Recenzja książki: Na wieki wieków Pani Amen

Recenzuje: Zosia Czyńska

Na wieki wieków pani Amen Bianki Kunickiej-Chudzikowskiej to pełna pasji opowieść o kobiecie, która nie potrafi kochać. Piękna, płomiennowłosa, pełna pasji Małgorzata Amen przewyższa inteligencją swoje rówieśniczki, wzbudzając w mężczyznach pożądanie, a w kobietach mieszane uczucia. Tymczasem sama Małgorzata wie, że nie jest zdolna do prawdziwej, szczerej miłości, takiej po grób. Gdy po raz kolejny musi zakończyć związek i pozostawić po sobie złamane męskie serce i zawiedzione nadzieje, postanawia, że poszuka w swojej rodzinie przyczyn ułomności, która skazuje ją na wieczną samotność.

Na przyjęciu u brata poznaje tajemniczego Adama, mężczyznę, który nie boi się kąśliwych uwag i lodowatej obojętności Małgorzaty. Zdecydowany i bezkompromisowy Adam prowadzi Małgorzatę do świata, w którym życie przeplata się ze śmiercią, miłość z przekleństwem, a przeszłość wyraźnie łączy się z teraźniejszością.

Trop, którym oboje podążają, prowadzi do małego kościoła w Lubawce-Ulanowicach, gdzie od lat ludzie modlą się do czternastu Świętych Wspomożycieli. Co ciekawe, sam Adam uważa, że jest mocno powiązany z jednym z tych, którzy za życia byli męczennikami, aby po śmierci stać się jedyną nadzieją cierpiących ludzi. I to właśnie tam, w Ulanowicach, Małgorzata poznaje swoją przeszłość, która wiedzie do świata dwóch przeklętych rodów, których historia stała się początkiem nieszczęścia kolejnych pokoleń. Znajdzie w niej płonące stosy, grzeszną miłość i zawiedzioną nadzieję.

Czy uda się odczarować kobiety z rodziny Amenów? Czy poznają prawdziwe uczucie i będą potrafiły je odwzajemnić? Czy – wreszcie – Święci Pańscy z Ulamowic mogą pomóc w sprawach beznadziejnych?

Bianka Kunicka-Chudzikowska prowadzi czytelnika przez kręte drogi Dolnego Śląska, ukazując zarówno piękno stolicy regionu – Wrocławia, jak i tajemnice małych miejscowości tej części Polski, które, będąc przez wieki terenami pogranicznymi, łączyły w sobie historię i magię światów wzajemnie się przenikających. Ukazując ich piękno i niezbadane tajemnice, odkrywa obszar, który wciąż jest niejednoznaczny i mocno przeniknięty duchowością, zarówno tą w rozumieniu religijnym, jak i magicznym, gdzie szeptuchy i ich tajemne słowa prowadzą człowieka ku zbawieniu lub ku zagładzie. Z dala od oficjalnych siedzib władców, pozostawione nieco na uboczu, zaczarowane małe miejscowości Kotliny Kłodzkiej pociągają tajemniczością i pozwalają odkryć świat, o którym dzisiaj coraz rzadziej słychać. Świat przenikania się religii i kultur, przesiąknięty tajemnicami, od których zaczyna się cała historia tego regionu.

Na wieki wieków Pani Amen to porywająca opowieść o pragnieniu miłości, ale i historia o poszukiwaniu siebie w wymiarze kosmicznym. Czy jesteśmy jedynie częścią znanego nam świata, czy raczej elementem kosmicznej układanki, w której wszystko zostało już kiedyś zapisane i trzeba interwencji sił wyższych, aby dokonać zmiany w tej boskiej łamigłówce?

Jeśli pragniecie poszukać źródła tej zagadki i spróbować odkryć prawdziwe uczucie, zajrzyjcie do powieści Bianki Kunickiej-Chudzikowskiej. Zapraszamy.

Tagi: obyczajowe

Bianka Kunicka - Chudzikowska
Najprawdziwsza Fikcja
Bianka Kunicka - Chudzikowska0
Okładka ksiązki - Najprawdziwsza Fikcja

Mam na imię Zofia. Jestem postacią fikcyjną. W pewnym sensie powstałam tu i teraz. Urodziłam się bez bólu, już dorosła, z bagażem doświadczeń moich...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk