Srebrne Gardło

Tom 2 cyklu Vardari

🤎 „𝕊𝕣𝕖𝕓𝕣𝕟𝕖 𝕘𝕒𝕣𝕕ł𝕠” 𝕊𝕚𝕣𝕚 ℙ𝕖𝕥𝕥𝕖𝕣𝕤𝕖𝕟

𝕍𝔸ℝ𝔻𝔸ℝ𝕀 𝟚 🤎

Nordyckie misterium. Krew, pożądanie i tajemnica.

▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪

Nie spodziewałam się, że ta książka, aż tak przypadnie mi do gustu. Ostatnio bardzo polubiłam się z powieściami fantasy, jednak co do tego tytułu miałam wielkie obawy, bowiem z początku nie mogłam się wkręcić w fabułę książki i czytanie szło mi bardzo opornie. Z każdą kolejną stroną, utwierdzałam się w przekonaniu, że takie leniwe czytanie, ani trochę mi nie przeszkadza, a wręcz pozwala się zrelaksować podczas lektury i mogę całkowicie skupić się na fabule, żeby nie umknęła mi żadna ważna scena.

Srebrne Gardło to drugi tom serii „Vardari”, odrębnego cyklu, którego akcja toczy się w uniwersum znanym z obsypanych nagrodami „Kruczych pierścieni”. Książka rozpoczyna się w dość nietypowy, wręcz specyficzny sposób, z czego wynika fakt, że czytelnikowi ciężko się w tym odnaleźć. Jednak z każdą kolejną stroną zaczynamy powoli przyswajać sobie pewne fakty i wszystko zaczyna się układać. Nie będę się rozpisywać o fabule, bo jest to bez sensu, tak myślę. Pozwolę Wam każdemu z osobna na świeżo odkrywać tę historię.

W tego typu powieściach nie może zabraknąć głównej i jakże silnej bohaterki, którą cechuje niezwykła odwaga. Juva została naznaczona przez samego diabła, co oznacza jej krew zapewnia jej nieśmiertelność.

Podczas czytania trzeba się naprawdę mocno skupić, bowiem już od początku poznajemy bardzo dużo szczegółów, a bohaterów lustrujemy z każdej możliwej strony. Świat pełen tajemniczości, ale i brutalności. Opisany tak lekko i przejrzyście, że wdrążenie się w ten świat jest łatwy i przyjemny. Autorka nie przytłacza natłokiem informacji, który wprawia w zakłopotanie. Krok po kroku przestawia nam swoją wizję. Podczas poznawania tej historii stajemy oko w oko z najgorszą postacią zła, które sieje spustoszenie w Naklavu. To właśnie Juva musi stanąć w walce z najpotężniejszym wrogiem.

„Srebrne gardło” zaskoczyła mnie bardzo, jak się okazuje to  kawał dobrej powieści, którą czyta się z wypiekami na twarzy. Autorka wyszła naprzeciw wszystkim stereotypom, ominęła wszelkie schematy i zaserwowała nam świetną książkę, która zapewniła mi dobrą lekturę i niesamowitą przygodę, z której nie chciałam wracać. Polecam! Fani niebanalnych powieści fantasy z pewnością będą zadowoleni! 🤎

Informacje dodatkowe o Srebrne Gardło:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2024-06-04
Tytuł oryginału: Solvstrupen (Vardari 2)
Dodał/a opinię: Małgosia Szydlak

Tagi: fantasy

Zobacz opinie o książce Srebrne Gardło

Kup książkę Srebrne Gardło

Dziecko Odyna
Siri Pettersen0
Okładka ksiązki - Dziecko Odyna

Wyobraź sobie, że brakuje ci czegoś, co mają wszyscy inni. Czegoś, co stanowi dowód na to, że należysz do tego świata. Czegoś tak ważnego, że bez tego...

Evna
Siri Pettersen0
Okładka ksiązki - Evna

Wyobraź sobie, że jesteś ikoną siejącego postrach ludu.Symbolem, który go skupia wokół nienawiści i żądzy zemsty.Że jesteś córką martwo urodzonego wodza...