Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler

Ocena: 5.43 (7 głosów)
Magda Gessler, najbardziej znana polska restauratorka i kreatorka smaku, zdradza przepisy, które odmieniły kulinarne oblicze Polski.

W książce znajdziesz blisko 60 przepisów pochodzących z czterech ostatnich sezonów programu „Kuchenne Rewolucje”. Dzięki nim przygotujesz sycące zupy, aromatyczne mięsa, wyśmienite desery. Niech Twoją kuchnię wypełni kusząca woń świeżych ziół, pełne kolorów warzywa i owoce, wyraziste smaki mięs.

Informacje dodatkowe o Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2014-04-17
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-240-2556-5
Liczba stron: 160

więcej

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler - opinie o książce

Avatar użytkownika - Sil
Sil
Przeczytane:2014-06-20, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2014, Posiadam,
W telewizji z dnia na dzień przybywa programów o gotowaniu. Gotują na każdym kanale, o każdej możliwej godzinie. Gotują młodzi i starsi. Gotują kobiety i mężczyźni. Gotują biedni i bogaci, biznesmeni i pisarze. Gotuje się wszędzie i wszystko. Kuchenny szał opanował już nie tylko kochających jedzenie, ale i "zawodowe" niejadki wchodzą do kuchni i szukają tam swojego powołania. Ostatnio gotowanie stało się więc kolejnym sportem narodowym Polaków. Zobaczymy jak długo ta tendencja się utrzyma. Kiedyś cała Polska tańczyła. Potem śpiewała. Teraz gotuje. Co czeka nas jutro? Może śpiewający lub tańczący kucharze? Wszystko jest możliwe. Książkowa wersja Kuchennych Rewolucji nie stanowi niespodzianki dla zagorzałych wielbicieli tego programu. Autorka prezentuje w niej dania, które stały się specjałami restauracji, które odwiedzała i które wyciągała z nie lada tarapatów. Dzięki tej pozycji każdy może sobie samodzielnie, w zaciszu własnej kuchni, urządzić swoje kuchenne rewolucje. Tarta z porem i wędzonym łososiem na przystawkę? Kłania się nam dziesiąty odcinek 5 sezonu programu. Zupa? Może taka czosnkowa, z grzankami? Sięgamy do piętnastego odcinka 7 sezonu i voil?. Można tak w nieskończoność. No dobrze, bez przesady - przepisy kiedyś się kończą, w końcu omawiana pozycja ma tylko 160 stron. Ale jest ich całkiem sporo, na pewno wystarczy na kilkadziesiąt rewolucyjnych posiłków. Kuchenne rewolucje składają się z siedmiu rozdziałów, tj. Przystawki, Zupy, Sałatki, Dania wegetariańskie, Ryby, Mięsa oraz Desery. Każdy rozdział to kilka, do kilkunastu smakowitych przepisów zawierających wyszczególnienie składników, podanie ilości osób, dla których danie wystarczy oraz sezonu i odcinka, w którym było ono serwowane. Autorka zamieściła również dokładny opis, jak wskazaną rzecz przygotować. Niestety, jak zwykle w tego typu książkach kucharskich zabrakło wyszczególnienia kaloryczności posiłku, przybliżonego kosztu jego przygotowania, miejsca, w którym składniki można dostać, oraz listy ewentualnych zamienników. Szczerze powiedziawszy autorka pominęła nawet wskazanie całkowitego czasu, jaki należy poświęcić by dane danie przygotować. Nie mogę więc Kuchennych rewolucji zaliczyć do najlepszych książek kucharskich, jakie miałam przyjemność "testować". Nie jest to jednak książka zła, co to, to nie. Opisy są zwięzłe i zrozumiałe, fotografie Adama Sztokiniera zachęcają do gotowania i pochłaniania przygotowanych potraw, a całość rozbudza w czytelniku kuchenne pasje. Po zapoznaniu się z tą pozycją nie pozostaje nic, jak tylko gotować, gotować i jeszcze raz gotować. Do czego, wraz z autorką, zachęcam. Sil
Link do opinii
Inne książki autora
Poziomki 2018/2019. Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce?
Magda Gessler0
Okładka ksiązki - Poziomki 2018/2019. Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce?

Magda Gessler, najsłynniejsza polska restauratorka i kreatorka gustu i smaku, po raz piąty nagradza najlepszych restauratorów i hotelarzy w Polsce...

Poziomki 2016/2017 Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce?
Magda Gessler0
Okładka ksiązki - Poziomki 2016/2017 Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce?

Magda Gessler, najsłynniejsza polska restauratorka i kreatorka gustu i smaku, po raz trzeci nagradza najlepszych restauratorów i hotelarzy w Polsce...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak
Kobiety naukowców
Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska
 Kalendarz adwentowy
Grzechy Południa
Agata Suchocka ;
Grzechy Południa
Stasiek, jeszcze chwilkę
Małgorzata Zielaskiewicz
Stasiek, jeszcze chwilkę
Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak
Biedna Mała C.
Sues Dei
Jakub Ćwiek ;
Sues Dei
Rodzinne bezdroża
Monika Chodorowska
Rodzinne bezdroża
Zagubiony w mroku
Urszula Gajdowska ;
Zagubiony w mroku
Jeszcze nie wszystko stracone
Paulina Wiśniewska ;
Jeszcze nie wszystko stracone
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy