Magda Gessler - przepisy z "Kuchennych rewolucji". Poznaj je już teraz!

Data: 2014-04-25 13:07:20 | aktualizacja: 2024-07-03 13:05:42 | Ten artykuł przeczytasz w 5 min. Autor: Sławomir Krempa
udostępnij Tweet
News - Magda Gessler - przepisy z

Przepisy Magdy Gessler poznają w programie Kuchenne rewolucje restauratorki i restauratorzy. Jednak najpopularniejsza w Polsce kreatorka smaku postanowiła zdradzić swoje przepisy także i wszystkim tym, którzy cenią sobie dobrą kuchnię. Poznajcie nowe przepisy Magdy Gessler!

Zaprezentowane poniżej przepisy to oficjalne przepisy Magdy Gessler, które pochodzą z książki kucharskiej Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler. W publikacji znajdziecie blisko 60 przepisów pochodzących z czterech sezonów programu Kuchenne Rewolucje. Dzięki nim przygotujecie sycące zupy, aromatyczne mięsa, wyśmienite desery. Niech Waszą kuchnię wypełni kusząca woń świeżych ziół, pełne kolorów warzywa i owoce, wyraziste smaki mięs.

Magda Gessler przepisy

Poniżej znajdziecie przepisy na wybrane potrawy Magdy Gessler. To doskonały wybór zarówno na codzienny obiad, jak i kolację z partnerem czy znajomymi. Wybraliśmy dla Was przepisy zarówno dla osób stosujących dietę tradycyjną, jak i wykluczającą mięso.

Przepis na dorsza Magdy Gessler

dorszDorsz w zielony sosie z porów i puree z ziemniaków z chrzanem

sezon 5, odcinek 14

dla 4 osób

 

SKŁADNIKI

Ryba

  • 1 kg filetu z dorsza ze skórą 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • olej 
  • sól

Sos 

  • 1 duży por
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, mielony biały pieprz 

Salsa

  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki musztardy z gorczycą 
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki soli

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ryba: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Dorsza umyj, osusz, posól, skrop sokiem z połówki cytryny i oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej, rybę podsmaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego z sosem i wstaw do piekarnika na mniej więcej 10–15 minut. Resztę cytryn przekrój na ćwiartki, posyp cukrem i smaż na patelni aż cukier się skarmelizuje. Rybę podawaj z sosem, purée ziemniaczanym z chrzanem, podsmażoną cytryną i słodko-ostrą salsą. Udekoruj świeżym tymiankiem.

Sos: Pora oczyść, umyj i pokrój. Na patelni rozpuść 50 g masła, podsmaż pora, wlej białe wino i zredukuj płyn o połowę. Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, wlej na patelnię, zagotuj i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj pozostałą ilość masła, listki tymianku i wymieszaj. 

Salsa: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, posól, włóż do lnianej ściereczki, uderzaj nią o blat, aby puściła sok. Odsącz gorzki sok i wymieszaj cebulę z musztardą i miodem. 

 

Przepis na pieczeń Magdy Gessler

pieczenPieczeń wieprzowa w ziołach pieczona na parze

sezon 6, odcinek 2

dla 6 osób

 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki (lub szynki)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • smalec do smażenia
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki masła

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dzień przed planowanym podaniem dania zioła wymieszaj z solą i pieprzem. Mięso opłucz, osusz, natrzyj mieszanką przypraw i zostaw w chłodnym miejscu na noc. 

Następnego dnia mięso zrumień ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Obsmażone mięso połóż na kratce w naczyniu żaroodpornym. Pod kratkę wlej wodę, naczynie przykryj. Wstaw do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny. Mięso podawaj pokrojone w grube plastry. Sos spod pieczeni wymieszaj z masłem, polej nim mięso. Danie udekoruj świeżymi ziołami. 

 

Potrzebujesz innych przepisów? Koniecznie sprawdź nasz poprzedni artykuł z pierwszą częścią przepisów Magdy Gessler!

Przeczytaj także:


Tagi: kuchenne rewolucje, programy kulinarne, przepisy kulinarne, Gotowanie, Publikacje o gotowaniu i odżywianiu dla dzieci i młodzieży, Szybkie i łatwe gotowanie,

REKLAMA

Zobacz także

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Książka
Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler
Magda Gessler1
Okładka książki - Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler

Magda Gessler, najbardziej znana polska restauratorka i kreatorka smaku, zdradza przepisy, które odmieniły kulinarne oblicze Polski. W książce znajdziesz...

dodaj do biblioteczki
Wydawnictwo
Reklamy
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje