"Najwspanialsza autorka opowiadań wśród żyjących pisarzy anglosaskich". - Bonnie Brody, "Fairbank Reader"
"Styl Alice Munro jest żwawy, zmysł obserwacji niezmordowany, ciekawość zachłanna, a zdania - zaczerpnięte z najczystszego źródła." - Jonathan Penner, "The Washington Post"
Dziesięć najnowszych opowiadań znakomitej kanadyjskiej pisarki od lat wymienianej w gronie kandydatów do literackiej Nagrody Nobla. Dziesięcioro głównych bohaterów (przeważnie bohaterek) i dziesięć historii rozgrywających się w dwudziestowiecznej Kanadzie i dziewiętnastowiecznej Europie.
Niezależnie od tego, czy centralnym wydarzeniem w opowiadaniu jest napad z bronią w ręku czy rywalizacja o względy mężczyzny, wyuzdany rytuał czy potrójne morderstwo, intymna i wyciszona proza Alice Munro sprawia, że czytelnik czuje się, jakby dopuszczano go do najgłębiej skrywanych rodzinnych tajemnic.
W 2009 roku autorkę nagrodzono prestiżową Man Booker Prize za całokształt twórczości.
"Ta nagroda daje nadzieję, że Alice Munro również poza obszarem anglojęzycznym wzbudzi wreszcie zainteresowanie, na jakie od dawna zasługuje." - Michael Gorra, "The Times"
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2011-05-02
Mocne 4, właściwie 4,5. Najlepszym okazało się ostatnie opowiadanie.
Coraz bardziej lubię opowiadania Pani Munro. Wciagają w świat niby codzienny, ale tak inny od naszego, że prawie nierzeczywisty. W tym tomie opowiadań dominuje śmierć. Normalna, z powodu choroby, "nienormalna" z powodu zabójstwa, a także taka hmmm.... niepełna na przykład w postaci odizolowania się od rodziny po traumatycznym przeżyciu, w postaci odsunięcia się od bliskich w wyniku depresji. Bardzo szybko czyta się te krótkie historie. Ciężko się od nich oderwać. Zdecydowanie polecam!
Alice Munro has a genius for entering the lives of ordinary people and capturing the passions and contradictions that lie just below the surface. In this...
Polska premiera tomu laureatki Nobla (2013) i Bookera (2009), Alice Munro, z 1982 roku! W tych przepięknych i nieustannie zaskakujących opowiadaniach...