Księżniczka Popiołu

Tom 1 cyklu Trylogia Księżniczki Popiołu

Księżniczka popiołu to opowieść o Theodosii, młodej dziewczynie, która wzięta w niewolę żyje wśród znienawidzonego przez siebie ludu. Przed dziesięciu laty, kiedy oprawca podbił jej kraj i zabił Królową Ognia- matkę Theo, rozpoczęło się oblężenie Astrei i zniewolenie jej ludu. Dziewczyna jest pod ciągłą obserwacją i znosi okrutne kary za rebelię astreańczyków. Musi znosić wszystkie niegodziwości i być więźniem we własnym domu. Wie jednak że jest zbyt cenna dla przywódcy - Kaisera, aby ten ją zabił. Wśród całego nieszczęścia jakie ją spotyka, ma przyjaciółkę Crescenię, która mimo że jest z ludu Klovaxian jest dla niej jak siostra. Kaiser na każdą uroczystość każe zakładać jej koronę z popiołu, aby pokazać, że nic nie znaczy, a epoka Królowej Ognia przeminęła.
W pewnym momencie Theo odnajdują jej pobratymcy i jest szansa na uwolnienie się z niewoli.
Czy uda się Theodosii uwolnić siebie i jej lud? Jaką rolę odegra w tym wszystkim przyjaciółka jej serca i syn Kaisera?

Przyznam że historia wydaje się ciekawa, ale w pewnym momencie jakby miałam wrażenie jakby była za bardzo przegadana. Z jednej strony ciekawił mnie dalszy rozwój akcji, a z drugiej strony momentami książka nudziła, miałam wrażenie, że ciągnie się w nieskończoność i jej nie przeczytam. Końcowe rozdziały, w których akcja nabrała tempa, okazały się o wiele ciekawsze. Książka okazała się być brutalna, pokazuje z jakim strasznym losem musiał się zmierzyć lud Astrei. Ilu ludzi musiało ponieść śmierć i jakim okrucieństwem wykazywał się nowy władca. Muszę przyznać, że jedna ze scen wywołała u mnie duże wzruszenie. Podobała mi się główna bohaterka, która walczyła ze swoim prawdziwym Ja i maską, którą musiała przybrać podczas dziesięcioletniego życia w niewoli i podporządkowaniu się nowym, czasem bratalnym zasadom.
Dziewczyna, która miała być słaba i bezbronna, pokazała swój błyskotliwy umysł, który okazał się jej największą bronią.
Podsumowując: książka jest dobra i z dużym zainteresowaniem sięgnę po kolejny tom, który czeka już na mojej półce.

Informacje dodatkowe o Księżniczka Popiołu:

Tłumaczenie: Mariusz Warda
Dodał/a opinię: Katarzyna Bębenek

Zobacz opinie o książce Księżniczka Popiołu

Kup książkę Księżniczka Popiołu

Nie jesteśmy zdefiniowani przez rzeczy, które robimy, aby przetrwać. Nie przepraszamy za nie.

Ludzie mówią nam różne rzeczy i musimy być tego świadomi, zanim zostaniemy przez nich skrzywdzeni.

Więcej cytatów z tej książki

Pani Dymu
Laura Sebastian0
Okładka ksiązki - Pani Dymu

Moja matka była królową pokoju, ja wiem zbyt dobrze, że pokój nie wystarczy Kaiser zamordował matkę Theodosii, Królową Ognia, gdy...

Korona z kości
Laura Sebastian0
Okładka ksiązki - Korona z kości

Porywająca opowieść o trzech księżniczkach i przeznaczeniu, dla którego się urodziły: uwodzeniu, podbojach i koronie Cesarzowa Margaraux miała plany...