Historie miłosne

Znakomity wybór opowiadań o miłości Erica-Emmanuela Schmitta!

Miłość młodzieńcza, niespełniona, zakazana. Miłość, która prowadzi do zbrodni i na którą czeka się całe życie. Nikt piękniej od Schmitta nie przedstawia tak wielu odcieni tego wyjątkowego uczucia.

Schmitt z wrażliwością i wyczuciem przedstawia miłosne dramaty swoich bohaterek - Marzycielki, Odette, Healene, Donatelli - bosej księżniczki. Ich marzenia o szczęśliwym życiu u boku ukochanego, wspólnej porannej kawie, spacerach w deszczu, zazdrości i wierze w siłę uczuć oraz odwadze, jakiej wymaga realizacja pragnień wzruszyły już tysiące czytelniczek na całym świecie.

Historie miłosne to kompozycja siedmiu najpiękniejszych opowiadań o miłości, nadziei i przyjaźni, wybrane spośród bogatego zbioru tekstów tego znakomitego francuskiego autora. Pięknie ilustrowaną kolekcję wzbogaca dodatkowa jedna z najsłynniejszych książek autora - Tektonika uczuć.

Historie miłosne to książka, który zachwyci każdą kobietę.

Informacje dodatkowe o Historie miłosne:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2010-06-01
ISBN: 978-83-240-1495-8

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Historie miłosne

Historie miłosne - opinie o książce

Avatar użytkownika - zaczytana_owca
zaczytana_owca
Przeczytane:2016-03-26, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2016, domowe zapasy,
Opowiadania są niewątpliwie urokliwe, ale w treści i stylistyce niesamowicie do siebie podobne. Przez to byłam trochę znużona w trakcie lektury czytając kolejne opowiadania z tej książki. Perełką dla mnie jest "Odette Jakkażda" - jedyne opowiadanie, które mi przypadło do gustu.
Avatar użytkownika - Mamalea
Mamalea
Przeczytane:2014-11-07, Ocena: 3, Przeczytałam, 2014,
Cztery ostatnie opowiadania z tego zbioru znajdują się również w innym zbiorze opowiadań, więc czytane przeze mnie po raz pierwszy były jedynie trzy teksty: "Marzycielka z Ostendy", "Zbrodnia doskonała" i "Kobieta z bukietem". Zaletą są próby zaskakiwania czytelnika zwrotami akcji, tajemnicami, ktore zmieniają sposób postrzegania. Typowe "schmittowskie" opowiadania, które wielbicieli gatunku na pewno nie rozczarują. W mojej klasyfikacji - przyjemna lektura po męczącym dniu w pracy, ale nic poza tym.
Ten zbiór opowiadań napisał autor między innymi ,,Oskara i Pani Róży" albo ,,Dziecka Noego". Obie te książki bardzo mi się podobały. Autor ten ma zdolność do pisania o rzeczach niebywale trudnych, które ubiera w proste, zrozumiałe dla każdego słowa. Tym razem głównym tematem jest miłość. Nie będę tu opisywała każdego opowiadania z osobna, ale ogólny zarys jaki dostrzegłam. Nie jest to romans, jakich wiele na rynku, ale piękne historie nad którymi trzeba się trochę zastanowić. Miłość, która się tutaj wyłania to niebywale silne i piękne uczucie, które może nawet przetrwać śmierć. Nie zabrakło drobnych wzruszeń i chwil zadumy. Język jest prosty, ale piękny. To podkreślam zawsze gdy piszę o tym autorze. Literówek nie znalazłam. W środku jest nawet kilka obrazków urozmaicających lekturę. Okładka bardzo mi się podoba. Polecam! Opinia pojawiła się już na moje-ukochane-czytadelka.blogspot.com
Avatar użytkownika - violabu
Przeczytane:2014-10-27, Przeczytałam,
Moje Ewangelie
Éric-Emmanuel Schmitt0
Okładka ksiązki - Moje Ewangelie

"Dwaj protagoniści, Jezus i Piłat, nie są przygotowani na to, co ich spotyka: obaj myślą racjonalnie, chcą widzieć świat takim, jakim go poznali, bez obszarów...

Tektonika uczuć
Éric-Emmanuel Schmitt0
Okładka ksiązki - Tektonika uczuć

Literacka perełka autora Małych zbrodni małżeńskich. Błyskotliwa wiwisekcja ludzkich dusz. Richard i Diane są w sobie szaleńczo zakochani i wkrótce...