Recenzja książki: Światłość

Recenzuje: Ashka

Vesper Vale, Pogromczyni Burzy i wybawicielka, naczynie dla magii Wielkiej Królowej, tkwi w zawieszeniu między życiem a śmiercią. Przebudziwszy się po trzech latach, odkrywa, iż musi stawić czoła nowym problemom. Tym razem zagrożenie pochodzi z samego serca miasta - Wielki Król przywołuje złowrogą światłość, by przejąć kontrolę nad mieszkańcami. Ludzie znów zwracają się do Vesper, czczonej teraz jak bogini, upatrując w niej jedynej nadziei dla swego miasta.

,,Światłość" to drugi i zarazem ostatni tom serii zapoczątkowanej tomem ,,Burza". Pierwsza książka bardzo mnie urzekła, więc i w przypadku jej kontynuacji miałam wysokie oczekiwania. Przyznam jednak szczerze, że podczas lektury targały mną mieszane odczucia. Przez kilka początkowych rozdziałów nie mogłam na nowo wdrożyć się w historię. Wszystko rozwijało się powoli, a ja czułam się, jakbym czekała, kiedy akcja tak naprawdę się zacznie.

Kiedy historia nabrała tempa, czytało się już lepiej. Na nowo polubiłam postacie takie jak Izamal i Casvian, zafascynował mnie wymyślony przez autorkę system magii, a Vesper, główna bohaterka, znów okazała się ciekawą postacią, choć w tym tomie troszkę przytłaczała mnie liczba jej wewnętrznych rozterek. Coś mi nie grało jednak w relacjach między nią a księciem Dalcą - jakby sami nie potrafili określić, co do siebie czują.

Po pewnym czasie książka zaczęła wydawać mi się dość chaotyczna. Wartka akcja przeplatana była spokojniejszymi, a nawet trochę nudnymi momentami. Wolałabym, żeby było to jakoś bardziej zbalansowane. Co trzeba przyznać, to oryginalny świat i ciekawe pomysły. Świetny pomysł z porażeniem światłością i jego skutkami, choć mogłoby być o tym trochę więcej.

Choć ten tom podobał mi się nieco mniej niż pierwszy, to nadal uważam, że ta dylogia to kawał dobrego fantasy, inteligentnego, zaskakującego i bardzo ekscytującego. Zakończenie w pełni mnie usatysfakcjonowało, równocześnie pozostawiając pewien margines do interpretacji - miałam poczucie, że może i książka się skończyła, lecz historie bohaterów nadal trwają.

Tagi: fantasy Fantasy dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 15 years

Sunya Mara
Burza
Sunya Mara0
Okładka ksiązki - Burza

Tylko ona może stawić czoło Burzy! Światu Vesper zagraża mroczna Burza, która zsyła klątwę na każdego, kogo dotknie. Przed laty matce dziewczyny, byłej...