Do niewielkiej miejscowości Terra Alta, w której „nigdy nic się nie dzieje" trafia bohater kryminału Javiera Cercasa, śledczy Melchior Marin. Przeniesiony ze względów bezpieczeństwa z Barcelony niespodziewanie odnajduje w tym zakątku szczęście i swoje miejsce na ziemi.
Niewielką społecznością wstrząsa brutalne morderstwo starszego, szanowanego małżeństwa i okazuje się jednak, że to z pozoru spokojne miasteczko, w rzeczywistości pełne jest ukrytych konfliktów i napięć. Melchior dołącza do zespołu prowadzącego sprawę, która zdaje się wykraczać poza zwykłe motywy kryminalne. Czy za zbrodnią stoi chciwość? Zemsta? A może coś jeszcze bardziej mrocznego? Mimo że zespół śledczy nie odnosi sukcesów, Melchior, niczym bohater „Nędzników” Victora Hugo, nie zamierza odpuścić.
Autor przeplata bieżące wydarzenia towarzyszące prowadzonej sprawie z retrospekcjami pozwalającymi zgłębić burzliwą, pełną złych wyborów, bólu i samotności przeszłość bohatera. Widząc, jak daleką drogę przeszedł, aby stać się człowiekiem walczącym o dobro i sprawiedliwość nie sposób nie odczuwać podziwu dla jego determinacji. Inspiracja bohaterem „Nędzników” prowadzi do jego definitywnej przemiany. Zyskujemy jednak świadomość, że Melchior, mimo swojego pragnienia dobra, jest zdolny do przekraczania granic w imię sprawiedliwości. Szczególnie gdy sam doświadcza najbardziej bolesnej straty.
I to historia bohatera zdecydowanie bardziej niż zagadka kryminalna trafiła prosto w moje serce, rozbudzając emocje i pozostawiając wręcz z uczuciem gniewu na niesprawiedliwość, która ukształtowała jego los. Bo „Terra Alta” to nie tylko wciągający kryminał, ale także wielowarstwowa opowieść o poszukiwaniu własnej drogi, sprawiedliwości, zemście i moralnych wyborach, które kształtują ludzkie życie.
Powieść przeczytałam w formie e-booka podczas weekendowego wyjazdu i tak bardzo zapragnęłam poznać dalsze losy bohatera, że zamówiłam od razu kolejne dwa tomy „Niepodległość” i „Zamek Sinobrodego”.
Wydawnictwo: Noir sur Blanc
Data wydania: 2022-08-17
Tytuł oryginału: Terra Alta
czytanienaplatan
To powieść, o której Javier Cercas myślał od kiedy został pisarzem. A może już dużo wcześniej... "Władca cieni" opowada o poszukiwaniach niemal...
Powieść jest kontynuacją poprzednich dwóch tomów. Główny bohater, Melchior Marín, zrezygnował z pracy w policji i został bibliotekarzem. Jego siedemnastoletnia...