Rozmowy o najważniejszych twórcach komiksów z czasów PRL-u.
Czy Grzegorz Rosiński czuje się artystą? O czym marzył Janusz Christa? Jaki stosunek miał twórca „Kapitana Żbika” do powrotu swojego bohatera? Co stało się z „Zagadką Trójkąta Bermudzkiego” Zbigniewa Kasprzaka? Dlaczego Andrzej Mleczko zarzucił tworzenie komiksów? Jak Maciej Parowski wspominał serię „Funky Koval”?
Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w tym szczególnym zbiorze rozmów z twórcami kultowych polskich komiksów i ich bliskimi. „Zatrzymane w kadrze” to książka, która przypomina o najsłynniejszych tytułach i umożliwia ponowne odkrycie tych nieco zapomnianych. Historia o tym, jak polski komiks rósł w siłę, wpływając na umysły oraz wyobraźnię milionów Polaków.
Oto podróż przez techniki rysowania, czasy i historie opowiadane ustami tych, którzy ten świat tworzyli. Prawdziwa gratka dla miłośników komiksów, nie tylko tych z PRL-u!
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2023-11-22
Kategoria: Popularnonaukowe
Przeczytane:2024-02-24, Ocena: 5, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, 12 książek 2024, 26 książek 2024, 52 książki 2024,
Dzięki autorom miałam możliwość przypomnieć sobie, że istniało coś takiego jak „komiks”. Przypomnieli genezę i historię komiksu i zachęcili do sięgnięcia po tę formę twórczości. A teraz, panowie wracają, z nowym tytułem Zatrzymane w kadrze. To jakby ciąg dalszy dziejów komiksu, ale teraz spotykamy się z ich kultowymi twórcami.
Autorzy starają się przybliżyć nam sylwetki osób związanych z tworzeniem komiksów na przestrzeni wielu lat. Są to autorzy tekstów, rysunków, osoby, dla których praca przy tworzeniu komiksów była całym życiem. Z pasją oddawali się tej pracy i znakomite tego efekty mogliśmy dotknąć sami.
Książka składa się z wielu rozmów, głównie z osobami bliskimi twórców komiksów, gdyż autorów w większości nie ma już z nami. Dzieci, rodzeństwo czy znajomi przybliżają nam swoich bliskich, opowiadają, czym dla nich była ta praca, co ich radowało, a co smuciło. Dowiemy się też, czy tworzyli z przymusu czy pasji. Dzięki tym wywiadom poznajemy ich bliżej, odkrywamy nieznane fakty z ich życia, takie nieznane nikomu perełki. Rąbek tajemnicy o każdym z nich gdzieś się wydostał i przemieszcza teraz w przestrzeni publicznej. Kto coś więcej o nich usłyszy, ten może się zaliczać do grona szczęśliwców.
W lekturze znajdziemy wiele ciekawych fragmentów najbardziej znanych, ale nie tylko, komiksów. Kolorowe i barwne, proste i surowe, czarno-białe i szkicowane ołówkiem. Każdy z nich jest indywidualny, każdy na miarę i wyobrażenie jego autora. Każda technika zachwyca bądź odrzuca i sprawia, że komiksy znów są na naszych ustach, znów powróciły z zapomnienia. Spróbujmy młodemu pokoleniu przybliżyć tę formę literacką, mam trochę odczucia, że nie znają jej za bardzo.
Znakomita pozycja, którą warto mieć i sięgać do niej co jakiś czas. Można z powodzeniem przenieść się w błogą przeszłość, na chwilę zapomnieć o dniu dzisiejszym i razem z bohaterami komiksów przeżywać świetne przygody.
Książka jest pięknie wydana, w twardej i zszytej oprawie. Jestem przekonana, że każdy chciałby ją mieć w swojej domowej biblioteczce. Ale czy coś stoi ku temu na przeszkodzie? To marzenie, której w każdej chwili jest dla każdego do spełnienia.
Nie pozwólmy, aby świat zapomniał o komiksach i ich kultowych twórcach, w naszej historii literackiej rozrywki odcisnęli piętno i warto to kultywować.
Zatrzymane w kadrze to czas na wspomnienia, na chwilę refleksji i zainteresowanie się czymś, co już dzisiaj jest zapomniane – ciekawymi, zabawnymi i kreślonymi ręką artysty – rysownika, komiksami.