29 sezon Kuchennych rewolucji zmierza ku końcowi. Przed nami ostatni odcinek programu – tym razem Magda Gessler trafiła do restauracji Czarny Domek w Koninie. Jak przebiegały rewolucje? Dlaczego restauracja borykała się z trudnościami? Tego dowiecie z naszego artykułu poniżej!
fot. TVN / x-newsMagda Gessler przemierzyła Polskę wzdłuż i wszerz, by pomóc restauracjom w potrzebie. Niedawno przyjechała także do Konina, gdzie poproszona została o pomoc przez szefa restauracji Czarny Domek. Jak wyglądała wizyta słynnej restauratorki?
Kuchenne rewolucje: Czarny Domek w Koninie – przebieg rewolucji
Tym razem Magda Gessler przyjechała do Konina, gdzie poproszona została o wsparcie przez właściciela restauracji Czarny Domek. To miejsce nietypowe – bo, jak sama nazwa wskazuje – czerń odgrywa w nim główną rolę. Niestety, szefostwo restauracji – właściciel i menadżerka, pani Karolina – także czarno widzą przyszłość restauracji.
Magda Gessler, która przybyła na miejsce, była zaskoczona tym, jak wyglądał sposób organizacji pracy w lokalu. Załoga nie była zbyt doświadczona – okazało się, że stanowisko kucharza objęły pracownice, które wcześniej były kelnerkami.
Problemy finansowe restauracji doprowadziły także do problemów z produktami dostępnymi w restauracji. Magda Gessler postawiła ostrą i stanowczą diagnozę na temat szefostwa Czarnego Domku:
Czyli jest sknerą?
– zapytała Magda Gessler jedną z pracownic.
Restauratorka wzięła na spytki także szefa lokalu. Pan Maciej przyznał, że sam nie potrafi zbyt dobrze gotować.
Kuchenne rewolucje: Czarny Domek – menu
A co można było wybrać z karty restauracji Czarny Domek? W restauracji Czarny Domek przed rewolucjami można było zjeść tradycyjne dania kuchni polskiej. Karta była ruchoma – zmieniała się w zależności od dnia i tygodnia. Przykładowo, przed rewolucjami, w restauracji oferowano m.in. schab wieprzowy po cygańsku, placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym, filet drobiowy panierowany czy pierogi z mięsem, serem lub ruskie.
Kuchenne rewolucje: Czarny Domek w Koninie – czy Magdzie Gessler smakowały dania?
Rewolucja w Koninie była jedną z najbardziej wybuchowych w całym sezonie Kuchennych Rewolucji. Magda Gessler skosztowała kilku tradycyjnych potraw kuchni polskiej, w tym placków ziemniaczanych oraz pierogów. Ani jedne, ani drugie danie nie zasmakowało restauratorce.
Placki określiła jako „sine”, natomiast pierogi… pofrunęły wraz z talerzem. Podczas rewolucji nie obyło się bez rzucania naczyniami!
Kuchenne rewolucje: Czarny Domek w Koninie – zmiany podczas rewolucji
Magda Gessler zdecydowała się podjąć rewolucji i zupełnie odmienić wnętrze restauracji. Czarny Domek został przemianowany na… Bar de Żur – wyjątkowe bistro, w którym poza kilkoma daniami karty Magdy Gessler, codziennie pojawiają się świeże dania.
Zmienił się także klimat miejsca. Czarne ściany ubarwione zostały kolorowymi grafikami w kwieciste wzory. Po zmianach restauracja nabrała nowego charakteru: pojawiły się nowe zasłony, a lokal zdominował kolor fioletowy, żółty i pomarańczowy.
Kuchenne rewolucje: Czarny Domek – gdzie jest?
Restauracja Czarny Domek zlokalizowana jest w Koninie przy ulicy Szeligowskiego 1. Restauracja znajduje się w dużym pawilonie handlowym w otoczeniu bloków mieszkalnych. Jest więc to świetne bistro dla pobliskich mieszkańców. Z baru skorzystać mogę też ci, którzy spędzą miło czas przy Jeziorze Zatorze, oddalonym nieco od Czarnego Domku, a po rewolucjach – Baru de Żur.
Kuchenne rewolucje: Czarny Domek – godziny otwarcia
Restauracja Czarny Domek w Koninie – lub też, jak znamy ją teraz, Bar de Żur – otwarta jest przez cały tydzień od poniedziałku do niedzieli o tej samej porze. W bistro zjeść można między 12:00 a 17:00.
Tagi: kuchenne rewolucje, aktualności telewizyjne, streszczenia odcinków, teraz w tv, programy kulinarne,