Recenzja książki: Tiary z Albanii

Recenzuje: Piotr Piekarski

Aby poznać ciekawostki i zwyczaje związane z jakimś krajem, wcale nie trzeba sięgać po opasłe, historyczne tomy. Dużo większą przyjemność sprawią większości czytelników książki przygodowe okraszone wątkiem obyczajowym i sensacyjnym. Taki kierunek opowieści wybrała Weronika Umińska, archeolożka i pisarka. Posiłkując się swoją wiedzą, serwuje czytelnikom książki oparte na solidnej podbudowie historycznej, ale podane w formie lekkiej, zrozumiałej i wciągającej od pierwszej strony. Tiary z Albanii to druga w dorobku Weroniki Umińskiej – po Klejnocie z Bizancjum – książka, w której czytelnicy spotkają Ambrę, dziedziczkę włoskiej jubilerskiej fortuny.

recenzja Tiary z Albanii

Ambra podczas licytacji w Nowym Jorku wchodzi w posiadanie przepięknych, platynowych, ale przy tym bardzo tajemniczych i nieco zdekompletowanych tiar. Chcąc dowiedzieć się o nich jak najwięcej, zwraca się o pomoc do swojej babci. Z informacjami uzyskanymi od nestorki rodu wraz z narzeczonym Piotrem i kuzynem Giorgiem wyrusza do Albanii, by odnaleźć brakujące elementy, jak się okazuje, prawdziwie królewskich tiar.

Książkę Weroniki Umińskiej czyta się z prawdziwym zainteresowaniem. W fabułę opowieści autorka wplata historyczne fakty, zwyczaje i tradycje, co mocno ubarwia narrację. Dzięki takiemu zabiegowi czytelnik sporo dowiaduje się o historii Albanii – od XV wieku, aż do współczesności. Składa w całość informacje o tym, dlaczego tak wiele łączy Albańczyków i Włochów. A wszystko to podane jest w bardzo przystępny, intrygujący i interesujący sposób. Autorka nie zanudza odbiorców trudnymi czy skomplikowanymi informacjami. Wyłuskuje za to prawdziwe perełki, anegdoty i wiadomości, które zwyczajnie zapadają w pamięć. Ciekawostki historyczne autorka okrasza także informacjami dotyczącymi tradycyjnej kuchni danego regionu. Bohaterowie książki zajadają się sycylijskimi specjałami, z przyjemnością sięgają po wiedeńskie frykasy podczas wizyty w Austrii, ale także z zainteresowaniem odkrywają tradycyjne smaki Albanii. Weronika Umińska na końcu książki zamieściła przepisy na każde z dań, o którym wspomniała w Tiarach z Albanii. Dzięki temu każdy czytelnik będzie mógł przygotować potrawy te we własnej kuchni i z radością się nimi delektować.

Akcja książki toczy się szybko, podczas lektury nie ma czasu na nudę. Bieżące wydarzenia przeplatają się z ciekawostkami historycznymi, co nadaje fabule konkretny rytm. Ciekawie sportretowani bohaterowie przykuwają uwagę, a większości z nich po prostu nie da się nie polubić. Sympatyczna Ambra, intrygująca babcia Sveva i tryskający energią kuzyni głównej bohaterki nadają powieści jeszcze więcej barw.

Tiary z Albanii to książka dla wszystkich miłośników powieści przygodowych. Intrygujące zwroty akcji, troszkę tajemnic, porcja wiedzy historycznej – to składniki, z których Weronika Umińska przygotowała smaczny czytelniczy kąsek.

Tagi: z historią w tle obyczajowe przygoda

Kup książkę Tiary z Albanii

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Tiary z Albanii
Książka
Tiary z Albanii
Weronika Umińska
Inne książki autora
Klejnot z Bizancjum
Weronika Umińska0
Okładka ksiązki - Klejnot z Bizancjum

Dynastia rzymskich jubilerów, sycylijska arystokratka, która... uciekła z domu, polski żołnierz z 2 Korpusu, młoda archeolog z Krakowa…...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy