Świat Zofii. Tom 2. Historia filozofii od Kartezjusza do współczesności

Po tym jak w pierwszym tomie Zofia w towarzystwie Alberto zapoznała się ze źródłami filozofii, kontynuuje naukę i dopełnia eksploracji podstawowych nurtów zachodniej myśli filozoficznej.

Ta zarazem filozoficzna i intuicyjna podróż doprowadzi ją do przekroczenia swojego stanu i zyskania wolnej woli, ale przede wszystkim do odkrycia... gdzie kryła się jej wolność!

ZABUS i NICOBY z nieodłącznym humorem i wyczuciem domykają niniejszym swoją komiksową wersję kultowej, znanej milionom czytelników na całym świecie, powieści filozoficznej JOSTEINA GAARDERA.

Informacje dodatkowe o Świat Zofii. Tom 2. Historia filozofii od Kartezjusza do współczesności:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2024-11-13
Tytuł oryginału: Le Monde de Sophie. La Philo, de Descartes nos jours. Tome 2

Tagi: Powieść graficzna (tradycja europejska) Dzieci od ok. 9 lat

Kup książkę Świat Zofii. Tom 2. Historia filozofii od Kartezjusza do współczesności

Opinie o książce - Świat Zofii. Tom 2. Historia filozofii od Kartezjusza do współczesności

Avatar użytkownika - mag-tur
mag-tur
Przeczytane:2025-01-16, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,
Zosia jest czternastoletnią dziewczynką, która próbuje zrozumieć największe filozoficzne przesłania mające swoje źródła w starożytności. I tak poznaje główne nurty, które swoje zakończenie mają w czasach współczesnych. I to właśnie jest jej świat, „Świat Zofii”.  Moje pierwsze spotkanie z książką nastąpiło pod koniec lat 90-tych ubiegłego wieku. Pamiętam, że do połowy książka niesamowicie mnie wciągnęła i pragnęłam odkrywać tajemnice wraz z bohaterką, jednak jej druga połowa powodowała, ze czytanie szło mi opornie i niejednokrotnie miałam ochotę odłożyć ją na półkę niedokończoną. Przebrnęłam przez fabułę do końca jednak czytanie nie sprawiało mi już takiej frajdy.  Teraz na rynku wydawniczym pojawił się komiks z przygodami Zośki i jej światem. W części pierwszej nasza bohaterka poznaje filozofów od czasów Sokratesa do Galileusza. Natomiast tom drugi książki wydanej w formie komiksu to czasy od Kartezjusza do współczesności. Chociaż pierwotna książka nie jest objętościowym gigantem to jednak forma rysunkowa wymagała aby podzielić ja na dwie części. I właśnie ta forma graficzna spowodowała, że ta druga część z którą w przeszłości miałam problem aby ją dokończyć, iż zdecydowanie łatwiej przyswajało mi się treści w niej zawarte. Nie nużyła, kartki szybko się przewracały a treść nie „przelatywała” mimochodem obok mnie a została ze mną na dłużej.  Zatem jeśli kiedykolwiek mieliście „problem” ze

Świat Zofii. Tom 2. Historia filozofii od Kartezjusza do współczesności - opinie o książce

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2024-12-23, Ocena: 5, Przeczytałam,

Zdarza Ci się sięgać po komiksy? ?

Ostatnio coraz częściej powieści są przedstawiane na nowo właśnie w postaci komiksowej, i tak też stało się ze ,,Światem Zofii" autorstwa Josteina Gaardera.

,,Świat Zofii. Tom 2. Historia filozofii od Kartezjusza do współczesności" to komiksowa odsłona kultowej powieści dla młodzieży, która wprowadza nas w trudny temat, jakim jest filozofia. Celowo używam tutaj słowa ,,trudny", bo nie czarujmy się -- dla wielu osób dziedzina ta nie należy do najłatwiejszych i często wymaga dużego wysiłku intelektualnego. Zresztą, co tu się dziwić? Zagłębianie się w ludzką naturę i filozofowanie wcale nie jest proste, a poszukiwanie sensu istnienia człowieka potrafi przyprawić o zawrót głowy.

,,Świat Zofii. Tom 2. Historia filozofii od Kartezjusza do współczesności" to kontynuacja nauki i eksploracji podstawowych nurtów zachodniej myśli filozoficznej przez Zofię. W towarzystwie Alberta dziewczyna odkrywa nie tylko ciekawe zagadnienia, ale przede wszystkim własne poczucie wolności.

Podobnie jak w przypadku pierwszego tomu, choć historia jest naprawdę ciekawa, to niestety nadal pozostaje dość wymagająca i wyczerpująca. Dlatego podczas czytania najlepiej znaleźć spokojne, ciche miejsce, aby w pełni skupić się na lekturze oraz oddać rozmyślaniom i dywagacjom. Jeśli więc chcesz wyruszyć z Zofią w podróż ku poznawaniu podstaw filozofii, musisz uzbroić się w cierpliwość i przygotować na to, że nie jest to komiks do przeczytania ,,na jedno posiedzenie".

Pod względem graficznym wszystko zostało dopracowane w najmniejszym szczególe i ciekawie zilustrowane. Każda kreska jest dopieszczona, a to naprawdę bardzo cenię.

Co jest fajne, to fakt, że wiedza zawarta w książce pojawia się również w szkole, a forma graficzna może sprawić, że uczniowie łatwiej ją przyswoją. Zatem, drodzy nauczyciele -- sięgajcie po takie formy dydaktyczne, aby urozmaicić zajęcia!

,,Świat Zofii. Tom 2. Historia filozofii od Kartezjusza do współczesności" to książka, która pozwala zrozumieć siebie, zajrzeć w swoje JA i odkryć granice własnego umysłu.

Serdecznie polecam!

K.

Vita brevis list florii emiilii do aureliusza augustyna
Jostein Gaarder0
Okładka ksiązki - Vita brevis list florii emiilii do aureliusza augustyna

Poczułam Twoją dłoń na ramieniu, delikatnie przygarnąłeś mnie do siebie i szepnąłeś -Życie jest krótkie, Florio! Mocno ująłeś mnie za nadgarstek, jak gdybyś...

Szach mat. Zagadki, baśnie i opowiadania
Jostein Gaarder0
Okładka ksiązki - Szach mat. Zagadki, baśnie i opowiadania

Na całym świecie książki Josteina Gaardera są sprzedawane w bajecznych nakładach. Ich liczba osiągnęła już ponad 40 milionów egzemplarzy. Zaczęło się od...

Po tamtej stronie rzeki
Ewa Szymańska