Wyspa ³za

Ocena: 5.08 (13 g³osów)
Co robi Joanna Bator, któr± prze¶laduj± s³owa „znik³a bez ¶ladu”? Szuka po omacku. Czeka na znak. Na Sandrê Valentinê, która w 1989 roku znik³a bez ¶ladu i do dzi¶ nie odnaleziono jej cia³a.

Pisarka i fotograf ruszaj± ¶ladem zaginionej Sandry. Tam, gdzie koñczy siê jej trop, zaczyna siê mroczna opowie¶æ o mi³o¶ci, samotno¶ci i pisaniu. O podró¿y na Sri Lankê, wyspie w kszta³cie ³zy, bramie do ¶wiata Joanny Bator i jej bli¼niaczki...

Zdjêcia Adama Golca ilustruj± tê mroczn± podró¿ na wyspê, gdzie ludzie i miejsca istniej± jednocze¶nie w rzeczywisto¶ci i w ¶wiecie czarnej magii.

Informacje dodatkowe o Wyspa ³za:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2015-01-14
Kategoria: Literatura piêkna
ISBN: 978-83-240-3279-2

wiêcej

Kup ksi±¿kê Wyspa ³za

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Wyspa ³za - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - agata269
agata269
Przeczytane:2016-03-18, Ocena: 3, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki - 2016,
To pierwsza ksi±¿ka tej autorki, któr± przeczyta³am i ze smutkiem muszê stwierdziæ, ¿e mnie nie zachwyci³a. Spodziewa³am siê krymina³u, lecz okaza³o siê ¿e jest to reporta¿. Autorka w tym reporta¿u opowiada o swoich wewnêtrznych rozterkach. Mimo rozczarowania nie zniechêcam siê do autorki i w przysz³o¶ci siêgnê po inne ksi±¿ki Joanny Bator.
Avatar u¿ytkownika - sw3112
sw3112
Przeczytane:2016-03-03, Ocena: 5, Przeczyta³am,
"kto raz us³ysza³ krzyk mew, ten ju¿ nigdy nie wróci do domu":) ¶wietne zdjêcia - Adam Golec
Avatar u¿ytkownika - krasu
krasu
Przeczytane:2015-08-20, Ocena: 5, Przeczyta³em, 52 ksi±¿ki 2015,
Joanna Bator tym razem wyrusz tropem zaginionej Sandry Valentine, która zaginê³a bez ¶ladu. Pisarka postanawia pojechac na Sri Lankê i odnale¼c, chocia¿by ma³y kawa³ek tajemnicy. W przygodzie towarzyszyc jej bêdzie fotograf- Adam Golec, którego zdjêcia odnajdziemy w ksi±¿ce. Dzie³o ma ogóln± formê felietonu, przeplatanego wspomnieniami z przesz³o¶ci i rekonspekcjami. Jest to historia, maj±ca na celu odnalezienie siebie pomomo bezsenno¶ci, wiecznie walcz±c zawieszony miêdzy Czarnym S³oñcem, wysysaj±cym rado¶c ¿ycia i Ksiê¿ycem w Rybach. Narratorka wspomina swoje dzieciñstwo, a tak¿e zwi±zki z mê¿czyznami, którzy nazywa Staro¶c i M³odo¶c. Sama nadaje ludziom imiona by muc ich zapamiêtac: Kumaty Kumar- kierowca tuk-tuka, Oset- starsza pani, u której zatrzyma³a siê podczas pobytu w Negombo, Pinkboya- innego kierowcê tuk- tuka, na którego natknê³a siê gdy pomieszkiwa³a w d¿ungli. Dobra ksi±¿ka dla kogo¶ lubi±cego podró¿e. Mnie osobi¶cie przypad³a do gustu ze wzglêdu na mo¿liwo¶c cudownego z³amania praw fizyki i przeniesienia siê na chwilê na tropikaln± wyspê ze swoimi egzotycznymi owocami, religi±, morzem, lud¼mi, plantacjami herbaty, wyrzuconymi na brzeg martwymi szcz±tkami ryb. Dobrze, ¿e po porzeczytaniu ksi±¿ki mo¿na samemu zastanowic siê nad s³owami Bator i jej koncepcj± na mi³o¶c, przygodê, przyja¼ñ, samotno¶c i umieranie lub samemu tkac nowe historie przy pomocy zaczaczek i z mrocznym bli¼niakiem.
Avatar u¿ytkownika - dayna15
dayna15
Przeczytane:2015-07-24, Ocena: 4, Przeczyta³am, z_52 ksi±¿ki 2015 (181),
Reporta¿ literacki Joanny Bator, która wyruszy³a na Sri Lankê tropem zaginionej Amerykanki - Sandry Valentine. O samej zaginionej dowiadujemy siê niewiele. Autorka bardziej skupia siê na w³asnych przemy¶leniach z podró¿y. Spodziewa³am siê czego¶ innego.
Avatar u¿ytkownika - szmaragdova
szmaragdova
Przeczytane:2015-04-09, Ocena: 6, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2015, Mam,
Le¿±c w wannie udaj±cej s³one morze, doczytywa³am ostatnie strony najnowszej ksi±¿ki Joanny Bator- "Wyspy ³zy". Wiele siê spodziewa³am po lekturze i muszê przyznaæ- dosta³am jeszcze wiêcej, tak du¿o, ¿e trudno mi to ubraæ w s³owa. Czytanie trwa³o niezmiernie d³ugo, odk³ada³am ksi±¿kê po kilkunastu stronach, bo nie umia³am w sobie pomie¶ciæ tych wszystkich pulsuj±cych s³ów, barokowych konstrukcji ociekaj±cych z³otem i ostrych jak w³a¶nie naostrzona brzytwa. Joanna Bator jest dla mnie od dawna wirtuozem s³owa, a ta ksi±¿ka jest uczt± dla jego wielbiciela. Jednak gdyby kto¶ zapyta³ mnie, tak po prostu, o czym by³a ta historia, nie umia³abym jednoznacznie odpowiedzieæ. Dla mnie przede wszystkim o ucieczce i o paradoksalnym odnajdywaniu w niej samego siebie. O zas³uchaniu w swoje wewnêtrzne ego, próbie uchwycenia jego nieostrej twarzy, o skupieniu na doznaniach, smakach, wra¿eniach, próbie przyszpilenia ulotnych niuansów zdarzeñ, chwil, obserwacji. Sandra Valentine; dziennikarka, której tropem rusza w tropiki pisarka; kobieta która zniknê³a bez ¶ladu, jest takim w³a¶nie nieuchwytnym k³êbkiem, który potoczy³ siê za daleko i nie sposób ju¿ dotrzeæ do sedna poszukiwañ, tak absorbuj±ce sta³o siê to, co po drodze. Zahaczka jak mawia Bator, strzêpek wspomnieñ, skojarzenie, nag³y przeb³ysk, na którym buduje siê narracja. To niezwyk³y dziennik podró¿y, którego nie sposób traktowaæ tylko dos³ownie, choæ i to jest wa¿ne, bo autorka kre¶li s³owa tak, jak impresjonista kreuje swoje dzie³o. To przede wszystkim metafizyczna podró¿ wg³±b, któr± pojmie sercem ka¿dy marzyciel i indywidualista. Dla tych, którzy maj± odwagê wyj¶æ naprzeciw nieznanemu, bêdzie to potwierdzeniem s³uszno¶ci podjêtych kiedy¶ trudnych decyzji. Dla innych, którym nie starczy³o tego cennego pierwiastka charakteru, to sen, który budzi bolesn± têsknotê za nieznanym i byæ mo¿e nigdy nie odnalezionym. Tak wielk±, ¿e cz³owiek rozgl±da siê wokó³ siebie i czuje niezmierzony smutek. Czym¿e jest ¿ycie je¶li nie z³apiemy w gar¶æ swoich marzeñ? W klimacie rozwa¿añ sugestywne zdjêcia. Dla mnie ca³o¶æ to majstersztyk, choæ nie³atwy w odbiorze, ale nie sposób siê w nim nie zanurzyæ, wiedz±c, ¿e istnieje ryzyko utoniêcia.Bez w±tpienia zostawia w cz³owieku otwarte drzwi, gdzie hula niespokojny wiatr...
Avatar u¿ytkownika - Plewka
Plewka
Przeczytane:2015-02-02, Ocena: 6, Przeczyta³em, Mam,
Ksi±¿ka jest arcy¶wietna, jestem zauroczona i my¶lê, ¿e przeczytam j± jeszcze kilka razy. Najwiêksze wra¿enie zrobi³a na mnie narracja - zdarzenia i widoki s± opisywane w taki sposób, ¿e nie sposób siê im nie poddaæ. Je¶li jednak kto¶ my¶li, ¿e to pe³na jawnych kolorów opowie¶æ o wizycie polskiej pisarki na Sri Lance, bêdzie zawiedziony. Wyspa £za ma bardzo ponury klimat, opowie¶æ o poszukiwaniu zaginionej bli¼niaczki rozgrywa siê w jêzyku, na pograniczu jawy i snu. Joannie Bator towarzyszy fotograf, którego zdjêcia zostaj± zamieszczone w ksi±¿ce. S± czarno-bia³e i równie mroczne - pojawia siê kilka obrazów martwych zwierz±t. Ten reporta¿ bardzo mnie inspiruje, otwiera nowe drzwi, sk³ania do refleksji. Bardzo ¿ywo namawiam do lektury, warto!
Avatar u¿ytkownika - summa
summa
Przeczytane:2015-01-28, Ocena: 6, Przeczyta³em,
Na odleg³ej o tysi±ce kilometrów od Polski wyspie, Joanna Bator mierzy siê z wszechobecnymi owadami i w³asnymi demonami. Dziêki temu powsta³a niezwyk³a narracja autobiograficzna, która porywa od pierwszych stron. Ka¿dy przecie¿ lubi odkrywaæ smaczki o autorze, którego ceni, a te, które pochodz± od samego pisarza czy pisarki - smakuj± najlepiej.
Avatar u¿ytkownika - Gertaruda
Gertaruda
Przeczytane:2015-01-28, Ocena: 6, Przeczyta³em, Mam,
,,Wyspa ³za" - Sri Lanka widziana oczami Joanny Bator i przedstawiona nam na kanwie powie¶ci retrospekcyjnej, pe³nej melancholii i sensu poszukiwania w³asnego ja, jest niezwyk³± krain±, w której owady maj± takie same prawa, jak ludzie. Dni autorki, wype³nione upa³em i walk± z nimi w³a¶nie kontrastuj± z opowie¶ciami o przesz³o¶ci, starych mi³o¶ciach i innych podró¿ach. Szalenie ciekawa.
Avatar u¿ytkownika - ukomans
ukomans
Przeczytane:2015-01-19, Ocena: 5, Przeczyta³em,
Z Bator ³±czy mnie to, ¿e tak jak ona uwielbiam podró¿owaæ i na nieznanych l±dach wiæ nitki wydarzeñ, które za chwilê stan± siê wspomnieniami. I choæ niestety nie mam takich mo¿liwo¶ci, by wyje¿d¿aæ czêsto, szczê¶liwie mogê czytaæ ksi±¿ki typu ,,Wyspa ³za", które daj± mi namiastkê samotno¶ci woja¿y. Chwile z Bator to niezwykle intymne i pe³ne blisko¶ci momenty refleksji nad ¿yciem.
Avatar u¿ytkownika - asymaka
asymaka
Przeczytane:2015-01-04, Ocena: 6, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2014 ,

Kiedy zaproponowano mi zapoznanie siê z t± lektur± nie waha³am siê ani minuty. Któ¿ bowiem nie s³ysza³ o tej pisarce! Joanna Bator otrzyma³a w roku 2013 Nagrodê Literack± Nike za ksi±¿kê "Ciemno, prawie noc", dlatego ka¿dy szanuj±cy siê bloger ksi±¿kowy powinien zapoznaæ siê z Jej proz±. Ja nie zna³am twórczo¶ci tej jak¿e utalentowanej literacko osoby, dlatego postanowi³am nadrobiæ zaleg³o¶ci i przeczytaæ przedpremierowo "Wyspê £zê". I nie ¿a³ujê. To jedna z ostatnich powie¶ci, po jakie siêgnê³am pod koniec 2014 roku. Poruszy³a mnie, zabra³a w podró¿ niezwyk³±, wyj±tkow±, w g³±b siebie. Oczekiwa³am po tej lekturze czego¶ nietuzinkowego, niebanalnego, piêknego, i nie zawiod³am siê. Joanna Bator z wykszta³cenia jest filozofk± i kulturoznawczyni±. Zagorza³± zwolenniczk± wszystkiego, co zwi±zane z Japoni±, uwielbia te¿ biegaæ. Ma na swoim koncie takie ksi±¿ki, jak: "Japoñski wachlarz", "Piaskowa góra" czy "Chmurdalia". Wielokrotnie nagradzana w miêdzynarodowych konkursach literackich, za ostatni± powie¶æ otrzyma³a nagrodê Nike. Opowiadane przez ni± historie zosta³y przet³umaczone na wiele jêzyków. "Wyspa £za" uka¿e siê 15 stycznia nak³adem wydawnictwa Znak. O czym jest ta ksi±¿ka? Czego dotyczy? Gdzie zabierze nas na kartach najnowszej swojej propozycji literackiej Bator? Dlaczego s³owa "Znik³a bez ¶ladu" stan± siê tak istotne dla niej? Dlaczego bêd± j± nieustannie prze¶ladowaæ? Ta, po której wszelki ¶lad zagin±³ to Sandra Valentine. W 1989 roku, a wiêc ponad 25 lat temu by³a w trakcie podró¿y, z której nie wróci³a. Pomimo up³ywu lat nadal nie wiadomo, co siê z ni± sta³o. Bator poczuje wielk± wiê¼ z zaginion±, nie bêdzie mog³a o niej zapomnieæ dopóki nie uda jej siê znale¼æ odpowiedzi na drêcz±ce j± pytania. Jak wygl±da³y jej ostatnie chwile przed zaginiêciem? Czy wsiad³a do czyjego¶ samochodu? Czy ¿yje sobie spokojnie gdzie¶ tam, z dala od dawnego ¿ycia? Czy ta wyprawa jest komukolwiek potrzebna? Co odkryj± pisarka i fotograf Adam Golec, który bêdzie dokumentowa³ jej podró¿? Czy w ten sposób mo¿na odnale¼æ sam± siebie, tê zagubion±, u¶pion±, mroczn± bli¼niaczkê, która tkwi byæ mo¿e w ka¿dym z nas? Zdjêcia s± idealnym uzupe³nieniem historii opowiedzianej przez pisarkê. Tworz± klimat tajemniczo¶ci, ¶wietnie ³±cz± siê ze s³owami, jakie czytamy. Intryguje nas ta opowie¶æ, nie daje spokoju. Jeste¶my zaniepokojeni, zamy¶leni, zaczynamy siê zastanawiaæ nad w³asnym jestestwem. Dowiadujemy siê sporo nie tylko o zaginionej czy autorce ksi±¿ki, ale te¿ o samych sobie. Warto wraz z Bator wyruszyæ w podró¿ niezwyk³±, w g³±b wyspy w kszta³cie ³zy, gdzie rzeczywisto¶æ tak niesamowicie przeplata siê z magi±. "(...) czas jest bezlitosny dla naszych tragedii. Wystarczy pomy¶leæ o wszystkich wielkich nieszczê¶liwych mi³o¶ciach czy utratach, wydawa³oby siê, nie do zniesienia, które teraz przypominaj± zalegaj±ce w pamiêci ¿a³osne i niekiedy trudne do zidentyfikowania trupki, jakie morze codziennie wyrzuca na pla¿e Wyspy £zy." [1] "Wyspê £zê" polecam zdecydowanie. Nie jest to ksi±¿ka z serii lekkich, ³atwych i przyjemnych, za to naprawdê warta jest przeczytania. Bo to powie¶æ o czym¶. O czym¶ wa¿nym. Autorka opowiada nam swoj± historiê w sposób interesuj±cy, fascynuj±cy, zajmuj±cy. Idziemy za ni± ¶ladem tej, która zniknê³a, dajemy siê wci±gn±æ w tê fabu³ê, wczuwamy w rolê, jak± wyznacza Bator. Wraz z ni± przemierzamy morze wspomnieñ, tajemnic, hipotez. Niektóre z nich obalamy, innym przygl±damy siê uwa¿niej, przez lupê je ogl±damy. Czy mo¿emy odci±æ siê ca³kowicie od naszej przesz³o¶ci? Oddzieliæ to, co by³o, przekre¶liæ, zamkn±æ za sob± pe³ne mrocznych sekretów drzwi, nie zagl±daj±c nawet przez dziurkê od klucza naszej pamiêci? Lektura obowi±zkowa! Bez dwóch zdañ! "(...) pami±tka nie jest nigdy tym, co chce siê pamiêtaæ, bo przedstawia co¶, co ju¿ zosta³o utracone. Ma upamiêtniaæ mi³e chwile, ale przecie¿ problem jest nie w pamiêtaniu tego, co mi³e, ale w niemo¿no¶ci zapomnienia o tym, co nas porani³o do ko¶ci i przytarga³o za w³osy przez b³oto stosów Waranasi. Nie zbieram rzeczy, pozosta³o¶ci historii, z których ulecia³o ¿ycie, lubiê za to pewn± ostentacjê w pozbywaniu siê pami±tek, przesadzony kobiecy dramatyzm palenia, wyrzucania, rozbijania, w morskiej toni topienia." [2] Joanna Bator "Wyspa £za" premiera: 15 stycznia 2015

[1] "Wyspa £za" Joanna Bator, wydawnictwo Znak 2015, strona 68
[2] Tam¿e, str. 257

Avatar u¿ytkownika - katooola
katooola
Przeczytane:2019-04-04, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2019,

A¿ mi wstyd, ¿e ta wspania³a ksi±¿ka tyle lat przele¿a³a na pó³ce nieruszona…A jak ju¿ siê za ni± wziê³am, to nie umia³am jej od³o¿yæ. Jestem pod ogromnym wra¿eniem bogactwa jêzykowego i wiedzy pisarki. Ksi±¿ka jest swego rodzaju dziennikiem o podró¿y na Sri Lankê tropem zaginionej kiedy¶ Sandry Valentine i co mi siê podoba³o, próbowa³a odtworzyæ jej losy. Wielokrotnie nawi±zuje tak¿e do Witkacego, który te¿ tam kiedy¶ by³, próbuj±c odgadn±æ co my¶la³ i jak to wp³ynê³o na jego twórczo¶æ. Ksi±¿ka obfituje w ciekawe opisy miejsc, ludzi czy tamtejszego jedzenia i kultury. Porusza szereg innych ciekawych tematów: samotno¶ci, poszukiwania w³asnego miejsca na ¶wiecie, staro¶ci i m³odo¶ci a tak¿e drugiej mrocznej bli¼niaczej po³owy “doppelganger”. Na uwagê zas³uguje te¿ ciekawy sposób pisania, nie wiadomo czy to rzeczywisto¶æ czy to fantazmat, do koñca nie wiadomo kiedy zaczyna siê prawda a kiedy fikcja literacka. Wydanie jest piêkne, wzbogacone melancholijnymi fotografiami obok, których nie sposób obojêtnie przej¶æ. W zale¿no¶ci od fotografii zosta³y “z³apane niczym w klatkê papugi” emocje fotografowanych postaci a tak¿e budz± ró¿ne mieszane uczucia, od smutku po grozê.

Avatar u¿ytkownika - AlaniemaKota
Inne ksi±¿ki autora
Purezento
Joanna Bator0
Ok³adka ksi±zki - Purezento

Tajemnicza historia utraty i mi³osnej odnowy. Rozgrywaj±ca siê w Tokio i Kamakurze opowie¶æ, która ma s³odko-s³ony smak umami. Bez Japonii nie by³abym...

Piaskowa góra. Audiobook
Joanna Bator0
Ok³adka ksi±zki - Piaskowa góra. Audiobook

Pocz±tek lat 70. poprzedniego wieku. Jadzia Ma¶lak przyje¿d¿a do Wa³brzycha z wioski pod Skierniewicami i prosto z oblodzonych schodów dworca wpada...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Kalendarz adwentowy