„Operacja Monastyr” to czwarta część cyklu sensacyjnego autorstwa Piotra Gajdzińskiego, skupiająca się na postaci dziennikarza śledczego Rafała Terleckiego. W tej powieści autor przedstawia intrygującą fabułę, która łączy wątki polityczne, szpiegowskie oraz medialne, ukazując skomplikowane relacje między światem mediów a międzynarodowymi intrygami. Choć nie czytałam wcześniejszych części tej serii, czytając nie odczuwałam, jakichkolwiek braków.
Rafał Terlecki, znany dziennikarz telewizyjny, natrafia na trop świeckiego zakonu – Towarzystwa Chwały Jedynego Boga. Zakon ten, działający na terenie całej Europy, posiada silne powiązania z Moskwą i jest przez nią finansowany. Członkami organizacji są wpływowe postacie europejskiego establishmentu, w tym politycy i szefowie korporacji. Choć zakon prowadzi działalność charytatywną, w rzeczywistości stanowi narzędzie rosyjskiego wpływu, mające na celu oddziaływanie na politykę krajów europejskich. Równocześnie w Rosji działa jednostka 29155, specjalny oddział wywiadu, który kieruje działaniami zakonu oraz prowadzi operacje dezinformacyjne, mające na celu osłabienie Unii Europejskiej poprzez współpracę ze skrajnie prawicowymi partiami politycznymi.
Powieść składa się z 55 rozdziałów, w których akcja toczy się naprzemiennie w dwóch liniach czasowych: współczesnej, z perspektywy polskich dziennikarzy, oraz historycznej, ukazującej losy rosyjskiego wojskowego Lebiediewa od lat 80. XX wieku po teraźniejszość. Narracja prowadzona jest w trzeciej osobie czasu przeszłego, z wszechwiedzącym narratorem, który zagłębia się w myśli i motywacje bohaterów. Styl autora jest płynny i przystępny, jednak ze względu na liczne wątki i polityczne zależności, lektura wymaga od czytelnika skupienia i uwagi.
„Operacja Monastyr” porusza aktualne i istotne tematy związane z wpływem Rosji na politykę europejską, dezinformacją oraz manipulacją opinią publiczną. Autor w niepokojący sposób ukazuje, jak działania rosyjskich służb mogą wpływać na destabilizację zachodnich demokracji. Książka skłania do refleksji nad współczesnymi zagrożeniami geopolitycznymi oraz rolą mediów w kształtowaniu świadomości społecznej.
Piotr Gajdziński w „Operacji Monastyr” dostarcza czytelnikom wciągającej i wielowątkowej opowieści, która łączy elementy thrillera politycznego z głęboką analizą współczesnych zagrożeń. To lektura wymagająca, ale satysfakcjonująca, szczególnie dla osób zainteresowanych tematyką międzynarodowych intryg i wpływu mediów na politykę.
Jeśli lubisz thrillery polityczne z intrygującą fabułą i aktualnymi tematami, „Operacja Monastyr” Piotra Gajdzińskiego, to książka dla Ciebie. To historia pełna szpiegowskich intryg, wpływów rosyjskich służb i manipulacji politycznych, w której dziennikarz śledczy odkrywa niebezpieczny spisek. Dynamiczna akcja, wielowątkowa narracja i niepokojąco realistyczny obraz współczesnego świata sprawiają, że trudno się od niej oderwać!
Jeden z najbardziej paradoksalnych życiorysów polskiego komunizmu. Absolwent sowieckiej ,,Leninówki", członek partii bolszewickiej, wierny...
W „Anatomi zbrodni nieukaranej” Piotr Gajdziński pisze o konsekwencjach braku rozliczeń z komunistyczną przeszłością. Autor twierdzi, że w...