Recenzja książki: Świat Zofii. Tom 2. Historia filozofii od Kartezjusza do współczesności

Recenzuje: mag-tur

Zosia jest czternastoletnią dziewczynką, która próbuje zrozumieć największe filozoficzne przesłania mające swoje źródła w starożytności. I tak poznaje główne nurty, które swoje zakończenie mają w czasach współczesnych. I to właśnie jest jej świat, „Świat Zofii”.

Moje pierwsze spotkanie z książką nastąpiło pod koniec lat 90-tych ubiegłego wieku. Pamiętam, że do połowy książka niesamowicie mnie wciągnęła i pragnęłam odkrywać tajemnice wraz z bohaterką, jednak jej druga połowa powodowała, ze czytanie szło mi opornie i niejednokrotnie miałam ochotę odłożyć ją na półkę niedokończoną. Przebrnęłam przez fabułę do końca jednak czytanie nie sprawiało mi już takiej frajdy.

Teraz na rynku wydawniczym pojawił się komiks z przygodami Zośki i jej światem. W części pierwszej nasza bohaterka poznaje filozofów od czasów Sokratesa do Galileusza. Natomiast tom drugi książki wydanej w formie komiksu to czasy od Kartezjusza do współczesności.

Chociaż pierwotna książka nie jest objętościowym gigantem to jednak forma rysunkowa wymagała aby podzielić ja na dwie części. I właśnie ta forma graficzna spowodowała, że ta druga część z którą w przeszłości miałam problem aby ją dokończyć, iż zdecydowanie łatwiej przyswajało mi się treści w niej zawarte. Nie nużyła, kartki szybko się przewracały a treść nie „przelatywała” mimochodem obok mnie a została ze mną na dłużej.

Zatem jeśli kiedykolwiek mieliście „problem” ze „Światem Zofii” to ten przekaz powinien do was trafić jak również do osób, które czytają tylko i wyłącznie komiksy. Zanurzcie się z Zośką w nurty filozoficzne dryfując z nią przez wieki i poznajcie clue każdego z nich oraz samych siebie.

Współpraca barterowa z Wydawnictwem Czarna Owca.

Tagi: Powieść graficzna (tradycja europejska) Dzieci od ok. 9 lat

Kup książkę Świat Zofii. Tom 2. Historia filozofii od Kartezjusza do współczesności

Zobacz opinie o książce Świat Zofii. Tom 2. Historia filozofii od Kartezjusza do współczesności
Córka dyrektora cyrku
Jostein Gaarder0
Okładka ksiązki - Córka dyrektora cyrku

Nowa powieść Gaardera jest kolejnym dowodem bujnej wyobraźni autora i skłonności do zagadkowych, skomplikowanych intryg. "Córka dyrektora cyrku" to historia...

Tajemnica Bożego Narodzenia
Jostein Gaarder0
Okładka ksiązki - Tajemnica Bożego Narodzenia

Książka Josteina Gaardera, autora Świata Zofii wprowadza dzieci i młodzież w klimat Świąt Bożego Narodzenia. Jest swoistym kalendarzem, który można czytać...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk