ksi±¿ka z³o¿ona z piêciu opowiadañ. Piêæ ró¿nych historii, piêæ marzeñ. Potêga mi³o¶ci, pamiêci ma³¿eñstwo scalone przez ¶mieræ.

Avatar u¿ytkownika - violabu
violabu
Przeczytane:2018-05-09, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam,
Inne ksi±¿ki autora
Ewangelia wed³ug Pi³ata
Éric-Emmanuel Schmitt0
Ok³adka ksi±zki - Ewangelia wed³ug Pi³ata

Jeszua, m³ody Galilejczyk, spêdza swoj± ostatni± noc w gaju oliwnym. Wie, ¿e s±d imperium rzymskiego wkrótce ska¿e go na ¶mieræ. Przepe³niony lêkiem wspomina...

Historie mi³osne
Éric-Emmanuel Schmitt0
Ok³adka ksi±zki - Historie mi³osne

Znakomity wybór opowiadañ o mi³o¶ci Erica-Emmanuela Schmitta! Mi³o¶æ m³odzieñcza, niespe³niona, zakazana. Mi³o¶æ, która prowadzi do zbrodni i na któr±...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora