Chirurg, zmuszony do porzucenia swej sztuki i zostania żołnierzem w najbardziej brutalnej wojnie od niepamiętnuch czasów. Skrytobójca, morderca, który płacze, kiedy zabija. Oszust, młoda kobieta, skrywajaca za płaszczem z kłamstw swoją prawdziwą naturę. Arcyksiążę, wojownik, owładnięty żądzą krwi.
Świat może się zmienić. Ta czwórka jest kluczem do przyszłości.
Jeden z nich może przynieść zbawienie.
Drugi doprowadzi do zagłady.
,,Książka mnie zachwyciła. Co jeszcze mógłbym powiedzieć."
Patrick Rothfuss
Wydawnictwo: Mag
Data wydania: 2014-03-05
Tytuł oryginału: The Way of Kings
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Anna Studniarek
Przybierałem się do tej pozycji przynajmniej kilka razy. Nigdy jakoś nie było mi po drodze. Może to i dobrze, bo to nie jest książka dla mnie. Wszystkiego jest tutaj za dużo. Za dużo rozwlekania, za dużo wątków, za dużo świata, za dużo dziwnych nazw i nazwisk.
Książka przytłacza. Może nie swoją objętością. Bo czytałem i grubsze, ale przytłacza tym wszystkim, o czym wspomniałem wcześniej.
To powyżej napisałem, przeczytawszy jedynie około 10% książki. A potem. Potem dziękowałem sam sobie, że postanowiłem kończyć KAŻDĄ książkę, którą zacznę czytać.
Historia mnie całkowicie pochłonęła. Wchłoną mnie świat. Zacząłem przejmować się o losy bohaterów. Tak powinno być w klasycznym fantasy. Nie można nawet się spostrzec, kiedy przenosimy się zupełnie gdzie indziej. A strony mijają setkami nie wiadomo kiedy.
Wykreowany świat jest oryginalny. Cudowny. Niesamowity. Pochłania.
Do tego wszystkiego autor nie traktuje nas tak jak inni, współcześni ,,literaci" domniemywając, że przecież czytelnik jest debilem i trzeba zawsze wszystko prosto, wprost a najlepiej od razu po ryju... Autor świat i rządzące nim zasady przedstawia po kawałeczku, nigdy wprost, waląc opisem prosto w mordę.
Do końca denerwowały mnie jednak nazwy miejsc i imiona bohaterów. Ciężko to przeczytać, wymówić, a zapamiętać nie sposób. Co nie znaczy, że nie warte jest tego wysiłku.
Wspaniała książka fantasy! Ostatnie strony czytałam na jednym wdechu i nie mogę się doczekać, aż sięgnię po kontynuację. Jedyny minus dla mnie to długość (prawie 1000 stron), ale historia sprawia, że po prostu przez książkę się leci! Świat przedstawiony jest niesamowity, obszerny i bogaty w wiele tajemnic. Mega zaletą są grafiki różnego rodzaju. Momentami niesamowicie się wzruszałam, nie mogę się doczekać, aż dowiem się więcej o Parshendich, o mocy Kaladina i czy uda się zlikwidować pewnego arcyksięcia... (nie spojlerując :).
Droga królów nie jest prosta. Ponieważ wszystko nieuchronnie zmierza do końca, nie liczy się cel podróży, ale to jak ona przebiega.
Moja ścieżka, prowadząca przez kolejne, bagatela ponad tysiąc stron opisu tej przygodu, też nie zawsze była usłana różami, ale z pewnością dostarczyła mi ciekawych wrażeń literackich.
Zaczęło się ciężko. Zachęcona opiniami zderzyłam się z prologiem przeładowanym szczegółowymi opisami walki. Chociaż lubię akcję, naprawdę dość szybko przestał interesować mnie kąt, pod jakim bohater ustawił włócznię. Rzecz to gustu, mi wstęp nie przypasował.
Na szczęście, kolejne rozdziały oferują coś dla czytelników różnego rodzaju. Myślę, że każdy fan fantastyki znajdzie w tym tekście coś dla siebie – świat przedstawiony przez pana Sandersona czaruje bowiem kreatywnym wyobrażeniem krain, w których rozgrywa się akcja. W miejscu przesiąkniętym burzową energią, zbieraną przez kule i kamienie szlachetne, splata się sieć intryg, dramatów ludzkich (i nie tylko), wybucha dawno skrywana namiętność, a nauka przenika się z religą i vice versa.
Brandon Sanderson stworzył dzieło opierającej się na przynajmniej trzech kondygnacjach akcji: mistyce i „życiu” swoistych bytów nazywanych sprenami, wojnie i globalnym konfliktom, będącym ścisle związanymi z wydarzeniami historycznymi oraz wątkami prywatnymi bohaterów. Ja osobiście najbardziej upodobałam sobie tę trzecią strefę, wszystkie bowiem lub nieomal wszystkie postacie pojawiające się w tej powieści mają swój wyraz i unikalny charakter. Nie dostrzegłam traktowania ich przez kalkę – widać, że autor naprawdę przemyślał koncepty poszczególnych osób, biorących udział w wydarzeniach fabularnych.
A teraz jeszcze to, co w książkach typu fantasy rzadko stoi na tak wysokim poziomie – ilustracje. Kiedy większość pozycji traktuje temat po macoszemu, wrzucając mapę lub dwie, „Droga królów” tym elementem jeszcze bardziej wciąga czytelnika w świat fikcji. Pomiędzy kolejnymi fragmentami powieści, odnajdujemy naszkicowane ręcznie rysunki roślin, istot czy ustępy zapisanych kursywą fragmentów tekstów fabularnych. Głębokie wyrazy szacunku płyną ode mnie w stronę ilustratorów.
Czy „Drogę królów” uważam za arcydzieło? Nie. Mówię to jednak zupełnie subiektywnie. Historia ta zwyczajnie nie porwała mojej duszy i serca. Mimo to przez dłuższą chwilę czułam się częścią świata burz, badaczem odkrywającym kolejne elementy tego przedziwnego, ale jakże spójnego uniwersum.
I co? I chcę więcej. Swoją recenzję podsumuję słowami: te nieco ponad tysiąc stron to jednak za mało.
Wizja świata zbudowanego przez autora poraża, fabuła również - więcej niż raz wykrzykiwałam ze zdumieniem przy zwrotach akcji. Zdecydowanie jedna z najlepszych książek gatunku jakie czytałam i od razu sięgam po kontynuację.
Jest to moje pierwsze spotkanie z twórczością Pana Sandersona i jestem miło zaskoczona. Do kupna serii Archiwum burzowego światła zachęciły mnie okładki i nie żałuję zakupu :) Początek trochę mi się mieszał, ale szybko się wciągnęłam i z ciekawością czytałam kolejne strony.
Książka podzielona jest na losy kilku bohaterów, ktorych los w końcu się splata. Głównymi postaciami są: Kaladin- chirurg wyruszający na wojnę a później wzięty do niewoli,
Shallan- kobieta która oszustwem próbuje ratować rodzinę
Dalinar - arcyksiąże, brat zmarłego króla Gavilara
Skrytobójca Szeth- zwany skrytobójcą w bieli, morderca z rozkazu.
Trwa walka na Strzaskanych Równinach z ludem zwanym Parhendi, który przyznał się do zabóstwa króla. Jednym z arcyksiążąt na wojnie jest Dalinar Kholin z synami Renarinem i Adolinem. Dalinar jest człowiekiem honoru kierowanym według zasad Kodeksu. Jest pod wrażeniem pewnej księgi Drogi Królów, którą jego brat był zafascynowany przed śmiercią, mając wizję podczas każdej arcyburzy, niewie czy to wizje od Wszechmocnego czy szaleństwo o które go podejrzewają.
Shallan wyrusza w podróż za królewską siostrą Jasnah Kholin, dziewczyna chce zostać podopieczną uczonej. Żeby ratować własną rodzinę zamierza podmienić zniszczony dusznik ojca z dusznikiem Jasnah, jednak po udanej próbie wszystko się wymyka spod kontroli.
Kaladin za młodu uczył się u ojca zawodu chirurga pomagając mu w pracy, jednak gdy jego brata zabierają do wojska postanawia opuścić rodzinny dom i zaciągnąć się do armii by chronić Tiena. Młodszy brat ginie na polu bitwy, a Kaladin za obronę przywódcy i odmowe przyjęcia Odprysków zostaje zdradzony, napiętnowany i oddany w niewolę. Gdy zostaję mostowym musi ciągle walczyć o przeżycie, związuje się ze sprenem Syl.
Skrytobójca w bieli jest przekonany że jest Kłamcą, zabija na żądanie tego kto ma jego Kamień Przysięgi z którym jest związany i musi byc posłuszny swojemu panu.
W zdewastowanym świecie przyszłości superbohaterowie są dla ludzkości przekleństwem. Dziesięć lat temu pojawiła się na niebie Calamity. Był to impuls...
Oficjalny opis ze strony autora: Three years ago, Lift asked a goddess to stop her from growing older–a wish she believed was granted. Now, in Edgedancer...